Какво ни предлага икономическият календар в края на юни?

Какво ни предлага икономическият календар в края на юни?

Какво се случи на пазарите през миналата седмица?

Водещата новина на финансовите пазари бе срещата на ФЕД за монетарната политика, на която централните банкери на САЩ успяха да изненадат пазарните участници с по-миролюбивите си насоки от очакванията, което потопи щатския долар и изстреля нагоре останалите валути, фондовите пазари и златото.

След тази среща пазарите включват в цените на 100% понижение на лихвите в САЩ през юли и може би още две сваляния до края на годината.

Борсовите индекси в САЩ приеха с радост новините от ФЕД и отбелязаха седмични повишения. Dow Jones поскъпна с 2,41%, S&P500 с 2,2%, след като достигна нова най-висока стойност в историята си, а най-големият печеливш се оказа технологичният NASDAQ100, който прибави към стойността си над 3%.

Оптимизъм цареше и на европейските фондови пазари, където италианският FTSE Mib се оказа доминиращ с 3,77% ръст за седмицата. След него се нареди френският CAC40 почти 3% скок. Немският DAX30 успя да натрупа малко над 2%, а британския FTSE100 се задоволи със скромните 0,84%.

На Форекс пазара, след решението на ФЕД американският долар бе разбит от всичките си основни конкуренти, а най-печеливш се оказа швейцарският франк, който спечели 2,08% за седмицата. След него се нареди канадският долар, който бе подкрепен и от ръста в цените на петрола.

В същото време само USD се представи по-зле от австралийския долар, тъй като се заговори усилено за още понижение на лихвите в Австралия, вероятно още следващия месец.

Представяне на Форекс пазара за 17-21 юни
Източник: Forexlive.com

На пазар на суровини трябва да се отбележи блестящото представяне на петрола, който се възползва от по-рисковите настроения и напрежението в Близкия Изток между САЩ и Иран. WTI приключи седмицата с почти 10% ръст, а другия бенчмарк на суровия петрол Brent прибави “само” 5,32%. Това бе най-силното седмично представяне на WTI за последните две години и половина.

Голямата новина при суровините обаче идва от златото. След като проби ключовата съпротива $1360/65, ценният метал достигна цена от $1411 за тройунция, което е най-високата му стойност за последните около 6 години. Златото приключи седмицата на цени около $1400 или с поскъпване от 4,4%. По-ниските лихви и конфликтът в Близкия Източк предричат добри времена за златото.

В същото време сериозни новини идват и от пазара на криптовалути, където Биткойн успя да пробие психологическата бариера от $10 000 и дори достигна $11 000. Почти всички по-големи криптовалути последваха своя лидер и изградиха солидни ралита.

Какво ни очаква в края юни?

През следващата седмица ни очакват още новини от централни банки, тъй като ще се проведе срещата на Резервната банка на Нова Зеландия за монетарната политика, а ни има и планирано изявление на председателя на ФЕД Джером Пауъл. Освен това ще бъдат публикувани и протоколите от последната среща на Японската централна банка.

Най-интересните макроикономически новини за следващата седмица ще са поръчките на стоки с дълготрайна употреба и последния прочит на БВП на САЩ за третото тримесечие, както и предварителните данни за инфлацията в еврозоната.

На политическият фронт остава много горещо. Докато светът следи развитието на ситуацията между САЩ и Иран, в петък ще започне ключовата среща на Г-20. В рамките на това събиране в Япония, трябва да се проведе ключовата среща между американският президент Доналд Тръмп и китайският Си Дзинпин, която ще даде бъдещи насоки на търговският конфликт между двете най-големи икономики в света.

Понеделник, 24 юни

Само няколко часа след началото на търговската седмица ни очаква изказване на гуверньора на Резервната банка на Австралия Филип Лоу. Пазарите ще го проследят, за да разберат какви са шансовете за още едно понижение на лихвите на срещата на банката през юли.

Вторник, 25 юни

По време на азиатската сесия ще излязат протоколите от последната среща на Японската централна банка. Напоследък има все повече слухове, че ЯЦБ може да прибегне до допълнителни стимули, тъй като изглежда все по-ясно, че тези не са достатъчни за постигане на целта на банката от 2% инфлация. Протоколите може да дадат малко повече яснота по този въпрос.

В 17:00 ще излязат данни за потребителското доверие и продажбите на нови жилища в САЩ.

За 20:00 има планирано изявление на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на тема “Монетарна политика, инструменти и комуникационни практики”, което ще бъде проследено отблизо от пазарите, на фона на насоките дадени от ФЕД през миналата седмица.

Сряда, 26 юни

Резервната банка на Нова Зеландия ще обяви своето решения за паричната политика в 05:00. Анализаторите от Westpac и ANZ не очакват нова промяна на лихвите още на тази среща. “Вътрешната ситуация не се е променила много, но глобалните рискове увеличават вероятността РБНЗ да свали лихвите отново. Ние прогнозираме понижение през август”, заяви Доминик Стивънс, главен анализатор в Westpac.

Поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ ще бъдат оповестени в 15:30.

Четвъртък, 27 юни

В 15:00 ще излезе първият прочит на индексът на потребителските цени в Германия.

Американският икономически календар включва финалния прочит на доклада за БВП за първото тримесечие, първоначалните молби за помощи от безработни и неуредените продажби на жилища в САЩ.

Петък, 28 юни

Ключовата среща на Г-20 в Япония ще започне в петък. В рамките на това събиране ще се проведе дългоочакваната среща между американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин. Лидерите на двете най-големи икономики в света ще трябва да обсъдят подновяването на преговорите за прекратяване на ескалиралата в последните месеци търговска война.

По време на азиатската сесия ни очакват серия данни от Япония включително безработицата, индустриалното производство и потребителската инфлация в столицата Токио.

В 11:30 ще излезе и финалният доклад за БВП на Великобритания през първото тримесечие. Прогнозите са негативни ревизии и на годишна, и на тримесечна база.

Предварителният индекс на потребителските цени за еврозоната ще излезе в 12:00 като се очаква ръста от 1,2% г/г на основния показател да се запази за втори пореден месец. Тези числа остава далеч от целта на ЕЦБ, която е “малко под 2%” и именно това е една от причините президентът на Европейската централна банка Марио Драги да обяви, че “понижението на лихвите остава един от инструментите на банката”. Пазарите вече очакват сваляне на лихвите по депозитите на ЕЦБ с 10 базисни пункта до още по-негативните -0,50%.

Базовите лични потребителски разходи в САЩ през ще бъдат публикувани в 15:30. Това е предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация и тя също е далеч от целта на ФЕД от 2%. По същото време ще излезе и месечния доклад за БВП на Канада.

About Борис Петров 3048 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.