Предварителен преглед на икономическия календар за 13-17 май

Предварителен преглед на икономическия календар за 13-17 май

Какво се случи на пазарите през предходната седмица?

В петък американските борсови индекси затвориха с печалби, след положителните сигнали и от двете страни при преговорите между САЩ И Китай, въпреки че по-рано през деня САЩ повиши тарифите от 10% на 25% за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара.

Все пак, трите основни щатски индекси останаха на червена територия за седмицата, след като S&P500 и Dow Jones загубиха по 2,2% от стойността си, а технологичният NADSAQ изтри 3%.

На европейските фондови пазари ситуацията бе подобна. Въпреки че завършиха последния ден от седмицата с печалби, на седмична база резултатите не бяха впечатляващи. Най-големият губещ бе FTSE Mib със спад от 4,08%, последван от френският CАC40 с -3,99% и испанският IBEX35 с -3,10%. Немският DAX30 се понижи с 2,84%, а британският FTSE100 падна с 2,01%.

В същото време, дългоочакваното първично публично предлагане на Uber нямаше най-гладкия старт. Компанията за споделени пътувания започна да се търгува на New York Stock Exchange под IPO цената си от $45, която и без това бе в долната част на първоначалния ценови диапазон от $44 до $50.

Акциите на Uber затвориха с близо 8% под цената им на предлагане – на $41.57. Така пазарната капитализация не успя да достигне дори $70 милиарда, което много под оценката от $100 милиарда, която се опитваше да достигне компанията. Спадът отбелязва осмото най-лошо представяне в първия ден на щатско IPO, което е донесло повече от $1 милиард.

На Форекс пазара, късите позиции в GBP/JPY бяха най-печеливши през изминалата седмица, след като кросът се понижи с 2.3%. Британският паунд бе най-слабо представящата се основна валута, докато японската йена се възползва от ниско рисковите настроения и оглави класирането. Високодоходните AUD и NZD също регистрираха седмични загуби.

При суровините, златото отбеляза седмичен ръст от 0,50%, на фона по-високото търсене на активи убежища. Нискорисковите настроения доведоха до понижения на двата бенчмарка на суровия петрол и WTI загуби 0,34%, a Brent само 0,07%.

Какво да очакваме през следващата седмица?

През следващата седмица вниманието на пазарните участници ще продължи да се насочено към преговорите между САЩ и Китай. Дали те ще продължат и ако да в каква насока? Доналд Тръмп заяви в Twitter, че САЩ и Китай са имали откровени и конструктивни разговори за търговските отношения между двете страни.

Все пак, малко по-късно президентът на САЩ отбеляза, че “тарифите ще бъдат много по-здравословни за икономиката от една феноменална сделка от традиционен тип” като добави, че те са по-лесни и по-бързи за изпълнение.


Според информация на китайският Global Times, Китай и САЩ са се съгласили да се срещнат в Пекин в близко бъдеще, което може да е още през следващата седмица.

Извън търговските преговори, седмичният икономически календар предлага някои интересни макроикономически данни, които ще бъдат проследени от пазарните участници като: БВП на еврозоната, продажбите на дребно в САЩ и доклада за пазара на труда в Австралия.

Освен тях внимание заслужават и доклада за пазара на труда във Великобритания, индустриалното производство на Китай, както и данните за инфлацията в Канада.

Понеделник, 13 май

В първият ден от седмицата няма планирани съществени икономически новини и събития.

Вторник, 14 май

В 09:00 ще излезе индексът на потребителските цени в Германия. Тъй като немската икономика е най-голямата в еврозоната, тези данни се ползват като индикатор за инфлацията в целия валутен блок.

Докладът за състоянието на пазара на труда във Великобритания ще бъде оповестен в 11:30. Фокусът отново ще падне върху средните доходи с и без бонуси. Техният ръст вероятно ще направи тик надолу след най-високите стойности от 2010 година, достигнати преди месец, съответно 3,5% и 3,4%. Безработицата би трябвало да остане на най-ниските нива от 1975 година – 3,9% за втори пореден месец.

Резултатите от проучването на института ZEW за икономическите настроения в Германия и цялата еврозона ще бъдат оповестени в 12:00.

Сряда, 15 май

В 04:30 ще излезе индекса на заплатите в Австралия, който се следи от пазарите, за да се направят оценки на инфлационния натиск в страната.

Само 30 минути по-късно ни очакват серия от данни за Китай, която включва индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи. Тези данни също може да окажат влияние върху цената на австралийския долар.

В началото на европейската сесия ни очаква първият прочит на доклада за БВП на Германия за първото тримесечие, а малко по-късно ще излязат същите сведения, но за цялата еврозона. Пазарният консенсус е за запазване на икономическия растеж от предходните три месеца.

Продажбите на дребно в САЩ през април ще излязат в 15:30. Очакванията са за забавяне и на основния, и на базовия показател, който изключва продажбите на автомобили. По същото време ще бъдат публикувани и данните за потребителската инфлация в Канада. Следователно може да очакваме висока волатилност при валутната двойка USD/CAD в този период.

Четвъртък, 16 май

По време на азиатската сесия ще излязат данните за заетостта в Австралия през април, които се следят отблизо от Резервната банка на Австралия. Тези данни може да имат още по-сериозен ефект, тъй като може да оформят пазарните очаквания за сваляне на лихвите от на РБА. Някои анализатори смятат, че това може да се случи още следващия месец, докато други прогнозират понижение чак през есента.

В 12:00 ни очаква търговският баланс на еврозоната за март. Сведенията за търговския баланс привличат все повече внимание, на фона на глобалното търговско напрежение между САЩ и останалите икономики.

Американският календар включва данни за пазара на труда като разрешенията за строителство и започнатите строежи на жилища, както и първоначалните молби за помощи от безработни.

Петък, 17 май

Единствените по-съществени макроикономически данни в последния ден от седмицата са финалните за потребителската инфлация в еврозоната. Ревизии на първоначалните данни не се очакват, но може да има леко понижение в месечния основен индекс.

About Борис Петров 3027 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.