Най-интересното от икономическия календар в края на ноември

Икономически календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Новата ескалация на напрежението между САЩ и Китай бе водещата новина на пазарите през изминалата седмица. В основата на това напрежение този път бе т.нар. “Хонгконгски закон”, който двете камари на Конгреса на САЩ гласуваха с почти пълно единодушие.

Този проектозакон изглежда е за запазването на човешките права на протестиращите в Хонг Конг, както и ограничаването на продажбите на артикули като сълзотворен газ и гумени куршуми на полицията в Хонг Конг.

Тези действия от страна на щатският Конгрес разгневиха сериозно властите в Пекин и поставиха под въпрос подписването на “Фаза 1” от търговската сделка между двете най-големи икономики в света.

“Ние трябва да останем с Хонг Конг, но също да останем и с президента Си”, каза Доналд Тръмп в петък пред Fox News. Сега всички погледи са насочени към това дали Тръмп ще подпише или не този проектозакон. Това му действие може да определи посоката на финансовите пазари в следващите дни и седмици.

Фондови пазари

Макар че в петък регистрираха скромни печалби, трите големи американски борсови индекса приключиха седмицата на червено. Все пак загубите не бяха сериозни. Nasdaq затвори на загуба за първи път от 7 седмици насам, а Dow Jones бе най-големия губещ от трите. Ето и цифрите:

  • Dow Jones -0.46%
  • S&P 500 -0.33%
  • Nasdaq -0.25%

На европейските фондови пазари ситуацията бе подобна. Въпреки стабилното представяне в петък, почти всички основни борсови индекси приключиха седмицата с понижения, с изключение на FTSE100. Британският бенчмарк се възползва с спада на паунда и натрупа печалби.

  • DAX 30 -0.59%
  • CAC 40 -0.78%
  • FTSE 100 +0.33%
  • IBEX 35 -0.07%
  • FTSE Mib -1.39%

Японският Nikkei 225 също отбеляза седмичен спад от малко повече от 8 десети от процента. В същото време и китайските пазари останаха на червено.

Фондови пазари 18-22 ноември
Източник: Forexlive.com

Форекс

След като надделя над всички свои конкуренти, новозеландският долар се отличи като най-силната основна валута за последната седмица. Понижените очаквания за сваляне на лихвите в Нова Зеландия допринесоха за силното представяне на “кивито”.

След новозеландският долар се нареди “крал долар”. USD се възползва повишеното напрежение между САЩ и Китай и по-добрите данни за щатската икономика. В сряда доларовият индекс достигна най-високата си стойност за месец ноември.

В другият край на класацията остана стърлингът. Ралито на GBP от последните седмици бе подкопано от слабите икономически данни и намаляващата подкрепа за консерваторите в Обединеното Кралство, според някои социологически проучвания. Европейските колеги на паунда – EUR и CHF също разочароваха.

Суровини

Въпреки някои ниско рискови настроения на пазарите в началото на седмицата златото не успя да се възползва и регистрира седмично понижение с 0,36%. За разлика от него, среброто успя да затвори на “зелено”, макар и с по-малко 0,1%.

На съвсем друга вълна обаче бе петролът. В петък WTI удари най-високата си стойност от 24 септември насам от $58.63 за барел, но не успя да се задържи на тези нива и затвори седмицата на $57.80 (0,40%). WTI бе подкрепен от по-слабите от очакванията данни на EIA за американските петролни резерви.

Другият бенчмарк за цената на суровия петрол – Brent добави 0,52% към стойността си за последните 5 търговски дни.

Криптовалути

Последната седмица може да се каже, че бе “кървава баня” на крипто пазара. Биткойн успя да отбележи 5 поредни дни на спад и понижение в 19 от последните 26. Почти всички криптовалути от топ 20 по пазарна капитализация имат двуцифрени спадове за последните 7 дни (до 23 ноември 2019). А още по-лошото е, че добрите новини на практика не се виждат.

Слизането на Биткойн под $7200 и задържането под тези нива може да означава срив до $5000 (а защо не и под тези психологически нива), тъй като изглежда там е най-близката техническа подкрепа.

Какво ни очаква на пазарите в края на ноември?

Седмичният икономически календар в отиващия си вече месец ноември по-скоро изглежда спокоен, отколкото претоварен. Особено на фона на серията от централни банки, политически и икономически новини в изминалите седмици.

Въпреки това, трябва да отбележим някои ключови макроикономически данни, които заслужават сериозно внимание като първи прочит на БВП на САЩ за третото тримесечие, поръчките на стоки с дълготрайна употреба и търговският баланс на Съединените щати.

Извън САЩ по-интересните числа изглежда ще са тези за потребителската инфлация в Германия, Япония и еврозоната като цяло, както и за БВП на Канада.

На политическият фронт темите продължават да бъдат същите: предсрочните избори във Великобритания и търговските отношения между САЩ и Китай. За последните изключително важно значение може да има проектозаконът в подкрепа на протестите в Хонг Хонг, който може да провали подписване на “Фаза 1” от търговското споразумение между Вашингтон и Пекин.

Сезонът на отчетите на компаниите изглежда вече в историята, след като над 95% от членовете на S&P 500 вече публикуваха своите резултати. Все пак в следващите дни има някои интересни отчети като тези на Best Buy, , Dell Technologies, HP и Keysight Technologies. Последната компания е сред 10-те най-добре представящи се акции в S&P 500 от началото на годината.

Понеделник, 25 ноември

В първият ден от седмицата ще излязат резултатите от проучването на института Ifo за икономически настроения в Германия и еврозоната.

15 минути преди полунощ ни очакват продажбите на дребно в Нова Зеландия през третите три месеца на годината.

Вторник, 26 ноември

По-интересни макроикономически данни във вторник ще дойдат от САЩ: стоковия търговски баланс, продажбите на нови жилища и потребителското доверие.

Отново малко преди полунощ ни очакват новини от Нова Зеландия. Този път това ще е търговският баланс на страната.

Сряда, 27 ноември

В сряда доминацията на данните от САЩ продължава. Американският икономически календар включва първия прочит на БВП на САЩ за третото тримесечие, поръчките на стоки с дълготрайна употреба, личните потребителски разходи и първоначалните молби за помощи от безработни. Фокусът на трейдърите и инвеститорите ще бъде насочен към първите две новини.

Пазарите очакват, че икономиката на САЩ ще запази темповете си на ръст от 1,9% тр/тр за втори поредни три месеца. Това може да означава край на тенденцията на забавяне, тъй като БВП на САЩ се понижи 4 пъти в последните 7 доклада. Спадът започна от 3,2% тр/тр през април.

Относно поръчките на стоки с дълготрайна употреба от TD Securities очакват те да се понижат с 1% пред октомври, което ще е втори пореден спад. А за предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация – личните потребителски разходи (PCE) от TD споделят:

“Производствената и потребителска инфлация подсказват, че PCE ще остане на нива от 1,7%м/м, въпреки значителното повишение на цените в здравеопазването.”

Бежовата книга на ФЕД, в която централните банкери докладват икономически условия в страната ще излезе в 21:00.

Бежова книга на ФЕД

Четвъртък, 28 ноември

В четвъртък е Денят на Благодарността и затова пазарите в САЩ ще останат затворени, а в петък ще затворят по-рано в 13:00.

Единствените по-интересни данни от икономическият календар за деня са свързани с предварителният индекс на потребителските цени в Германия за ноември.

Петък, 29 ноември

По време на азиатската сесия ни очакват серия от числа за японската икономика – потребителската инфлация в Токио, безработицата и индустриалното производство в “Страната на изгряващото слънце”.

В 12:00 ще излязат предварителните данни за инфлацията и в еврозоната. Предвижданията са, че основния индекс на потребителските цени ще повиши до 0,9% м/м, при 0,7% през септември. Въпреки това, остава много далеч от целите на Европейската централна банка за “малко под 2%” инфлация.

По същото време ще излезе и безработицата във валутния блок.

Последната новина от седмичния икономически календар, която предизвиква интерес е докладът за БВП на Канада за третото тримесечие. Пазарният консенсус е за втори пореден минимален ръст на канадската икономика от 0,1% тр/тр. Това обаче вероятно ще свали сериозно годишните темпове на икономически растеж от 3,7% до 1,3%.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.