Най-интересното от икономическия календар в края на март

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Последната седмица отново премина под диктовката на разрастващата се пандемия от Коронавирус. Случаите на заразени продължават да нарастват и в неделя вече достигнаха 339 041, а броя на починалите наближава 15 000, според данните на института Джон Хопкинс, САЩ.

Италия задмина Китай и стана най-потърпевшата страна в света. Загиналите на Апенините вече са почти 5500, а потвърдените случаи близо 60 000. Испания усилено върви по стъпките на Италия. А случаите в САЩ вече са почти 24 000.

Добрите новини идват от Азия, където Китай отбеляза 3 поредни дни без нов вътрешен случаи на Коронавирус, но бройката на внесените случаи достигнаха 269. Междувременно случаите на Коронавирус намаляха сериозно в последната седмица.

Все повече страни обявяват мерки за борба с вируса като карантина, ограничение на движението и пътуването зад граница.

От друга страна правителствата гласуват спасителни мерки за бизнеса и работещите, за да могат да овладеят икономическите последствия от заразата. Например британското правителство гарантира, че ще покрие 80% от заплатите на работниците, за да предотврати уволнения.

Централните банки се насочиха към рязко сваляне на лихвите и програми за количествени улеснения с цел стимулиране на икономиката, подкрепа на фондовите пазари и местните валути.

Балансът по сметката на Федералния резерв нарасна до $4,668 трилиона. През последната седмицата той се увеличи с $356 милиарда, което е най-високото седмично повишение в историята. Предходния рекорд бе $292 милиарда от последната седмица на септември 2008 година.

Баланс по сметка на ФЕД
Източник: Charlie Bilello, Twitter

Фондови пазари

Dow Jones претърпя най-лошата си седмица от 2008 година насам, след като изтри цели 17,30% от стойността си. S&P 500 загуби почти 15%, докато технологичният индекс Nasdaq падна с 12,64%. Така от началото на годината данните за американските фондови пазари са следните:

  • Dow Jones -32.81%
  • S&P 500 -28.66%
  • Nasdaq -23.33%

На европейските пазари ситуацията бе сходна. Въпреки че отбелязаха положителна сесия в петък, борсовите индекси в Европа приключиха поредна седмица на червено като най-голям губещ се оказа немския DAX 30:

  • DAX 30 -3.28% (-32.61% за годината)
  • CAC 40 -1.69% (-32.27% за годината)
  • FTSE 100 -3.27% (-31.18% за годината)
  • IBEX 35 -2.81% (-32.53% за годината)
  • FTSE Mib -1.39% (-33.07% за годината)

В Азия разпродажбите също продължават. Основните индекси в региона приключиха още една седмица на загуби. Nikkei падна с малко над 5%, а China A50 загуби 6,69%. Австралийският S&P/ASX 200 пък се срина с над 13%.

Форекс

Американският долар остана пълен доминант на Форекс пазара като успя да победи всички свои основни конкуренти, дори убежища като японската йена и швейцарския франк, които останаха съответно на второ и трето място.

Най-слабо представилата се основна валута бе австралийския долар, който бе засегнат от понижението на лихвите от страна на Резервната банка на Австралия.

На изображението отдолу можете да видите и прогнозите на Danske Bank за представянето на основните валути в следващите 1,3,6 и 12 месеца:

Прогнози за Форекс пазара на Danske bank
Източник: Danske Bank Research

Суровини

Волатилността остана на екстремни нива и на пазарите на суровини. Златото не успя да се възползва от търсенето на активи убежища и поевтиня за втора поредна седмица. Ценният медал удари и 4-месечно дъно в понеделник.

При петролът разпродажбата продължава и WTI падна до 18-годишно дъно като удари $20 за барел. Brent пък падна под $25. петролната война между Саудитска Арабия засегна сериозно петролния, на фона спад в глобалното търсене на фона на Коронавирус.

Ако няма някакъв напредък в руско-саудитските отношения или някакви положителни новини за петрола от САЩ, то може да се стигне до още по-ниски цени на “черното залто”.

Криптовалути

След резкия спад в началото на март, Биткойн изглежда се стабилизира на нива от малко под $6000. Най-голямата криптовалута изглежда не успява да покаже статут на убежище по време на моменти на несигурност, както някои анализатори смятаха.

Напротив, цената на Биткойн загуби повече от 60% от стойността си само за месец (от пика в началото на февруари до дъното в началото на март).

Какво да очакваме в последната седмица на март?

И през новата седмица Коронавирус ще продължи да доминира пазарите, както и мерките, които взимат правителствата и централните банки за борба с потенциалната икономическа рецесия, която може да последва пандемията.

Извън Коронавирус, седмичният икономически календар е изпълнен с данни от Великобритания като PMI индексите за различни сектори на британската икономика, данните за инфлацията, продажбите на дребно, както и решението на Английската централна банка за монетарната политика.

Освен тях внимание заслужават и индексите за активността в еврозоната и САЩ, продажбите на стоки с дълготрайна употреба и БВП на САЩ, както и предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация – базови лични потребителски разходи.

Повечето от тези икономически данни ще са първите засегнати от пандемията от Коронавирус и може да бъдат използвани за първоначални изчисления на икономическия ефект от заразата.

Понеделник, 23 март

В първия ден от седмицата няма планирани икономически новини.

Вторник, 24 март

Вторник е денят на PMI индексите. Началото е в полунощ с индекса на активността в производствения сектор на Австралия, следва същия показател за Япония, PMI индексите за секторите на услугите в страните от еврозоната, Великобритания и накрая САЩ.

В 16:00 ще излязат числата за продажбите на нови жилища в САЩ за февруари.

Търговският баланс на Нова Зеландия ще бъда публикуван 15 минути преди полунощ.

Сряда, 25 март

В 11:00 ни очакват резултатите от проучването на института Ifo за бизнес климата в Германия през март.

Данните за инфлацията в Обединеното Кралство ще бъдат оповестени в 11:30. Пазарният консенсус е за ръст на индексът на потребителските цени с 0,3% м/м, което ще е достатъчно за увеличение от 1,6% на годишна база, при -0,3% и 1,8% за тези показатели преди месец.

Поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ ще излязат в 14:30.

Четвъртък, 26 март

В 11:30 ще бъдат публикувани продажбите на дребно във Великобритания през февруари. Прогнозите са за ръст от 0,2% м//м и 0,8% на годишна база.

Английската централна банка ще обяви решението си за монетарната политика в 14:00. Централните банкери на Великобритания прибегнаха до две извънредни понижения на лихвите. Първото бе на 11 март с 50 базисни пункта до 0,25%, а следващото на 19 март с 15 базисни пункта и така лихвите в Обединеното Кралство в момента са 0,10%.

Лихви на Английска централна банка
Източник: Bank of England

Освен това, от Английската централна банка решиха да увеличат притежаваните от банката държавни и корпоративни облигации с нови £200 милиарда до общо £645 милиарда.

Така, след тези действия, настоящата среща на централната банка на Великобритания не изглежда много интересна, тъй като централните банкери вероятно ще изчакат да видят някакви резултати от взетите вече мерки, преди да предприемат нови.

Вторият прочит на доклада за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие ще излезе в 14:30. Сериозни ревизии са малко вероятни. По същото време ще излязат и търговския баланс и новите молби за помощи от безработни.

Петък, 27 март

Потребителската инфлация в японската столица Токио ще бъде оповестена в 01:30. Тези данни излизат около 3 седмици преди официалните за цяла Япония.

В 14:30 ще излезе предпочитаната от ФЕД мярка за измерване на инфлацията в САЩ – базови лични потребителски разходи. Предвижданията са, че показателят ще направи тик нагоре до 0,2% месечно и 1,7% годишно.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.