Какво да очакваме от икономическия календар за 8-12 юли?

Седмичен икономически календар за 8-12 юли

Какво се случи на пазарите в началото на юли?

Фондови пазари

Водещата новина за финансовите пазари през изминалата седмица бе доклада за пазара на труда в САЩ, който излезе в петък следобед. Изненадващо новите работни места извън селското стопанство през юни бяха цели 224 хиляди. Тези числа успяха да засенчат малко по-бавния ръст на заплатите и покачването на безработицата с 0,1% до 3,8%.

Пазарите реагираха на тези данни и долара стабилизира своите позиции, а останалите валути и металите поеха надолу. След този доклад, очакванията за сваляне на лихвите от страна на ФЕД още през този месец леко се понижиха. Както и прогнозите за следващи понижения.

Инструментът FedWatch вече показва 95,1% шанс за понижение с 25 базисни пункта и 4,9% за сваляне на лихвите с 0,50%. Това доведе до спад на фондовите пазари в САЩ, който по-късно бе почти напълно компенсиран.

CME Group FedWatch tool
Източник: CME Group

Въпреки лекото понижение в петък, американските борсови индекси завършиха седмицата на печалба. Технологичният NASDAQ се представи най-силно и спечели 1,9%, а Dow Jones и S&P500 добавиха съответно 1,2% и 1,7%.

Европейските фондови пазари също завършиха една добра седмица. Това важи пълна сила за италианския FTSE Mib, който скочи с цели 3,5%. След него изненадващо се нареди британският FTSE100 с 1,7% ръст, а останалите три големи европейски индекса DAX30, CAC40 и IBEX35 нараснаха с по около 1,4%.

Форекс

На Форекс пазара канадският долар отново бе най-силно представящата се валута от Г-10, въпреки възхода на USD след доклада за пазара на труда, който в последствие избледня. CAD остава подкрепен от по-добрите от очакванията икономически данни и успя да победи щатския долар макар и с малко.

На втората позиция остана USD, а около половината от печалбите на “зелените пари”дойдоха в петък. Останалите се дължат на подновените преговори между САЩ и Китай и съпътстващите спекулации, че ФЕД няма да понижава лихвите, толкова колкото се смяташе досега.

След като швейцарският франк бе най-слабата основна валута, най-добрата сделка на валутния пазар през първата седмица на юли бе дълга позиция в CAD/CHF/

Форекс пазара в началото на юли
Източник: Forexlive.com

Суровини

След новините от САЩ в петък златото се потопи сериозно и завърши седмицата под $1400 за трой унция, но все пак приключи седмицата на зелена територия (+0,47%). Понижените пазарни очаквания за сваляне на лихвите от Федералния резерв нанесоха сериозен удар по ценния метал като цената му се гмурна с повече от $15 само в петък следобед.

При петрола обаче нещата стояха по доста по-различен начин. “Черното злато” поскъпна солидно след данните за пазара на труда в САЩ и затвори на нива от $57,57 за барел. Все пак, двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent останаха на червено за седмицата, след като поевтиняха със съответно -1,27% и -3,13%. Интересното е, че това се случва въпреки решението на ОПЕК+ да удължат споразумението за съкращаване на производството с 9 месеца.

Криптовалути

В последната седмица Биткойн и всички останали криптовалути от топ 20 отбелязаха спадове. Цената на Биткойн се понижи с около 6% за една седмица и в неделя сутринта бе $11206 като за момент през седмицата падна под психологическите $10000. Изглежда новините за отлагането на Project Libra на Facebook, както и намаляващите обеми затрудняват продължаването на бясното рали от последните месеци.

Все пак, докато цента на Биткойн се задържа над $10000 изглежда биковете запазват контрола, но слизане под тази граница и под дъното от 2 юли $9641 ще означава, че отбора на мечките доминира може да видим дълбока корекция.

Какво ни очаква на пазарите през следващата седмица?

През следващата седмица най-интересните събития от икономическия календар изглежда са изявленията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и останалите членове на ФЕД, както и протоколите от последната среща на централната банка на САЩ.

Освен тях, сериозно внимание заслужават и протоколите от последната среща на Европейската централна банка, решението на Канадската централна банка за монетарната политика и данните за потребителската инфлация в Китай.

На политическият фронт пазарните участници продължават да следят отблизо развитието на преговорите между САЩ и Китай. търговските взаимоотношения на САЩ и други страни и региони като ЕС и държави от югоизточна Азия, както и напрежението в Близкия изток между Съединените щати и Иран.

Понеделник, 8 юли

В първия ден от седмицата няма планирани значими макроикономоически данни и събития. Изключение може би прави търговския баланс на Германия за месец май.

Вторник, 9 юли

През новата седмица в светлината на прожекторите ще са изявленията на членовете на ФЕД, тъй като понижението на лихвените проценти през юли вече не напълно включено в цените, след доклада за пазара на труд в петък. Ако служителите на Федералния резерв покажат признаци на колебание вероятно ще видим сериозна промяна в позиционирането на пазарите и висока волатилност.

Първите изявления на централните банкери на САЩ са във вторник на Джеймс Булард, президент на ФЕД Сейнт Луис и Рафаел Бостик, президент на ФЕД Атланта.

Сряда, 10 юли

По време на азиатската сесия ни очаква изявление на гуверньора на Резервната банка на Нова Зеландия Адриан Ор, Пазарите ще проследят това изявление, за да преценят какви са шансовете за още понижение на лихвите на срещата на банката през август.

В 04:30 ще излязат данните за потребителската инфлация в Китай през юни. Пазарните очаквания са, че индексът на потребителските цени ще отбележи понижение от 0,1% м/м, но въпреки това ще остане на 2,7% на годишна база.

В 11:30 ще бъдат публикувани икономически данни от Великобритания като БВП, търговски баланс и промишленото производство.

Решението на Канадската централна банка за монетарната политика ще бъде оповестено в 17:00 ч. ” Ние очакваме, че централната банка ще остане в режим на пауза и ще повтори нуждата лихвите да останат под неутралните нива. Съществува риск дори балансираният подход да звучи агресивно за пазарите, на фона миролюбивите послания от останалите големи централни банки”, заявиха анализаторите от National Bank of Canada.

По същото време ще се проведе и изявление на председателя на ФЕД Джером Пауъл. Пауъл ще представи половин годишното си свидетелстване пред Комитета за финансови услуги и вероятно ще запази вратата за сваляне на лихвите още през юли отворена.

Джером Пауъл ФЕД
Източник: Moneyweek.com

В 21:00 ни очакват и протоколите от последната среща на ФЕД, за монетарната политика, на която лихвените нива останаха непроменени, но бе анонсирано потенциално понижение. Интересът към протоколите ще бъде голям за пазарните очаквания за сваляне на лихвите и повече подробности за баланса по сметка на Федералния резерв.

Четвъртък, 11 юли

Данните за потребителската инфлация в Германия ще бъде публикувани в 09:00 ч.

От Великобритания ще бъдат оповестени доклада на Английската централна банка за финансовата стабилност и протоколите от срещата на Комитета за фискална политика към АЦБ.

Американският икономически календар включва индексите на потребителските цени и първоначалните молби за помощи от безработни, както и изявленията на членовете на ФЕД Джон Уилиамс, президент на ФЕД Ню Йорк, Рафаел Бостик и Томас Баркин, президент на ФЕД Ричмънд.

В 17:00 ни очаква още едно изявление на Джером Пауъл. Този път той ще свидетелства пред Банковия комитет на Сената.

Петък, 12 юли

В полунощ ни очаква още едно изказване на член на ФЕД – известният “гълъб” Нийл Кашкари, президент на клона на Федералния резерв в Минеаполис.

В 05:00 ще бъдат публикувани данни за търговския баланс на Китай, които често биват следени от трейдърите и инвеститорите поради разгорялата се в последната година търговска война между САЩ и Китай. Това ще са и последните съществени макроикономически данни за седмицата.

About Борис Петров 3048 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.