Какво ни предлага икономическият календар в началото на април?

Какво ни предлага икономическият календар в началото на април?

Какво се случи на пазарите през месец март?

В последният търговски ден на месец март американските борсови индекси натрупаха печалби, което им помогна да завършат месец март с печалби, макар и скромни. Dow Jones нарасна с минималните 0,05% през март, докато S&P500 прибави 1,79% към стойността си. Най-печеливш през март се оказа технологичният NASDAQ100, който регистрира ръст от 2,61%.

Все пак, за първите три месеца на 2019 година щатските борсови индекси отбелязаха солидни печалби: Dow Jones +11,15%, S&P500 +13,07% и NASDAQ100 +16,49%.

Европейските фондови пазари също отбелязаха силно първо тримесечие. Въпреки че остана без промяна през март, немският DAX30 натрупа 9,2% за първите три месеца. Френският CAC40 добави цели 13% от началото на годината, което е най-силното му тримесечие от първото на 2015 година. Британският FTSE100 завърши първите три месеца на 2019 с ръст от 8,3%.

Кои фондови пазари се представиха най-добре през първото тримесечие?

Началото на 2019 година бе много силно почти навсякъде по света. Усещането може да не е такова, защото раните от разпродажбата в последните три месеца на 2018 остават и на практика никой от пазарите не успя да достигне нов връх.

Основната тема бе по-миролюбивата позиция на централните банки. Федералният Резерв присъства най-много в заглавията, но РБА, РБНЗ, КЦБ и ЕЦБ не останаха по-назад. Това, което избяга от фокуса бе, че може най-голямата промяна бе при Китайската централна банка, която активира нови програми за стимулиране на икономиката.

Ето и как се представиха някои от основните фондови пазари в света през първите три месеца на 2019:

  • Shanghai Composite +28.6%
  • Nikkei +6%
  • ASX 200 +9.5%
  • FTSE 100 +8.2%
  • CAC 40 +13%
  • DAX +9.2%
  • FTSE MIB +16.2%
  • S&P 500 +13.1%
  • Nasdaq +16.5%
  • TSX +12.4%

На Форекс пазара като най-добра сделка за първото тримесечие на 2019 се оформи късата позиция в EUR/CAD. Най-силно представящата се валута бе именно канадския долар, а най-слабата бе еврото.

Трябва да се отбележи, че британският паунд е втората най-силно представяща се основна валута, въпреки продължаващата Брекзит сага. Дали това е началото на завръщането на GBP? Предстои да видим в следващите месеци, а може би и още през април.

Убежища като японската йена и швейцарски франк останаха на страната на губещите, на фона на по-високия риск апетит на пазарите.

представяне на основните валути през първото тримесечие на 2019

При златото месец март е традиционно слаб и този път не бе по-различно въпреки, че понижението не бе сериозно -0,17%. Все пак, от началото на годината жълтия метал остава на зелена територия (+0,72%).

В същото време, двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent добавиха съответно 7,89% и 3,89%, с което бележат звезден старт на годината с ръст от 32,57% и 25,65%.

Какво ни очаква през следващата седмица?

Обичайно в началото на месеца, икономическият календар изглежда пълен с различни събития. Основните от тях ще са срещата на Резервната банка на Австралия, доклада за пазара на труда и продажбите на дребно в САЩ, както и протоколите от последната среща на Европейската централна банка.

Внимание заслужават и PMI индексите на института по доставките (ISM) в САЩ за производствения и непроизводствения сектор. Продажбите на дребно в Австралия пък могат да доведат до раздвижване при австралийския долар.

На политическия фронт, пазарите ще продължат да следят проточилата се Брекзит сага. Особено важна е информацията около потенциален четвърти вот на сделката на Тереза Мей за излизане от ЕС и индикативните вотове.

Понеделник, 1 април

В началото на месеца, седмичният икономически календар ни предлага серия от PMI индекси. Първи ще излязат тези от Китай и Япония, последвани от показателите на страните от еврозоната и за целия валутен блок.

В 12:00 ще излязат предварителните данни за индекса на потребителските цени в еврозоната за март и безработицата през февруари.

По време на американската сесия ни очакват продажбите на дребно в САЩ и производственият PMI индекс на ISM. От Danske bank прогнозират, че продажбите ще нараснат с 0,5% м/м през февруари. От производствения сектор Danske очакват забавяне в следващите месеци.

За вечерта, в британския парламент са планирани редица индикативни вота за Брекзит.

Вторник, 2 април

В 06:30 ще излезе решението на Резервната банка на Австралия за монетарната политика в страната. Пазарният консенсус е, че РБА ще остави лихвените нива непроменени и ще запази неутралната си позиция. Въпреки това, в последните седмици нараснаха спекулациите, че централната банка ще прибегне до понижаване на лихвите.

Технически анализ за 7 ноември: Без изненади от страна РБА

В 11:30 ще бъде публикуван PMI индексът за британския строителен сектор.

Поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ ще излязат в 15:30 и пазарите очакват ръст от 0,3% м/м, след спада от 0,2% през януари.

Сряда, 3 април

По време на търговията в Азия ще бъде публикувани и продажбите на дребно в Австралия през февруари, както и търговския баланс на страната.

Британският PMI индекс за сектора на услугите ще излезе в 11:30. Това е най-важният сектор от икономиката на Обединеното Кралство и представлява около 80% от БВП.

Американският календар включва редица новини за щатската икономика като основните от тях ще са данните на ADP за заетостта в частния сектор и PMI индекса на ISM за непроизводствения сектор.

Четвъртък, 4 април

Единственото по-интересно събитие в четвъртък са протоколите от последната среща на Европейската централна банка за монетарната политика. Пазарните участници ще следят за насоки за бъдещите действия на ЕЦБ относно лихвите и програмите за стимули.

Петък, 5 април

Може би най-очакваните новини в началото на месеца са тези за пазара на труда в САЩ. Фокусът отново ще е върху данни за средните почасови доходи, които вероятно ще нараснат с 0,25% м/м, което би означавало ръст от 3,3% на годишна база. В същото време, новите работни места може да нараснат с 190 хиляди.

Новите работни места в САЩ с рекорден ръст

Заедно с данните за пазара на труда в САЩ, ще излязат и тези за Канада.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.