Какво ни предлага икономическия календар за 18-22 февруари?

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Американските борсови индекси завършиха силно седмицата, преди дългия уикенд в САЩ, поради Деня на Президента. Dow Jones и NASDAQ регистрираха 8 поредни седмици на ръст, което е най-дългата има серия от ноември 2017 година. S&P500 пък нарасна в 3 поредни седмици.

Банките помогнаха на Dow Jones да се представи по-силно в петък, което доведе до седмичен ръст на индекса на сините чипове от 3,1%. В същото време S&P500 спечели 2,5%, а технологичният NASDAQ добави 2,4% към стойността си.

Европейските пазари също отбелязаха седмица на солидни печалби. Най-силно се представиха италианският FTSE Mib и немският DAX30 с ръст от по 1,9%. Френският CAC40 добави 1,8% към стойността си.,а британският FTSE100 пък нарасна с 0,6%.

На Форекс пазара щатският долар бе най-слабо представящата се основна валута в петък като загуби от всичките си конкуренти. Въпреки това, EUR/USD и GBP/USD останаха на негативна територия за седмицата. Доларът успя да спечели и срещу японската йена на седмична база.

В същото време, суровинните валути австралийски, новозеландски и канадски долар се възползваха от по-рисковите пазарни настроения и натрупаха печалби срещу “зелените пари”. “Кивито” се оформи като най-големия печеливш и натрупа печалби срещу всички основни конкуренти. Японската йена остана на последното място за седмицата.

Източник: Forexllive.com

При суровините, в петък петролът успя да пробие до нова най-висока стойност за годината. WTI достигна цена $55,74 за барел, а Brent $66,42. За цялата седмица двата бенчмарка на суровия петрол спечелиха по съответно 5,86% и 6,78%.

Междувременно, златото се възползва от слабия долар в петък и натрупа дневни печалби от 0,83%, което доведе до седмичен ръст от 0,47%. Среброто обаче не успя да последва своя по-голям събрат и отбеляза спад от 0,34% за седмицата.

Какво ни очаква през следващата седмица?

Пазарите ще продължат да следят отблизо преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война, които ще продължат в началото на другата седмица във Вашингтон. За момента няма сериозни сигнали дали ще видим край на търговското напрежение, но в петък президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори, че може да удължи крайния срок, който в момента е 1 март.

На политическият фронт, внимание заслужава и нестихващата сага около Брекзит преговорите, където също все още има много въпросителни.

Седмичният икономически календар предлага някои интересни новини и събития. Фокусът на пазарните участници ще падне върху протоколите от последните срещи на Федералния Резерв, Европейската централна банка и Резервната банка на Австралия.

Освен тях, макроикономичеките данни като докладите за пазара на труда във Великобритания и Австралия, и поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ също имат потенциал да раздвижат пазарите.

Понеделник, 18 февруари

Първият ден от седмицата ще бъде почивен за пазарите в САЩ и Канада, поради Деня на Президента и Ден на Семейството. За понеделник няма планирани съществени икономически съобщения.

Вторник, 19 февруари

По време на азиатската сесия ни очакват протоколите от последната среща на Резервната банка на Австралия за монетарната политика. От тях едва ли може да се очакват някакви изключителни новини, но пазарите ще ги проследят за насоки за движението на лихвените проценти в бъдеще.

В 11:30 ще бъде публикуван доклада за пазара на труда във Великобритания. Най-голямо внимание ще получат данните за средните доходи. Ръстът на средните доходи с бонусите вероятно ще направи тик нагоре до 3,5%, което ще е най-бързия растеж на този показател от юни 2010 година насам. Средните доходи без бонусите също може да се ускори с 0,1% до 3,4% през декември.

Европейският календар включва резултатите от проучванията на института ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната. 

Сряда, 20 февруари

В средата на седмицата фокусът на пазарните участници ще се насочи към протоколите от последната среща на ФЕД през януари. След серия от миролюбиви послания от ФЕД през последните седмици, едва ли може да очакваме още много в тази посока. Именно затова изглежда има известни рискове протоколите да поднесат положителна изненада на пазарите. 

Освен това, протоколите ще бъдат проследени за насоки за свиването на баланса по сметката на ФЕД с $50 милиарда месечно и дали Джером Пауъл още смята, че следващата промяна на лихвите може да и нагоре, и надолу.

Федерален резерв

Четвъртък, 21 януари

Докладът за състоянието пазара на труда в Австралия през януари ще излезе в 02:30. Прогнозите са, че безработицата ще се запази на нива от 5,0%, а новите работи места ще нараснат с 15 000, при ръст от 21 600 преди месец.

По време на европейската сесия ще бъдат публикувани предварителните производствени PMI индекси за страните от еврозоната и за целия валутен блок.

В 14:30 и Европейката централна банка ще публикува протоколите от последната си среща за монетарната политика. Фокусът на пазарите ще бъде насочен към дискусиите за нови програми за увеличаване на ликвидността или TLTRO. Марио Драги не каза много по тази тема на поседната пресконференция, което показва, че ЕЦБ все още не е близо до въвеждането на нови подобни мерки. 

Американският календар включва първоначалните молби за помощи от безработни, поръчките на стоки с дълготрайна употреба и производствения PMI индекс.

Петък, 22 януари

Малко след полунощ ще излезе индексът на потребителските цени в Япония за януари, който ще остане доста далеч от целите на Японската централна банка от 2,0%. Базовият индекс, вероятно ще нарасне с 0,8% на годишна база.

С отварянето на пазарите в Европа ни очакват и финалните данни за БВП на Германия за четвъртото тримесечие. А по-късно ще излезе и втория прочит на данните за потребителската инфлация в еврозоната през януари.

Последните по-интересни икономически данни за седмицата са продажбите на дребно в Канада за декември. Интересно е да се види дали продажбите ще отскочат след негативния прочит през ноември.

About Борис Петров 3006 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.