Предварителен преглед на седмичния икономически календар за 21-25 януари

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

През последната седмица основните фондови пазари в света регистрираха печалби, Американските борсови индекси Dow Jones, S&P500 и NASDAQ100 спечелиха съответно по 2,96%, 2,87% и 2,66%. Освен това, в петък, всички 11 икономически сектора от S&P500 отбелязаха дневен ръст.

В Европа също основните индекси приключиха седмицата на зелена територия, а като най-голям печеливш се оформи немският DAX30, който прибави почти 3% към стойността си. След него се наредиха италианският FTSE MIb (+2,17%) и испанският IBEX35 (+2,16%). Британският FTSE100 пък нарасна с малко по-скромните 0,72%.

Подобрението в пазарните настроения се дължи на информацията на Bloomberg, че Китай планира да предложи повече от $1 трилион увеличение на вноса от САЩ за период от 6 години. Това подкрепи надеждите, че търговската война между двете най-големи икономики в света е към края си.

От скока в риска апетита се възползва и петрола. Американският суров петрол WTI натрупа 4,15% за последната седмица, а в същото време, Brent поскъпна с 3,54. От друга страна, високорисковите настроения потопиха цените на традиционни активи убежища като златото, което само в петък падна с 0,86% и така завърши седмицата на червено (-0,65%).

На Форекс пазара големия победител се оказа британския паунд. Въпреки че понесе сериозна загуба при вота за Брекзит сделката в британския парламент, премиерът Тереза Мей все пак спечели последвалия вот на недоверие, което успокои пазарите. Единствената друга основана валута, освен GBP, която успя да отбележи ръст е канадския долар.

На дъното на класирането изглежда пренаселено. Новозеландският долар и убежищата швейцарски франк и японска йена понесоха приблизително еднакви загуби от около 1,20%.

Какво ни очаква през следващата седмица?

През новата седмица ни очакват срещи за монетарната политика на Японската централна банка и на Европейската централна банка. Решението на ЕЦБ определено ще предизвика по-голяма интерес, след като банката прекрати “количествените улеснения” през декември и пазарите ще следят за бъдещи насоки.

Освен срещите на централните банки ни очакват и някои интересни макроикономически данни. Седмичният икономически календар ни предлага докладите за пазарите на труда във Великобритания и Австралия, както и БВП на Китай за четвъртото тримесечие на 2018.

Продажбите на дребно в Канада и потребителската инфлация в Нова Зеландия и Япония също заслужават известно внимание.

Понеделник, 21 януари

По време на азиатската сесия ни очакват доста интересни данни от Китай, които включват доклада за БВП за последните три месеца на 2018 година, индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи. Данните за БВП ще дадат точна информация относно широко коментираното напоследък забавяне на китайската икономика.

Вторник, 22 януари

Доклада за състоянието на пазара на труда във Великобритания ще излезе в 11:30. Все пак, на фона на разгорещените Брекзит преговори, пазарните участници едва ли ще дадат голяма тежест на тези данни.

Малко след това ще излязат резултатите от проучването на института ZEW за икономическите настроения в Германия през януари. 

В 17:00 пък ще бъдат оповестени продажбите на съществуващи жилища в САЩ.

Сряда, 23 януари

Малко след полунощ ще бъде публикувана потребителската инфлация в Нова Зеландия през последното тримесечие на миналата година. Прогнозите са за нулев ръст на цените на тримесечна база, което ще доведе до леко забавяне до 1,8% при годишните изчисления.

Решението за монетарната политика на Японската централна банка ни очаква в 04:00. Промени в политиката или насоките на банката са много малко вероятни, тъй като от ЯЦБ обещаха да запазят лихвите на екстремно ниски нива за продължителен период от време.

Срещата на Японската централна банка ще бъде последвана от пресконференция на гуверньора на банката Харухико Курода

Харухико Курода - Японска централна банка

В 15:30 ще бъдат оповестени продажбите на дребно в Канада през ноември, които вероятно ще отбележат понижение от 0,5%.

Четвъртък, 24 януари

По време на търговията в Азия ще излезе доклада за състоянието на пазара на труда в Австралия през декември. 

Все пак фокусът в четвъртък ще е върху срещата на Европейската централна банка за монетарната политика, която ще приключи с решение в 14:00. Пазарите ще следят за някакви насоки относно нови операции свързани с ликвидността. Въпреки това, едва ли можем да очакваме някакви сериозни новини по тази тема преди срещата на ЕЦБ март.

Решението на Европейската централна банка ще бъде последвано от пресконференция на президента на банката Марио Драги в 15:30.

Европейска централна банка

Петък, 25 януари

Индексът на потребителските цени в Япония за януари ще бъде публикуван в 01:30. Прогнозите са, че базовият индекс ще остане на нива от 0,9% на годишна база, което е далеч от целта на Японската централна банка от 2,0%.

About Борис Петров 3006 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.