Какво ни предлага седмичния икономически календар за 14-18 януари?

Най-интересното от икономическия календар през следващата седмица

Какво се случи през изминалата седмица?

В петък повечето основни борсови индекси затвориха със загуби, което сложи края на 5-дневна печеливша серия. Добрите новини са, че всички основни индекси приключиха седмицата с печалби. Най-големия печеливш бе японският Nikkei225 с 4,08%, следван от  канадския S&P/TSX 3,59% и американския NASDAQ100 с 3,45%. Dow Jones и S&P500 добавиха съответно 2,39% и 2,53%  към стойността си.

В Европа най-силно се представи италианският FTSE Mib с 2,43%, на втора позиция остана испанския IBEX35 с 1,59%. Немският DAX30 натрупа 1,11%, а британският FTSE100 1,18%.

Освен това, трябва да напомним, че през следващата седмица започва сезонът на отчетите на компаниите за четвъртото тримесечие на изминалата година. Традиционно сезонът на отчетите започва с някой от големите финансови компании.

Компании като Citigroup, JPMorgan, Charles Schwab, Bank of America, Bank of New York, PNC Financial, American Express и Goldman Sachs ще оповестят своите резултати за последните три месеца на 2108 година. 

По-долу на изображението ще видите графика на отчетите за следващите три седмици (някой дати могат да бъдат променени). Седмицата започваща на 28 януари изглежда се оформя като най-натоварена. Caterpillar, Apple, Microsoft, eBay, Alphabet, Amazon, Alibaba, Boeing, Facebook, PayPal, ServiceNow, Visa, GE and Mastercard ще публикуват отчетите си.

На Форекс пазара, от високорисковите настроения се възползваха обичайните заподозрени – австралийския и новозеландския долар. AUD все пак зае първата позиция. NZD пък загуби само от от своя австралийски съсед. На трето място се нареди британският паунд, който бе подкрепен на фона на слуховете за отлагане на Брекзит. 

Съвсем обичайно при ръст на риск апетита, на последните две места останаха щатския долар и японската йена. JPY загуби от всички свои основни конкуренти, а USD успя да надделее само над японската валута.

Какво ни очаква през новата седмица?

През новата седмица ни очакват някои важни политически събития като основното е гласуването на Брекзит сделката от британския парламент. Вотът е планиран за вторник 15 януари и може да доведе до сериозна волатилност на финансовите пазари, особено при валутните двойки с участието на GBP и британските активи.

Освен това, пазарите ще продължат да следят отблизо развитието на търговските преговори между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война. Според последните информации преговорите между двете икономически суперсили ще преминат на по-високо ниво в края на януари. САЩ и Китай постигнаха 90-дневно примирие в началото на декември.

Седмичният икономически календар предлага и някои интересни макроикономически данни. Интерес ще предизвикат сведенията за инфлацията във Великобритания, евроозната, Япония и Канада, както и продажбите на дребно в САЩ.

От Китай ни очакват данни за търговския баланс, паричното предлагане и новите кредити.

Понеделник, 14 януари

По време на първата сесия за седмицата ще излязат данни за икономиката на Китай. Най-голям интерес ще предизвикат данни за търговския баланс, които се следят отблизо поради търговското напрежение между САЩ и Китай.

Брекзит вот в британския парламент

Вторник, 15 януари

Във вторник ще се проведе дългоочакваното гласуване на Брекзит сделката на Тереза Мей от британския парламент (Камарата на общините). Изглежда много вероятно Камарата да не приеме споразумението на Мей с Брюксел. Именно затова британският премиер ще се опита да изпробва и други възможности. Една то тях е отлагане на Брекзит датата от 29.03.2019, с цел постигане на по-добро споразумение с ЕС.

В 17:00 има насрочена пресконференция на президентът на Европейската централна банка Марио Драги. 

Сряда, 16 януари

В 11:30 ще излезе индексът на потребителските цени в Обединеното Кралство за декември. Прогнозите са, че базовата потребителската инфлация във Великобритания ще запази нивата си от предходния месец 1,8%. При основният индекс може да ще видим тик надолу до 2,2%.

Американският календар включва продажбите на дребно в САЩ през декември, които вероятно ще отбележат ръст от 0,2% за втори пореден месец. Освен това, ни очакват изказване на членът на ФЕД Нийл Кашкари (известен “гълъб”) и бежовата книга на Федералния Резерв.

Четвъртък, 17 януари

Финалните данни за потребителската инфлация в еврозоната ще бъдат публикувани в 12:00.

По време на американската търговия ще бъдат оповестени разрешителните за строителство, първоначалните молби за помощи от безработни и производствения индекс на ФЕД Филаделфия

Петък, 18 януари

Националният индекс на потребителските цени в Япония ще бъде оповестен в 01:50.

В 11:30 ни очакват продажбите на дребно във Великобритания през декември.

Последните по-интересни макроикономически новини за седмицата ще дойдат от Канада. Това ще са данните за потребителската инфлация през декември. Основният индекс на потребителските цени вероятно ще се запази на нива от 1,7% на годишна база. При месечните изчисления обаче може да видим втори пореден спад от 0,4%, предизвикан най-вече от спада в цените на петрола в края на 2018.

About Борис Петров 3027 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.