Предварителен преглед на икономическия календар за 20-24 май

Предварителен преглед на икономическия календар

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

В петък американските акции завършиха деня на червено на фона продължаващите търкания между САЩ и Китай. Трите големи щатски индекса отбелязаха спад за втора поредна седмица като Dow Jones загуби 0,69%, S&P500 0,76%, а технологичният NASDAQ изтри 1,27% от стойността си.

На европейските фондови пазари ситуацията в петък бе сходна като основните борсови индекси инкасираха загуби. Въпреки това, на седмична база всички по-големи пазари приключиха с ръст. Най-големият печеливш се оказа френският CAC40, който нарасна с 2,15%, последван от британският FTSE100 с ръст от 2,0%. Немският DAX30 добави 1,4% към стойността си, а испанският IBEX35 поскъпна с 1,7%. На графиката по-долу можете да видите представянето на по-важните глобални борсови индекси в петък.

Източник: Forexlive.com

На Форекс пазара, щатският долар се оформи като най-силно представящата се основна валута в последните два дни на седмицата. Паундът пък бе най-слабо представилата се основна валута, на фона информациите, че Борис Джонсън може да наследи Тереза Мей на премиерския пост.

Какво ни очаква през новата седмица?

Седмичният икономически календар за следващите търговски дни не предлага много ключови събития и данни. Най-интересни изглежда ще са протоколите от последната среща на Федералния резерв, както и минутите от последната среща на Резервната банка на Австралия.

Политическите събития изглежда ще доминират пазарите. Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай остава във фокуса на вниманието на пазарните участници. Напрежението ескалира допълнително, след като Google ограничи достъпа до своите услуги за Huawei. През новата седмица можем да очакваме и китайския отговор.

Освен напрежението между двете най-големи икономики в света, в Европа се очакват избори за Европейски парламент, на които може про-националните партии да наберат още повече популярност, което вероятно ще доведе до допълнителна несигурност на европейските пазари.

Понеделник, 20.05

Първите значими данни за новата седмица са тези за БВП на Япония за първото тримесечие, които показаха положителна изненада. Японската икономика е нараснала с 0,5% тр/тр при прогнози за спад от 0,1%. Въпреки че основната новина изглежда добре, детайлите са далеч от това, тъй като потребителските разходи падат, правителствените се повишават, а запасите също нарастват.

Други по-съществени събития за деня са изказванията на членовете на ФЕД Патрик Харкър, Ричард Кларида и Джон Уилиамс.

Вторник, 21.05

След серията от изказвания на членовете на Федералния Резерв, за 02:00 е планирано изявление на председателя на централната банка на САЩ Джером Пауъл.

В 04:30 Резервната банка на Австралия ще публикува протоколите от последната си среща за монетарната политика. Пазарите ще проследят протоколите за повече информация относно посоката на лихвените нива, на фона на очакванията за едно или две понижения до края на годината.

В 11:30 ще говори гуверньорът на Английската централна банка – Марк Карни. По същото време изявления ще имат и още три членове на централната банка.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ ще излязат в 17:00.

Сряда, 22 май

Продажбите на дребно в Австралия през първите три месеца на годината ще бъдат публикувани в 01:45. А малко по-късно ни очаква и изявление на гуверньора на Резервната банка на Австралия Филип Лоу.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги пък има планирана реч в в 10:30.

В 11:30 ще бъдат оповестени данните за инфлацията във Великобритания като фокусът ще е върху индексът на потребителските цени. Въпреки това, към момента цялото внимание на GBP трейдърите е насочено към развитието на Брекзит сагата и ефекта от британските икономическите данни вероятно ще е приглушен.

Продажбите на дребно в Канада през март ще излязат в 15:30 и очакванията са да продължат серията от добри икономически данни. Продажбите нараснаха с най-бързите за последните 9 месеца през февруари и прогнозите са, че мартенските данни ще надхвърлят очакванията и при основния и при базовия показател.

Основните събитие за деня ще са протоколите от последната среща на Федералния комитет по отворените пазари, на която лихвите бяха запазени в диапазона 2,25-2,50%. Пазарният консенсус към момента е, че до края на годината няма да промяна на лихвите. Все пак, някои анализатори продължават да прогнозират едно понижение в края на годината.

Четвъртък, 23 май

Четвъртък ще е много динамичен ден за еврозоната, където ни очаква първия прочит на производствените PMI индекси за страните от валутния блок, както и за цялата зона. Освен това са планирани и проучването на немския институт Ifo и данните за БВП на Германия за първото тримесечие.

Мрачните PMI индекси в последно време изглеждат в противоречие с по-силните макроикономически данни. Въпреки растежа от 0,4% през първото тримесечие, производственият PMI остава в рецесия, под нивата от 50, за трети пореден месец. Секторът на услугите все още подкрепя икономическата експанзия.

За десерт Европейската централна банка също ще публикува протоколите от поседната си среща. Програмите за икономически стимули и бъдещите насоки за лихвените нива ще бъдат най-интересните теми.

Американският икономически календар включва първоначалните молби за помощи от безработни, производствения PMI индекс и продажбите на нови жилища. В края на сесията има планирани изявление на членовете на ФЕД Бъркин, Бостик, Дали и Каплан.

Петък, 24 май

По време на азиатската сесия ни очакват новини за търговския баланс на Нова Зеландия, както и данните за потребителската инфлация в Япония през април.

В 11:30 ще бъдат публикувани продажбите на дребно във Великобритания за месец април.

Последното по-интересно събитие в седмичния икономически календар са продажбите на стоки с дълготрайна употреба в САЩ през април. Те ще излязат в 15:30.

About Борис Петров 2824 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.