Какво ни предлага икономическият календар за 5-9 ноември?

От икономическия календар може да отличим срещите на три от основните централни банки.
През следващата седмица вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към междинните избори в САЩ, които ще се проведат във вторник.

През изминалата седмица станахме свидетели на възстановяване на фондовите пазари. След тежките 3 седмици, борсовите индекси отскочиха от дъната си и започнаха рязко възстановяване. Все пак, три дневното рали на щатските индекси приключи в петък, но S&P 500 завърши седмицата с 2,3% нагоре, Dow Jones спечели 2,35%, докато технологичният NASDAQ100 натрупа 2,65%.

На валутният пазар американският долар без разколебан в последните дни и регистрира сериозни загуби, най-вече срещу AUD, NZD и GBP. Японската йена бе най-слабо представящата се основна валута. JPY загуби от всичките си основни конкуренти на фона на завръщащите се рискови настроения на пазарите.

През следващата седмица вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към междинните избори в САЩ, които ще се проведат във вторник. Преброяването на гласовете ще започне веднага след края на изборите, следователно резултатите би трябвало да излязат в сряда сутринта. Очакванията са разделен Конгрес. В момента републиканците имат мнозинство и в Камарата на представителите, и в Сената, но вероятно ще запазят само това е Сената.

Един такъв резултат ще затрудни прокарването на политиките на президентът Доналд Тръмп. Все пак, междинните избори вероятно ще имат ограничен ефект върху пазарите и реалната икономика. Тези избори едва ли доведат до сериозна промяна на икономическата политика.

От икономическия календар може да отличим срещите на три от основните централни банки. Това са Федералния резерв, Резервната банка на Австралия и Резервната банка на Нова Зеландия. Те заслужават внимание, въпреки че и от трите централни банки не може да се очакват фойерверки.

Освен към централните банки, пазарите ще погледнат и към първоначалните данни за БВП на Великобритания за третото тримесечие. Въпреки това, основното събитие за GBP трейдърите остава развитието на Брекзит преговорите.

Понеделник, 5 ноември

По време на първата търговска сесия за седмицата ни очакват протоколите от последната среща на Японската централна банка, а по-късно о пресконференция на гуверньора на банката Харухико Курода.

В 11:30 ще излезе важният PMI индекс за сектора на услугите на британската икономика. Подобно на производственият индекс, вероятно и тук ще видим леко понижение до 53,3 от 53,9 през септември.

Гуверньорът на Канадската централна банка Стивън Полоз има планирано изявление в 15:10.

В 17:00 пък ще бъде публикуван непроизводственият PMI индекс на Института по доставките (ISM) в САЩ. През септември индексът достигна второто най-високо ниво, откакто е започнало изчисляването му през 1977 година. През октомври е вероятно да видим леко отстъпление от тези нива от 61,6.

Вторник, 6 ноември

Във вторник ще се проведат така очакваните междинни избори в САЩ, в които ще стане ясно дали Доналд Тръмп ще запази мнозинството си и в двете камари на Конгреса.

Резервната банка на Австралия ще обяви решението си за монетарната политика в 04:30. РБА ще остави лихвените нива непроменени и вероятно ще запази оптимистичните си прогнози за растежа и инфлацията, въпреки рисковете. Към момента пазарите са калкулирали около 50% от едно повишение на лихвите до края на 2019 година.

Европейският календар включва непроизводствените PMI индекси за страните от еврозоната и за целия блок.

В 23:45 ще излязат данните за заетостта в Нова Зеландия през третото тримесечие.

Сряда, 7 ноември

Резервната банка на Нова Зеландия ще оповести решението си за лихвените проценти в страната в 22:00. Очакванията са, че от РБНЗ може да станат малко по-оптимистични спрямо в август, но всяка промяна би била минимална. Като цяло централните банкери на Нова Зеландия вероятно ще запазят сегашните перспективи за монетарната политика.

Четвъртък, 8 ноември

По време на търговията в Азия ни очакват данните за търговският баланс на Китай през октомври. Фокусът разбира се ще е върху китайският търговски излишък със САЩ, който Доналд Тръмп се опитва да намали чрез мита.

Основното събитие за деня ще е срещата на Федералния резерв, която ще приключи с решение в 21:00. Това е една от малките срещи, без актуализиране на икономически прогнози и без пресконференция. Едва ли може да очакваме много от тази среща. ФЕД вероятно ще обяви, че ще продължи курса на “постепенно” повишаване на лихвите като следващото най-вероятно ще дойде през декември. Освен това, ще сигнализира за още три повишения през 2019 година.

Петък, 9 ноември

Последният ден от седмицата ще ни предложи динамична азиатска сесия, особено за австралийския долар,  с изявлението за монетарната политика на Резервната банка на Австралия и потребителската инфлация в Китай през октомври.

В 11:30 ни очаква серия от данни от Великобритания като най-интригуващ ще е първия прочит на БВП за третото тримесечие. Поради силните базови ефекти растежът може да нарасне до 0,7%, при пазарен консенсус от 0,6% тр/тр. Това вероятно няма да продължи дълго, защото базовите ефекти са временни и индикаторите на проучванията се влошават.

About Борис Петров 2995 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.