Какво да очакваме от икономическия календар в началото на декември?

Какво се случи на пазарите в последната седмица на ноември?

В края на ноември американските борсови индекси S&P 500 и NASDAQ100  отбелязаха най-големите си седмични печалби от 7 годни. Индексът на сините чипове Dow Jones също натрупа солидни печалби.  Широкият S&P500 нарасна 4,82%, Dow Jones с 5,12%, а най-печеливш се оказа технологичният NASDAQ с цели 5,64%. Така и трите щатски индекса завършиха ноември на зелено като S&P500 се покачи с 1,75%, Dow Jones с 1,63%, а NASDAQ с по-скромните 0,64%.

В същото време, петролът продължи черната си серия и цената на американски суров петрол (WTI) се потопи под $50 за барел. Все пак, WTI успя да затвори седмицата над психологическите $50, но отбеляза най-лошия си месец за последните 10 години. Междувременно, цената на златото остана почти без промяна, с минимален спад от 0,11% за седмицата.

На Форекс пазара USD успя да притисне повечето си конкуренти – EUR, GBP, JPY CHF и CAD, но загуби от високодоходните AUD и NZD.

Какво да очакваме от икономическия календар в началото на декември?

Среща на Г-20 в Буенос Айрес

Трябва да започнем със срещата на Г-20 в Буенос Айрес, която определено ще бъде във фокус, когато пазарите отворят в понеделник. Очакванията към срещата на Доналд Тръмп и Си Дзинпин са много големи, но дали ще бъдат оправдани? Едва ли може да изискваме от тази среща решение на търговката война между САЩ и Китай. Въпреки това, може да бъде достигнато до споразумение, което да начертае рамката на бъдещи преговори между двете най-големи икономики в света.

Извън срещата на Г-20, през първата седмица на декември ни очакват някои важни събития и данни. Разбира се, в началото на месеца вниманието на пазарните участници се насочва към доклада за пазара на труда в САЩ, който ще излезе в петък. От САЩ ни очакват и данните за търговския баланс, на които се обръща все повече внимание, след като президентът на САЩ постави за цел свиване на търговския дефицит и наложи мита вноса от Китай и други търговски партньори.

Сериозно внимание заслужава и срещата на ОПЕК, от която се очаква решения на проблема с прекомерното предлагане на суров петрол. Освен това, икономическия календар предлага две срещи на основни централни банки – Австралийската и Канадската.

Понеделник, 3 декември

В понеделник най-важна ще е реакцията на пазарите на решенията от срещата на Г-20, най-вече на резултатите от срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин. От икономическият календар си заслужава да отбележим само производственият PMI индекс на ISM.

Вторник, 4 декември

Резервната банка на Австралия ще обяви решението си за монетарната политика по време на търговията в Азия. Всички, освен един участник в проучване на Reuters, очакват РБА да запази лихвите непроменени на тази среща. Прогнозите са, че централните банкери на Австралия ще увеличат лихвените нива за първи път от ноември 2010, чак през първото тримесечие на 2020 година. 23 от 38 участника предвиждат поне 1 повишение преди март 2020 година.

За 11:15 е планирано изказване на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни. Карни ще говори за Брекзит споразумението пред Камарата на общините.

Марк Карни АЦБ

Сряда, 5 декември

Брутният вътрешен продукт на Австралия за третото тримесечие ще бъде публикуван в 02:30. Пазарният консенсус е за ръст от 0,6% тр/тр, при 0,9% преди три месеца. На годишна база икономиката на Австралия вероятно ще нарасне с 2,8% при 3,4% преди това.

Европейският календар включва PMI индексите за секторите на услугите на страните от еврозоната, както и за целия блок.

В 17:00 ни очаква решението на Канадската централна банка за лихвените нива в страната. Пазарите очакват централните банкери да не правят промени на тази среща. От КЦБ вероятно ще отбележат, че по-ниските цени на суровините (най-вече на петрола) влошават икономическите перспективи. Ако членовете на централната банка на Канада звучат сериозно притеснени от ефекта на ниските цени на петрола върху БВП на страната, има риск от поевтиняване на канадския долар.

По същото време с решението на КЦБ ще излезе и щатския непроизводствен PMI индекс на Института по доставките (ISM).

15 минути след това има планирано изявление на председателя на ФЕД Джером Пауъл пред Съвместния икономически комитет на Конгреса. Това е последната възможност на Пауъл да изпрати нови сигнали към пазарите преди срещата на ФЕД на 19 декември, от която се очаква още едно повишение на лихвите от 25 базисни пункта.

Четвъртък, 6 декември

Данните за продажбите на дребно в Австралия през октомври ще излязат в 02:30.

В четвъртък във Виена, ще се проведе среща на ОПЕК, на която ще се обсъждат различни възможности за свиване на свръхпредлагането. Според източници на WSJ, най-вероятния сценарии е намаляване на производството с 1,3 милиона барела на ден. “Според данните, които имаме, намаляване с 1,3 милиона барела на ден ще бъде достатъчно за балансирането на пазара”, заяви служебно лице от ОПЕК.

В 15:30 ще бъдат оповестени данните да търговския баланс на САЩ и Канада. Фокусът ще е върху числата от САЩ, които са следени отблизо поради ефекта от търговски мита на администрацията на Доналд Тръмп.

Петък, 7 декември

Европейският календар включва докладите за БВП и безработицата през третото тримесечие. Прогнозите са, че еврозоната ще запази икономическия си растеж от 0,25 на тримесечна и 1,7% на годишна база.

В 15:30 ни очакват най-интересните данни за седмицата – доклада състоянието за пазара на труда в САЩ през ноември. Очакванията са, че новите работни места в САЩ ще нараснат със 190 хиляди. Все пак, най-важната част от доклада са данните за средините почасови доходи. Изглежда, че стегнатия пазар на труда продължава оказва възходящ натиск върху ръста на заплатите. През ноември прогнозите са за увеличение в 0,3% м/м, което ще изведе годишния растеж на средни почасови доходи до 3,2%.

Доклад за пазара на труда в САЩ

Също в 15:30 ще излязат и ноемврийските данни за заетостта в Канада. Безработицата вероятно ще се запази на нива от 5,8% за втори пореден месец. В същото време, новите работни места може да са около 15 хиляди, при 11 200 преди месец.

About Борис Петров 3018 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.