Какво предлага седмичния икономически календар в края на януари?

Какво предлага седмичния икономически календар в края на януари?

Какво се случи през миналата седмица?

Фондови пазари

Основните щатски борсови индекси завършиха изминалата седмица смесено, въпреки че в петък видяхме солидно представяне на американските акции. Dow Jones регистрира 5 поредна седмица на ръст като този път се покачи с 0,16%, а технологичният NASDAQ100 добави скромните 0,04%. В същото време S&P500 отстъпи с 0,22%, макар и 9 от 11-те икономически сектора да отбелязаха ръст в петък.

На европейските фондови пазари като най-голям печеливш се оформи испанският IBEX35, който нарастна с почти 1%. След него се наредиха италианският FTSE Mib (+0.90%) и френският CAC40 (+0.83%). Немският DAX30 повиши стойността си с 0,43%.

Междувременно, британският FTSE отбелязаха сериозен спад от 2,60%, на фона на поскъпващият британски паунд.

Форекс

При основните валути класацията бе категорично оглавена от британският паунд, който нарасна с 2,50% срещу щатския долар. Скокът на стърлинга бе провокиран от намаляващата вероятност за Брекзит без сделка. Този ръст на британската валута показа, че настроенията около паунда са били прекалено негативни за дълъг период от време.

В дъното на класирането остана щатският долар, но това се дължи почти изцяло на рязкото поевтиняване в петък. “Зелените пари” се задържаха в челото, но бяха победени и завършиха седмицата след японската йена, австралийския долар и канадския долар.

Форекс пазара през изминалата седмица
Източник: Forexlive.com

Какво ни очаква през следващата седмица?

През следващата седмица ни очакват някои интересни политически събития като второто гласуване на Брекзит “План Б” на Тереза Мей. Пазарите ще следят и преговорите за избягване на ново спиране на работата на щатското правителство и продължаващите разговори между САЩ и Китай за спиране на търговската война.

В същото време, седмичният икономически календар ни предлага също доста интересно данни и събития. Основното от тях е срещата на Федералния резерв за монетарната политика в сряда. Докладът за състоянието на пазара на труда в САЩ през януари също заслужава много сериозно внимание от страна на пазарните участници.

Извън САЩ ни очакват данните за потребителската инфлация в Австралия и Германия, докладът за БВП на еврозоната и PMI индексите от Китай.

Трябва да отбележим и че сезонът на отчетите продължава с пълна сила като следващата седмица може би ще е най-важна от календара за отчетите. Очакват ни резултатите на компании като Apple, Facebook, Boeing, Microsoft, General Electric, Amazon и тн. Отчетите на най-интересните компании можете да видите в таблицата по-долу.

Понеделник, 28 януари

Първото значимо събитие за седмицата са протоколите от последната среща на Японската централна банка за монетарната политика, която се проведе през миналата седмица.

В 16:00 има планирано изявление на гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги.

Вторник, 29 януари

Малко след полунощ ще излезе търговският баланс на Нова Зеландия за декември.

Във вторник вниманието на пазарните участници ще е насочено към вота на британския парламент на “План Б” за Брекзит на Тереза Мей. На 15 януари 2019, британският премиер претърпя най-голямото парламентарно поражение в историята на настоящ министър-председател, след като нейното предложение за напускане на ЕС бе отхвърлено с 230 гласа мнозинство.

Сега Мей ще представи пред Камарата на общините своя “План Б”, който малко или много е почти същия като предходния. Резултатът от гласуването вероятно също ще е подобен, тъй като втория вот идва само 2 седмици след първия. Така Великобритания ще се насочи  към някой от следните сценарии: предсрочни парламентарни избори, удължаване на Брекзит датата (29 март), Брекзит без сделка или втори референдум.

Брекзит вот

Сряда, 30 януари

По време на търговията в Азия ще излязат данните за потребителската инфлация в Австралия през четвъртото тримесечие на 2018. Индексът на потребителските цени вероятно ще повтори ръста си от предишните три месеца от 0,4% тр/тр. Тези резултати обаче могат да доведат до забавяне на инфлацията на годишна база до 1,7% от 1,9% преди това.

В 21:00 ни очаква решението на Федералния комитет по отворените пазари за монетарната политика в САЩ. Промяна на лихвите изглежда невъзможна. Много вероятно е от ФЕД да продължат да звучат все по-миролюбиво на фона на очакванията за пауза в повишенията на лихвите до второто тримесечие на годината.

Освен това, от изявлението на централните банкери на САЩ може да бъде премахната идеята, че е наложително “бъдещо постепенно повишаване” на лихвените нива. Може ли да очакваме слаб USD по време на ФЕД?

Среща на Федерален Резерв

Четвъртък, 31 януари

Азиатският икономически календар включва индустриалното производство на Япония и важните PMI индекси за производствения и непроизводствения сектор на китайската икономика. Именно тези индекси са важен индикатор за идентифицирането на евентуално бъдещо забавяне в Китай.

В 12:00 ще излезе предварителният доклад за БВП на еврозоната през последното тримесечие на 2018 година. Икономическите перспективи пред валутния блок се влошиха значително в последните месеци и едва ли можем да очакваме силен прочит. 

Прогнозите са за ръст от 0,2% тр/тр за трето поредно тримесечие, което ще доведе до забавяне на икономическият растеж до 1,2% на годишна база, при 1,6% преди три месеца.

По време на американската търговска сесия ще излязат първоначалните молби за помощи от безработни, както и БВП на Канада за ноември. 

Петък, 1 февруари

В 02:00 ни очакват серия от данни от Япония като търговски баланс, безработица и производствен PMI индекс. Все пак, те едва ли ще имат сериозно влияние върху японската йена.

Европейският календар включва производствените PMI индекси и за страните от еврозоната, и за целия блок.

Първият прочит на индекса на потребителските цени в еврозоната ще бъде публикуван в 12:00. Базовата потребителска инфлация вероятно ще остане на нива от 1,0% през януари. В същото време, основната инфлация може да се понижи до 1,3% от 1,6% през декември, поради по-ниските цени на енергията.

Както обикновено, в първия петък на седмицата ще излезе докладът за пазара на труда в САЩ. Новите работни места може да покажат малко по-слаб ръст, спрямо колосалните 312 хиляди през декември. Числата за правителствените работници ще бъдат засегнати от спирането на работа на правителството. Безработицата може да nfpсе запази на същите нива от 3,9% за втори пореден месец.

Фокусът на пазарните участници обаче ще падне върху средните почасови доходи, които вероятно ще нараснат с 0,25% м/м, което ще доведе до тик надолу при годишните изчисления до 3,1%.

Докла за пазара на труда в САЩ
About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.