Какво ни предлага икономическия календар за 11-15 март?

Какво ни предлага икономическия календар за 11-15 март?

Какво се случи на пазарите през миналата седмица?

В петък щатските борсови индекси направиха впечатляващо завръщане. След тежките загуби на азиатските и европейските фондови пазари и слабото начало на американската сесия основните индекси на Wall Street завършиха с минимални загуби. Dow Jones загуби 0,1%, докато S&P500 и NASDAQ приключиха с дневни понижения от по 0,2%.

Все пак, това ги остави на негативна територия за седмицата като Dow и S&P500 паднаха с 2,2%, а технологичният NASDAQ с 2,4%.

Европейските борсови индекси също регистрираха седмични спадове като най-големите губещи бяха испанският IBEX35 и немският DAX30, които изтриха съответно 1,49% и 1,24% от стойността си.

седмично представяне на борсови индекси

На Форекс пазара японската йена се оформи като най-добре представящата се основна валута. JPY се възползва от търсенето на сигурност и успя да натрупа 9,42% срещу конкурентите си. Странно, на второ място остана рисковия новозеландски долар.

Щатският долар също е отличи с печалби като срещу повечето основни валути, но долар индекса отбеляза седмичен спад. В същото време, британския паунд остана последен като загуби от всички свои конкуренти, на фона на липсата на прогрес при Брекзит преговорите.

представяне на Форекс пазара

При суровините, златото си върна част от блясъка в края на седмицата и затвори близо до психологическото ниво от $1300. Междувременно, двата бенчмарка на суровия петрол, WTI и Brent, приключиха седмицата на зелена територия.

Какво ни очаква през следващата седмица?

През следващата седмица ситуацията около Брекзит ще се разгорещи отново, тъй като британският премиер Тереза Мей отново ще опита да прокара нейната сделка за напускане на ЕС. Гласуването в британския парламент е планирано за вторник.

Ако споразумението не бъде одобрено ще има още едно гласуване в сряда, на възможността за Брекзит без сделка, която вероятно също няма да бъде приета. Това пък ще доведе до ново гласуване в четвъртък – за удължаване на член 50. Фокусът ще бъде върху периода на удължаване като очакванията са той да бъде кратък.

И ако това не е достатъчно, в сряда британския министър ще представи своето Пролетно изявление, което ще съдържа новите прогнози за растежа и инфлацията.

На политическият фронт, продължават преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война, които навлизат в своята финална фаза. Все пак, някои пречки за постигане на споразумение остават. Колкото повече се бави официалното обявяване на срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин, толкова по-притеснени ще стават пазарите.

Седмичният икономически календар за 11-15 март предага някои интересни данни от САЩ като продажбите на дребно, потребителската инфлация, поръчките на стоки с дълготрайна употреба и речта на председателя на ФЕД Джером Пауъл.

От Великобритания ни очакват доклада за БВП и промишленото производство. А внимание заслужава и решението на Японската централна банка за монетарната политика.

Понеделник, 11 март

В първият ден от седмицата единствените съществени макроикономически данни са продажбите на дребно в САЩ през януари. Прогнозите са за ръст от 1,0% м/м, след като през декември продажбите се понижиха с 1,8%, което бе най-големия спад от януари 200 година насам.

Вторник, 12 март

В 11:30 ще излезе промишленото производство във Великобритания. Тези данни обаче вероятно ще останат в сянката на гласуването на Брекзит сделката на Тереза Мей от страна на британския парламент. Резултатите от него може да излязат късно вечерта.

Индексът на потребителските цени в САЩ ще бъде публикуван в 15:30. Очакванията са, че базовият показател ще се увеличи с 0,2% м/м, което ще остави годишните числа на нива от 2,2%. 

Сряда, 13 март

По време на европейската сесия няма планирани съществени икономически сведения.

Американският календар включва производствената инфлация и продажбите на стоки в дълготрайна употреба в САЩ.

Четвъртък, 14 март

По време на азиатската търговия ни очакват серия от данни за Китай като продажбите на дребно, индустриалното производство и инвестициите във фиксирани активи. 

В 09:00 ще излязат и данните за потребителската инфлация в Германия през февруари. 

От САЩ ни очакват първоначалните помощи за безработни и продажбите на нови жилища. 

Петък, 15 март

В 04:00 ще бъде публикувано решението на Японската централна банка за монетарната политика. Промени са малко вероятни. Последните коментари на Курода подчертават, че по-нататъшното облекчаване може да зависи от JPY, което обаче не е достоверно, тъй като ЯЦБ е обезпокоена от влошаване на условията при японските държавни облигации. Загрижеността за растежа също е дневен ред за предстоящата среща.

Финалните данни за потребителските цени в еврозоната ще излязат в 12:00 като ревизии не се очакват.

About Борис Петров 3048 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.