Какво ни очаква на пазарите в началото на март?

Преглед на седмичен икономически календар

Най-тежката седмицата от Глобалната финансова криза!

Епидемията от Коронавирус бързо се разраства извън Китай! Случаите на вируса се увеличиха сериозно в Европа, Иран, Япония, Южна Корея, както и на други места по света. Жертвите извън огнището на заразата в Китай също се увеличават.

Според данните на Johns Hopkins University от 29 февруари. заразените от Коронавирус достигнаха 85 182, а жертвите са 2924 като в континентален Китай са най-многобройни. След Китай се нареждат Иран с 34 смъртни случая, Италия с 21 и Южна Корея с 19.

Случаи на Коронавирус по света
arcgis.com

Всичко това доведе до рязък скок на опасенията за глобална пандемия от Коронавирус. Затварянето на бизнеси и прекъсването на вериги по доставките пък бързо ускориха и спекулациите за сериозно забавяне на глобалната икономика, дори за световна рецесия.

Не закъсняха и очакванията за сваляне на лихвите в глобален мащаб. На непланирано изявление в петък, председателят на ФЕД Джером Пауъл заяви:

Фундаментите зад икономиката на САЩ остават силни. Коронавирусът обаче крие рискове за икономическата активност. Федералният резерв следи отблизо развитието и последиците за икономическите перспективи. Ще използваме нашите инструменти и ще действаме, както е подходящо, за да подкрепим икономиката.

Джером Пауъл

Как да печелим по време на кризата с Коронавирус?

Пазарите на лихви реагираха моментално. Според инструмента на CME – FedWatch вероятността за понижение лихвените нива с цели 50 базисни пункта на срещата на ФЕД през март вече удря 95%, при около 5% за понижение с 0,25%.

Очаквания за лихвите на ФЕД
Източник: CME Group

В същото време от RBC, Scotiabank, Barclays и Oxford Economics вече предвиждат сваляне на лихвите и на срещата на Канадската централна банка другата седмица. Само преди 7 дни нямаше нито една подобна прогноза.

Китай

Официалните индекси за активността в китайската икономика през февруари бяха засегнати сериозно от Лунната Нова Година и избухването на Коронавирус. Производственият PMI индекс падна до най-ниските стойности в историята от 35,7, при очаквания за 45,0.

Непроизводственият показател пък падна още по-надолу – 29,6, при странните очаквания за експанзия от 51,0. Това също са рекордно ниски нива за този PMI индекс.

Фондови пазари

В последните 15 търговски минути за седмицата, американските фондови пазари бяха обхванати от сериозни покупки и трите основни индекси в САЩ отбелязаха първи си ден от седмицата на печалба. Това може да се дължи на ребалансиране на портфолиата в края на месеца или очакванията за сваляне на лихвите от ФЕД.

Въпреки това, широкият щатски бенчмарк S&P 500 регистрира най-слабото си представяне от октомври 2008 година, когато Lehman Brothers фалира. Другите два основни индекса – Dow Jones и Nasdaq също претърпяха най-тежките загуби от кризата насам, но изненадате е, че технологичният показател се представи най-силно:

 • S&P 500 -11.5%
 • Dow Jones -12.4%
 • Nasdaq -10.5%

Европейските борсови индекси също имаха най-лошата си седмица или от 2011 или от Глобалната финансова криза през 2008 година. Интересно е да отбележим, че макар да бе в “около на бурята”, италианският пазар се представи сравнително по-добре от останалите. А най-големият потърпевш бе немския DAX.

Ето и числата за седмицата в Европа:

 • FTSE 100 -11.1%
 • DAX 30 -12.4%
 • CAC 40 -11.9%
 • IBEX 35 -11.8%
 • FTSE Mib -11.3%
 • STOXX 600 -12.2%

В Азия всички основни индекси останаха дълбоко “на червено”, но повечето от основните показатели успяха да се спасят от двуцифрени седмични загуби:

 • Nikkei 225 -9.59%
 • China A50 -4.49%
 • HSI 50 -4.32%
 • S&P/ASX 200 -9.77%

Форекс

Едва ли някой ще се учуди, че на Форекс пазара най-добрата сделка за седмицата са късите позиции в AUD/JPY. Тази двойка се смята за риск барометър и съвсем нормално загуби над 5% през последната седмица. Единственото странно изглежда е, че основните индекси загубиха над 10%, а двойката само половината.

Японската йена успя да победи всички свои основни конкуренти, на фона на избягването на рисковите активи. По-интересно е, че еврото показа известни качества на валута-убежище и се класира на второ място, пред доказано убежище като швейцарския франк.

Съвсем нормално на последните места ще открием високо рисковите австралийски и новозеландски долар.

Форекс пазара в края на февруари
Източник: Forexlive.com

Суровини

Изненадата тук е, че златото не бе използвано като убежище, напротив, ценният метал дори успя да се срине с цели $69 само в петък. Така въпреки че по-рано през седмицата достигна нов 7-годишен връх, златото приключи седмицата “на червено” и на цена от $1585 за тройунция.

Цените на петрола, от друга страна, просто не могат да намерят дъно. WTI се срина до 13-месечен минимум от $43,71 за барел, а Brent се потопи до най-ниската си стойност от юли 2017 година и падна под $50. Ако ОПЕК не вземе сериозни решения на срещата на 5-6 март във Виена, то може да очакваме още лоши дни за цените на “черното злато”.

Криптовалути

Биткойн не успя да продължи своето силно представяне от началото на година и изглежда, че и най-голямата криптовалута бе засегната от нарастващата епидемия от Коронавирус. При втората по-големина дигитална валута ситуацията бе сходн.

Почти всички криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация претърпяха двуцифрени загуби за последните 7 дни (събота до събота).

Какво ни очаква през новата седмица?

Новините около развитието на ситуацията с Коронавирус определено ще бъдат доминиращи на пазарите през новата седмица и ще формират настроенията на пазарните участници. Допълнително разрастване на заразата може да доведе до увеличаване на търсенето на убежища и срив при рисковите активи като акциите.

Седмичният икономически календар също има какво да предложи на трейдърите и инвеститорите. Очакват ни три интригуващи срещи на Резервната банка на Австралия, Канадската централна банка и на ОПЕК.

При макроикономическите данни ще излязат индексите за активността на ISM, данните на ADP за заетостта в частния сектор, както и докла за пазара на труда в САЩ. Освен това предстои и серия от новини за Австралия: БВП, търговски баланс, продажби на дребно и тн.

Понеделник, 2 март

В първият ден от седмицата ще излязат множество финални PMI индекси за производствените сектори на Япония, страните от еврзоната, Великобритания, както и производственият показател на Института по доставките в САЩ.

Щатският производствен PMI успя да се върне в зоната на експанзия през януари (50,9), но е близо до разделителната линия от 50.

Вторник, 3 март

Резервна банка на Австралия

Докато в България празнуваме своя национален празник, Резервната банка на Австралия ще обяви решението си за монетарната политика в страната.

“Ние очакваме РБА да запази лихвите непроменени. Въпреки това потвърждаваме прогнозата си, че централната банка на Австралия ще свали лихвите на следващата си среща на 7 април.

Ценообразуването за понижаване на лихвите през април вече достига 60%, докато за март то е само 10%. Поради последната комуникация на банката, ценообразуването изглежда в съответствие с вероятния резултат от срещата”, смята Бил Еванс от Westpac.

В 11:30 ще излезе индексът за активността през февруари в британския строителен сектор.

Предварителните данни за инфлацията в еврозоната ще бъдат публикувани в 12:00. Пазарният консенсус за индексът на потребителските цени е за спад от 1,0% м/м през януари, което обаче ще е достатъчно за ръст от 1,2% на годишна база, при 1,4% преди месец.

Сряда, 4 март

Канадска централна банка

Докладът за БВП на Австралия за четвъртото тримесечие на 2019 ще бъде оповестен в 02:30. Предвижданията са, че австралийската икономика е нараснала с 0,4% за второ поредно тримесечие. На годишна база икономическият растеж на Австралия може да достигне 2,0%, при 1,7% преди три месеца. Тези прогнози изглеждат леко оптимистично на фона на гигантските пожари, които засегнаха Австралия в този период.

По време на европейската сесия ще излязат PMI индексите за секторите на услугите на страните от еврозоната, целия валутен блок и Великобритания.

В 15:15 ADP ще оповести данните си за заетостта в частния сектор в САЩ, които се считат за предшественик на официалните числа в петък.

Непроизводственият PMI индекс на Института по доставките ни очаква в 17:00. Показателят за момента се задържа стабилно в зоната на експанзия и прогнозите са, че това ще продължи.

По същото време Канадската централна банка ще обяви решението си за монетарната политика в страната. Икономистите от RBC Capital Markets очакват негативния ефект от Коронавирус да накара КЦБ да прибегне до сваляне на лихвите на 4-ти март.

“Все по-често се очаква централните банки да реагират с по-ниски лихвени нива. Към момента пазарите очакват понижение на лихвите с почти 100 базисни пункта до същото време на следващата година.

Сега очакваме Канадската централна банка да намали лихвите на следващата си насрочена среща за монетарната политика на 4-ти март в отговор на продължаващия спад на финансовите пазари, като пазарите включват в цената още по-агресивни действия в сравнение с двете понижения, които досега очаквахме”, споделиха от RBC.

Четвъртък, 5 март

В 02:30 ще излезе търговският баланс на Австралия през януари.

Първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ ще бъдат публикувани в 15:30.

В 19:00 и 19:45 има планирани изказвания на гуверньорите на Английската и Канадската централни банки – Марк Карни и Стивън Полоз.

Петък, 6 март

Денят отново ще започне с новини от Австралия в 02:30 и този път става въпрос за януарските продажби на дребно.

Американският икономически календар включва докладите за пазара на труда в САЩ и Канада. И двата ще излязат по едно и също време в 15:30.

“След положителната изненада през януари, ние очакваме по-мек доклад за пазара на труда в САЩ през февруари. Консенсусната оценка от 190 хиляди изглежда прекалено висока, според нас.

По отношение на пазарната реакция, ние смятаме, че трудно ще видим положителна реакция, тъй като на едни позитивни данни за заетостта може да бъде гледано като на “прекалено стари новини, преди Коронавирус”, докато едни негативни данни може да увеличат страховете от рецесия”, написаха от Nordea Markets.

От канадските данни за заетостта пазарите очакват 10 хиляди нови работни места през февруари, след 34 500 преди месец. Очакванията са, че безработицата в Канада ще направи тик нагоре до 5,6%.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.