Какво предлага седмичния икономически календар в края на ноември?

Какво предлага седмичния икономически календар в края на ноември?

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Последният ден на изминалата търговска седмица бе белязан от 8% спад в цените на петрола. Цената на WTI се срина с почти 3 долара до $50,38 за барел, с което тества зоната около психологическите $50. Brent пък падна под $60 за първи от повече то година и затвори на нива от $58,90. Така мечките се възползваха от ваканционния период около Деня на благодарността и нанесоха своя удар върху цената на “черното злато”.

На Форекс пазара, донякъде изненадващо, като най-голям печеливш се оформи швейцарския франк (CHF). Търсенето на убежища като CHF нарасна след продължаващата слабост на фондовите пазари. Поради същата причина чувствителния към рисковите настроения новозеландски долар (NZD) остана последен в класацията. Щатският долар остана на второ място като успя да натрупа преднина пред всички свои основни конкуренти без франка.

Щатските борсови индекси Dow Jones и NASDAQ100 отбелязаха най-голямата си седмична загуба за последните 7 месеца. Dow Jones загуби 4,4% за седмицата, а NASDAQ100 4,3%. В същото време широкият S&P500 изтри 3,8% от стойността си. При S&P500 понижението беше водено от енергийните компании, които поевтиняваха поради спадащите цени на петрола.

Представяне на Форекс пазара 19-23 ноември
Източник: forexllive.com

Какво да очакваме от седмичния икономически календар за 26-30 ноември?

Седмичният икономически календар за последната седмица на ноември предлага някои интересни събития и новини. Във фокусът на прожекторите ще влязат лидерите на едни от най-големите централни банки в света. В следващите дни ни очакват изказвания на гуверньорите на Европейската и английската централна банка – Марио Драги и Марк Карни, както и на председателя на ФЕД Джером Пауъл. Освен това, Федералният резерв ще публикува протоколите от последната си среща.

Трейдърите ще проследят отблизо и предварителните данни за БВП на САЩ за третото тримесечие, както и доклада за БВП на Канада за септември. Потребителската инфлация в еврозоната също заслужава внимание.

На политическият фронт ни очакват изключителни интересни срещи. В неделя (25.11) ще се проведе срещата на върха на ЕС, на която ще бъде гласувана предварителната Брекзит сделка, до която достигнаха Европейския съюз и Великобритания през седмицата. Очакванията са европейският парламент да одобри сделката и да предостави политическа декларация за бъдещите отношения с Обединеното Кралство. Гибралтар може да е проблематичната точка.

В петък пък започва срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина. Цялото внимание на пазарни участници ще бъде насочено към срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин, на която ще се обсъждат бъдещите търговски взаимоотношения между двете най-големи икономики в света. Инвеститорите и трейдърите горещо очакват тази среща и резултатите от нея може да доведат от сериозна волатилност на пазарите.

среща на Г-20

Понеделник, 26 ноември

В първият ден от новата седмица ни очакват две изказвания трима централни банкери.  Първо е това на гуверньора на Резервната банка на Австралия Филип Лоу, което е 15 минути след полунощ.

В 16:00 ще говори и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Пазарите ще проследят изказването на италианеца за насоки за прекратяването на програмата за количествени улеснения през декември и периода на първото повишение на лихвите.

Изказването на Марк Карни е планирано за 20:30. Ще е интересно да видим какви насоки ще даде Карни след гласуването на Брекзит сделката от европейския парламент през уикенда.

Вторник, 27 ноември

Във вторник изглежда липсват значими макроикономически новини.

Сряда, 28 ноември

В 15:30 ще излязат данните за БВП за третото тримесечие. Предвижданията за БВП са да запази растежа си от 3,5% г/г от предходните три месеца. На тримесечна база растежът вероятно също ще остане на 1,4%.

Малко по-късно, в 17:00 ще бъдат публикувани и сведенията за продажбите на нови жилища в САЩ през октомври.

В 19:00 ни очаква изказване на председателя на ФЕД Джером Пауъл. Пауъл ще има възможност да потвърди или отхвърли нарастващите спекулации за пауза в цикъла по затягане на монетарната политика.

Джером Пауъл ФЕД

Четвъртък, 29 ноември

Европейският календар включва БВП на Швейцария и Франция, безработицата в Германия и потребителската инфлация в най-голямата икономика в Европа. Най-интересни вероятно ще са данните за инфлацията в Германия.

По време на американската сесия ще излезе предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация – базови лични потребителски разходи. Очакванията са потребителските разходи да се увеличат с 1,9% г/г, което е малко под целта на Федералния резерв от 2,0%. Все пак, това едва ли ще повлияе на политиката на ФЕД.

В 21:00 Федералният резерв ще публикува протоколите от последната си среща за монетарната политика. Те ще бъдат проследени за бъдещи насоки за намаляване на темпото при вдигането лихвите.

Петък, 30 ноември

По време  на търговията в Азия ще излезе потребителската инфлация в японската столица Токио. Тя излиза около 3 седмици преди официалните данни и дава индикации какво може да се очаква от тях.

Предварителният индекс на потребителските цени в еврозоната ще бъде оповестен в 12:00. През октомври базовият индекс нарасна до 1,1%. Основната потребителската инфлация нарасна до 2,2% г/г, което над целта на ЕЦБ. Това се дължи на ръста в цените на петрола, които обаче претърпяха сериозен спад в последния месец. Следователно, през ноември може да очакваме понижение до 2,0% в основния показател, а базовият вероятно ще се запази на 1,1% г/г.

В 15:30 ни очакват данните за БВП на Канада за септември, който вероятно ще отбележи минимален ръст от 0,1% м/м. За третото тримесечие канадската икономика вероятно е нараснала с 1,9% на годишна база, в сравнение с растеж от 2,9% преди три месеца.

Разбира се фокусът на всички пазарни участници ще се насочи към Буенос Айрес, където ще се проведе срещата на Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин в рамките на Г-20. Според повечето информации, срещата и вечерята между двамата лидери е насочена за събота, 1 декември. Пазарите смятат, че вероятността за постигане на съгласие, което да спре търговската война е около 60%. Освен това, може да бъдат обявени планове за бъдещи търговски преговори на високо равнище през 2019.

About Борис Петров 2972 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.