Предварителен преглед на икономическия календар за 11-15 февруари

Какво ни предлага седмичния икономически календар за 11-15 февруари?

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Въпреки че в петък основните щатски борсови индекси започнаха деня дълбоко на негативна територия, в последствие набраха инерция и приключиха деня смесено. В последния ден на седмицата Dow Jones се понижи с 0,26%, а S&P500 и NASDAQ нараснаха съответно с 0,07% и 0,14%. За седмицата тези три индекса натрупаха по 0,05%, 0,17% и 0,47%.

В Европа основните борсови индекси отбелязаха седмичен спад, водени от немския DAX30, който изтри 2,45% от стойността си. Френският CAC40 падна с 1,15%. В същото време британският бенчмарк FTSE100 нарасна с 0,73%

На Форекс пазара щатският долар се завърна на трона и бе най-силно представящата се основна валута. В резултат на понижения риск апетит японската йена и швейцарският франк се наредиха съответно на второ и трето място.

Последните места бяха за суровинните валути. Канадският долар получи подкрепа от икономическите данни в петък, докато слабите данни и по-миролюбивите позиции на централните банки торпелираха новозеландския и австралийския долар.

Форекс пазара 4-8 февруари 2019

Най-търгуваната валутна двойка света – EUR/USD пък отбеляза най-големия си седмичен спад от септември 2018 година като падна с 1,10%

При суровините петролът загуби около 5% от стойността в последните 5 търговски дни, а златото пък изостана с 0,28%, въпреки че отскочи от силната подкрепа около $1300.

Какво ни очаква през следващата седмица?

На политическият фронт, през следващата седмица продължават преговорите за прекратяването на търговската война между САЩ и Китай. През декември двете страни договориха тримесечно примирие, което ще изтече на 1 март. С наближаването на крайния срок пазарите ще стават все по-нервни, особено на фона на първоначалните позитивни настроения.

Щатският търговски министър Стивън Мнучин и търговският представител Робърт Лайтизер ще пътуват до Пекин в началото на следващата седмица. Докато президентът Доналд Тръмп намекна, че сделка преди 1 март е малко вероятна, то няма да е изненада ако евентуално се стигне до такава.

Среща Доналд Тръмп Си Дзинпин
Снимка: MarketWatch.com

Сагата около Брекзит преговорите също ще продължи през престоящата седмица, тъй като Тереза Мей се опитва да предоговори сделката с Брюксел, която бе отхвърлена на два пъти от британския парламент. Целта е да се избегне Брекзит без сделка на 29 март.

Седмичният икономически календар предлага някои интересни данни като БВП на Великобритания, Германия и Япония. Внимание заслужават и данните за продажбите на дребно и потребителската инфлация в САЩ, както и серията от данни за Китай, които включват търговския баланс, потребителската инфлация и валутните резерви.

Очаквани и среща на Резервната банка на Нова Зеландия за монетарната политика, от която сериозни промени в насоките са малко вероятни.

Понеделник, 11 февруари

Още в първата сесия за седмицата ще излезе серия от данни от Китай като най-интересните от тях ще са тези за валутните резерви през януари.

За 11:30 пък са планирани доста сведения за британската икономика. Фокусът на пазарите ще падне върху първия прочит на БВП за четвъртото тримесечие на 2018. Прогнозите са, че британската икономика е нараснала с 0,3% на тримесечна база и 0,1% м/м през декември. Картината за растежа изглежда става все по-бледа, тъй като несигурността около Брекзит тежи на инвестициите, а и глобалния растеж се забавя.

Вторник, 12 февруари

В 22:00 ще излезе решението на Резервната банка на Нова Зеландия за монетарната политика. Промени в лихвените нива са на практика изключени. Пазарите ще следят дали централните банкери ще реагират на слабите данни за пазара на труда в Нова Зеландия, излезли през миналата седмица, и дали ще последват колегите си от Резервната банка на Австралия и ще изпратят по-миролюбиво послание относно бъдещото движение на лихвените нива.

Икономически календар - РБНЗ

Решението за монетарната политика ще бъде последвано от пресконференция на гуверньора на РБНЗ Адриан Ор.

Сряда, 13 февруари

В 11:30 ще бъдат публикувани данни за инфлацията в Обединеното Кралство през януари. Индексът на потребителските цени вероятно ще направи още един тик надолу до 2,0% г/г, колкото е и целта на Английската централна банка. Базовият показател би трябвало да остане на нива от 1,9% г/г.

В 15:30 ни очакват данни за потребителската инфлация и в САЩ. Базовият индекс на потребителските цени вероятно ще нарасне с 0,2% м/м през януари, което предполага годишна инфлация от 2,1%. В същото време, основният показател може да отбележи повишение от 0,1% м/м.

Четвъртък, 14 февруари

Малко след полунощ ще бъде оповестен първоначалният доклад за БВП на Япония през четвъртото тримесечие. До момента Япония се справяше добре със забавянето на световната икономика, тъй като вътрешното търсене бе стабилно и бизнеса бе сравнително оптимистично настроен.

Въпреки това слабостта започна да се проявява през януари. Но данните за последните три месеца на 2018 вероятно останат силни и може да се очаква отскок след ужасното трето тримесечие, което бе засегнато от тайфуни и земетресения.

Отново по време на търговията в Азия ще излязат и данните за търговския баланс на Китай, които се следят отблизо от инвеститорите и трейдърите, поради търговката война между САЩ и Китай.

Търговски баланс на Китай

По време на европейската сесия ни очакват още предварителни доклади за БВП за четвъртото тримесечие. Този път от Германия и еврозоната. Докато прогнозите са забавянето на немската икономика да продължи (ръст от 0,9% г/г), то числата за еврозоната вероятно ще останат непроменени.

Американският календар включва данни за производствената инфлация, първоначалните молби за помощи от безработни и продажбите на дребно. Най-интересни определено ще бъдат последните.

Петък, 15 февруари

В 03:30 ще излезе потребителската инфлация в Китай през януари. Предвижданията са, че месечната инфлация ще е 0,5%, което ще доведе до тик нагоре годишния показател до 2,0%.

Продажбите на дребно във Великобритания през януари ще бъдат публикувани в 11:30. Тези данни по принцип са доста волатилни и след спада от 0,9% м/м през декември, сега може да видим ръст от 0,1%.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.