Какво ни предлага от икономическия календар в края на юли и началото на август?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите в последната седмица?

Фондови пазари

Един от трите основни американски борсови индекса завърши седмицата с нови най-високи стойности. Това бе широкият бенчмарк S&P500, който приключи седмицата с ръст от 1,65% на нива от над 3021 пункта. В същото време, в последните 5 търговски дни технологичният NASDAQ100 прибави цели 2,26% към стойността, докато индексът на сините чипове Dow Jones нарасна със символичните 0,14%, след някои разочароващи отчети от компаниите в него като Boeing и Caterpillar.

Много компании с голяма пазарна капитализация като Amazon, Alphabet, Boeing, Caterpillar, Facebook, Intel, Microsoft публикуваха своите отчети през последната седмица. През следващата обаче ни очакват още интересни имена като Apple, AMD, Chevron, Exxon, Mastercard, General Electric, General Motors, Square, Verizon и тн.

Сезон на отчетите 29 юли - 2 август
Източник: Forexlive.com

На европейските фондови пазари настроенията също бяха позитивни. Най-сериозен ръст отбеляза немският DAX30 като добави 1,3% към стойността си, последван от своя съсед CAC40 +1,1%. Британският FTSE100 също бе на страната на победителите (+0,55%), на фона на официалното обявяване на Борис Джонсън за премиер на Великобритания.

Форекс

На валутния пазар видяхме как щатския долар се оформи като най-силната основна валута на фона на разочарованието на пазарите, поднесено от ЕЦБ и изненадващо силния доклад за БВП на САЩ за второто тримесечие. Някои пазарни участници очакваха действия от страна на ЕЦБ като например понижение на лихвите по депозитите, но централните банкери на еврозоната оставиха това за следващата си среща през септември. Така първоначално видяхме ново двугодишно дъно на EUR/USD, последвано от рязък отскок.

След “зелените пари” се нареди северния им съсед – канадския долар. В същото време другите суровинни валути – австралийския и новозеландския долар останаха на последните две места.

Суровини

След резкия спад през изминалата седмица цените на петрола успяха да се стабилизират и WTI дори отбеляза седмичен ръст от 1,01%, а Brent поскъпна с 1,33%. Фундаментите играят все по-голяма роля на петролните пазари, а геополитическите сътресения не успяват да задвижат сериозно цените на “черното злато”.

Златото пък отбеляза леко седмично понижение от 0,54%, след като в четвъртък жълтия метал претърпя най-голямото си седмично понижение за последните 3 седмици. Спадът се случи след като ЕЦБ реши да отложи понижаването на лихвите по депозитите за септември. В повечето случаи по-ниските лихви подкрепят цените на златото.

Криптовалути

За последните 7 дни (до 27.07) най-голямата криптовалута в света Биткойн загуби над 10% стойността си и вече се търгува дълбоко под психологическите $10 000, на нива от около $9460. От топ 10 на криптовалутите по пазарна капитализация единствено EOS не последва потапянето на Биткойн. Спада започна още през понеделник, след слуховете за забрана на дигиталните активи в Индия.

Какво предлага икономическия календар за следващата седмица?

Несъмнено в центъра на вниманието на пазарните участници през новата седмица е срещата на Федералния комитет по отворените пазари, на която се очаква понижение на лихвените нива в САЩ. Понижението изглежда сигурно и може би по-интересния въпрос е с колко?

Освен срещата на ФЕД, през новата седмица ни очакват заседания на още две основни централни банки – Японската и Английската централна банка. Разбира се те далеч няма да са толкова вълнуващи, колкото решението на централните банкери на САЩ, но все пак е добре да бъдат проследени.

Седмичният икономически календар предлага и доста интригуващи макроикономически данни от различни точки на света. Докладът за пазара на труда в САЩ изглежда като най-съществен, но потребителската инфлация в Австралия и БВП и инфлацията на еврозоната също заслужават сериозно внимание.

На политическия фронт, пазарите ще проследят първата среща лице в лице на представители на Китай и САЩ, след като преговорите за прекратяването на търговската война бяха преустановени през май. На срещата на Г-20 в Япония в края на юни двете страни се разбраха да се върнат на масата за преговори и след няколко телефонни разговора делегация от Съединените щати, водена от търговския представител Робърт Лайтизер, ще замине за Шанхай, за да се срещне с китайските си колеги.

Понеделник, 29 юли

Натоварената седмица ще започне на по-бавни обороти, тъй като за понеделник няма планирани съществени макроикономически новини.

Вторник, 30 юли

Първото значимо събитие за седмицата ще е срещата на Японската централна банка за монетарната политика. Решението на ЯЦБ ще бъде оповестено в 05:00 и ще бъде последвано от пресконференция на гуверньора на банка Харухико Курода в 09:00.

Анализаторите на Wells Fargo смятат, че “ЯЦБ няма да прибегне до промени, тъй като банката не е сигнализирала прекалено твърдо за предстоящи нови облекчения”. Вероятно това се дължи и на ограничените възможности на банката, поради вече ултра-облекчената монетарна политика в Япония. Въпреки това, инфлацията остава много далече от целите на ЯЦБ от 2%.

В 15:00 ще излязат предварителните данни за инфлацията в Германия през юли.

Базовите лични потребителски разходи в САЩ, които са предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация ще бъдат оповестени в 15:30. Пазарните очаквания са за ръст от 1,7% г/г на този показател при 1,6% през май. Данни под очакванията може да увеличат шансовете за 0,50 пункта понижение на лихвите от ФЕД в сряда.

В 17:00 ни очаква и потребителското доверие в САЩ, както предстоящите продажби на жилища.

Сряда, 31 юли

По време на азиатската сесия ще излязат важните данни за потребителската инфлация в Австралия за второто тримесечие. Пазарният консенсус е за ръст на основния показател с 0,5% на тримесечна база. По-слаби данни от тези биха тласнали Резервната банка на Австралия към още едно понижение на лихвите, след като австралийските централни банкери вече ги свалиха на два пъти през май и юни. Следователно може да иска да изчака и да види ефекта от тях преди да действа отново.

Предварителните данни за БВП на еврозоната за второто тримесечие ще бъдат публикувани в 12:00. На срещата на ЕЦБ в четвъртък Марио Драги е обеща, че ще разхлаби още монетарната политика, тъй като перспективите за икономическия растеж са се влошили. Очакванията са за забавяне на растежа до 1,0% на годишна база от 1,2% преди три месеца.

По същото време ще излязат също толкова значимите данни за инфлацията, от която също се очаква забавяне, което допълнително ще увеличи натиска върху Европейската централна банка да се насочи към рязко разхлабване на паричната политика.

Докладът на ADP за заетостта в частния в сектор в САЩ ще бъде оповестен в 15:15. Той се следи от трейдърите, защото се смята за предшественик на официалния доклад в петък.

Много очакваното решение на Федералния комитет по отворените пазари за монетарната политика в САЩ ще бъде обявено в 21:00. Пазарите са включили на 100% в цените си понижение на лихвите с 25 базисни пункта, но има възможност и за по-голяма сваляне с 50 базисни пункта, която се оценява на около 15%. Потенциално това ще първото сваляне на лихвите в САЩ за последните повече от 10 години.

Пазарните участници ще проследят с интерес и изявлението на централните банкери, както и пресконференцията на Джером Пауъл, за разберат дали ФЕД ще остави вратите за отворени за бъдещо облекчаване на политиката. Пазарите са сериозно разделени по този въпрос. Някои анализатори прогнозират, че това ще е еднократно сваляне на лихвите, а други очакват лихвите да паднат до 0 в следващата една година.

Четвъртък, 1 август

Китайският производствен PMI индекс на Caixin аз юли ще излезе в 04:45.

Европейският икономически календар включва финалните производствени PMI индекси за страните от еврозоната, за целия валутен блок и за Великобритания.

Английската централна банка ще обяви решението си за монетарната политика в 14:00. То ще бъде последвано от пресконференция на гуверньора на банката Марк Карни. Интересно е да се види дали централните банкери ще заемат по-миролюбива позиция след назначаването на твърдия поддръжник на Брекзит – Борис Джонсън за министър председател на Великобритания. Трябва да се види и реакция на АЦБ на влошаващите се икономически данни напоследък, както и прогнозите на банката за основните икономически показатели.

От САЩ ни очакват първоначалните молби за помощи от безработни и производствения PMI индекс на Института по доставките (ISM).

Петък, 2 юли

По време на търговията в Азия ще излязат протоколите от последната среща на Японската централна банка (от вторник). Трейдърите и инвеститорите ще проследят дали членовете на ЕЦБ са обсъждали нови икономически стимули и ако да, какви точно.

Последните важни икономически новини за седмицата, но далеч не на последно място са тези за състоянието на пазара на труда в САЩ през юли. От Wells Frago предвиждат 170 хиляди нови работни места, колкото е и пазарния консенсус, но силния прочит от 224 хиляди през юни. От американската прогнозират и че безработицата ще се запази на нива от 3,7% за втори пореден месец.

Доклад за пазара на труда в САЩ
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.