Най-интересното от икономическия календар за 12-16 ноември

Какво ни предлага икономическият календар в средата на ноември?
През следващата седмица ни очакват още интересни новини. Великобритания привлича вниманието на пазарните участници със серия от данни, които ще излязат на фона на все още неясната ситуация около Брекзит.

Какво ни предлага икономическият календар в средата на ноември?

През изминалата седмица щатските фондови пазари продължиха отскока си след “черния октомвриDow Jones, S&P 500 и NASDAQ100 нараснаха съответно с 2,8%, 2,1% и 0,7%. В същото време, доларовият индекс продължи възходящата си инерция и се търгуваше близо до 16-месечния връх около 97,00. Европейските конкуренти на USD – ЕUR и GBP пък реализираха загуби.

През следващата седмица ни очакват още интересни новини. Великобритания привлича вниманието на пазарните участници със серия от данни, които ще излязат на фона на все още неясната ситуация около Брекзит. Доклада за пазара на труда, потребителската инфлация и продажбите на дребно са най-важните сведения, които ни очакват за британската икономика.

Освен тях, сериозно внимание заслужават и данните за потребителската инфлация в САЩ през октомври, а от еврозоната ще излязат сведения за БВП и индексът на потребителските цени. Все пак, не трябва да изпускаме и доклада за пазара на труда в Австралия и БВП на Япония през третото тримесечие. От Китай ни очакват важни новини за индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи.

Трябва да отбележим и изказванията на двамата от най-големите централни банкери в света – Джером Пауъл от ФЕД и Марио Драги от ЕЦБ.

Във вторник изтича крайният срок за италианското правителство да изпрати на Брюксел ревизиран вариант на бюджета си. Най-вероятният сценарии е, че управляващите на Апенините няма да се съобразят с исканията на Европейската Комисия.

Понеделник, 12 ноември

Новата седмица ще започне на по-бавни обороти, тъй като в понеделник липсват съществени данни в икономическия календар.

Вторник, 13 ноември

В 09:00 ще излезе индексът на потребителските цени в Германия за октомври.

Докладът за състоянието на пазара на труда във Великобритания през октомври ще бъде публикуван в 11:30. Фокусът ще падне върху числата за възнагражденията, където се очаква ръстът от 3,1% да се запази, докато възнагражденията без бонусите вероятно ще се ускорят до 3,0% от 2,7%. Очакванията за безработицата да се запази на 4,0%.

Тридесет минути по-късно ще излязат резултатите от проучването на института ZEW за икономическите настроения в Германия.

Сряда, 14 ноември

По време на азиатската сесия ще бъда публикуван БВП на Япония за третото тримесечие. Пазарите прогнозират свиване на японската икономика с 0,3% тр/тр и с 1,0% на годишна база. Само преди 3 месеца тези показател показа ръст от 3,0% г/г.

В 04:00 ще станем свидетели на серия от данни от Китай – индустриално производство, продажби на дребно и инвестиции във фиксирани активи. Тези данни придобиват още по-голяма тежест на фона на срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин на 1 декември, на която се очаква “прекратяване на огъня” в търговските отношения между двете най-големи икономики в света.

В началото на търговията в Европа ни очакват БВП на Германия за третото тримесечие и потребителската инфлация във Франция.

В 11:30 ще бъдат оповестени и октомврийските данни за инфлацията във Великобритания. Предвижданията за лек ръст в основния индекс на потребителските цени до 0,2% м/м и 2,5% г/г.

Малко по-късно ще бъде публикуван и доклада за БВП на еврозоната за третото тримесечие. Икономическият растеж във валутния блок вероятно ще се запази на нивата от вторите три месеца – 0,2% тр/тр и 1,7% на годишна база. По също време ще излязат и безработицата и индустриалното производство на валутния блок.

Индексът на потребителските цени в САЩ за октомври ще бъде публикуван в 15:30. Индексът вероятно ще нарасне с 0,3% м/м, поради по-голямо от обичайното покачване в цените на горивата. В резултат годишния показател може да се увеличи до 2,5%. Междувременно, прогнозите за базовата инфлация са увеличи с 0,2% м/м, което да доведе до ръст от 2,2% г/г.

Четвъртък, 15 ноември

Докладът за пазара на труда в Австралия ще излезе в 02:30. Очакванията са австралийската икономика да е създала малко над 20 000 работни места, а безработицата да направи тик нагоре до 5,1%.

Британските продажби на дребно през октомври ще бъдат публикувани в 11:30. Този показател е доста волатилен и често това има сериозен моментален ефект върху GBP. Пазарният консеснус е за минимален ръст от 0,1% м/м, след спада от 0,8% преди месец. На годишна база пазарите очакват леко забавяне до 2,8% от 3,0%.

Американският календар също включва данни за продажбите на дребно, но в САЩ, както и производственият индекс на ФЕД Филаделфия. Предвижданията са, че и основният и базовият показател на продажбите на дребно ще отбележат здравословен растеж.

Президентът на Федералния резерв Джером Пауъл има планирано изявление има планирано изявления на събития в Далас в 18:30. Въпреки това, едва ли можем да очакваме от Пауъл някакви новини за повишаването на лихвите. ФЕД даде съвсем ясен сигнал, че ще продължи с постепенното вдигане на лихвените нива.

Петък, 16 октомври

По време на европейската търговия ще станем свидетели на изказване на президентът на ЕЦБ Марио Драги, изслушване на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни пред парламента и данните за потребителската инфлация в еврозоната.

Последните по-интересни данни за седмицата ще бъдат тези за индустриалното производство в САЩ през октомври.

About Борис Петров 2972 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.