Какво ни предлага икономическия календар в края на август?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Последният ден на изминалата седмица донесе и поредната ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай. Първо, Китай отговори на обявените по-рано през месеца тарифи за китайски стоки като обяви, че увеличава митата за американски стоки на стойност $75 милиарда долара.

Увеличението на митата е с между 5% и 10% и касае 5078 щатски продукта. Едни от най-големите мита са за американски автомобили, които се връщат на нива от 25%. С 5% се обмитяват вноса на соя и петрол от Съединените щати.

Малко след това, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови тарифи от 5% за китайски внос на стойност $550 милиарда. Митата за тези стоки до скоро бяха 25% и от 1 октомври ще станат 30%.

Цялата тази ескалация на търговската война доведе до нов спад на глобалните фондови пазари и отслабване на риск апетита на финансовите пазари като цяло.

Фондови пазари

Петък бе ужасен ден за американските акции. Dow Jones се срина с над 600 пункта, а технологичния индекс NASDAQ изтри цели 3% от стойността си. Третият основен американски бенчмарк – S&P500 пък загуби 2,56% за деня. Освен това трите щатски борсови индекса затвориха близо до най-ниските си стойности за седмицата.

Така Dow Jones регистрира седмичен спад от почти 1%, а S&P500 загуби 1,43%. Съвсем очаквано едни от най-потърпевшите бяха технологичните компании и NASDAQ потъна с 1,83%.

На европейските пазари ситуацията не бе много по-различна. Всички основни индекси от “стария континент” затвориха на червено в петък, въпреки това някои от тях успяха да останат на печалба за седмицата. Това може би се дължи донякъде и на по-ранното затваряне на европейските пазари, и те не отразиха новите мита на Доналд Тръмп.

Така за седмицата немският DAX30 нарасна с 0,4%, френският CAC40 с 0,68%, а италианският FTSE Mib прибави 1% към стойността си. Британският FTSE100 обаче отбеляза минимален спад от 0,1%.

На графиката по-долу можете да видите черния петък за фондовите пазари в цифри:

Борсови индекси 19-23 август

Форекс

На валутния пазар изненадващо или не, британският паунд се оформи като най-силно представящата се основна валута. Изглежда липсата на сериозни новини е положителна новина за британската валута. Веднага след паунда се нареди убежището японска йена, която се възползва от ниско рисковите пазарни настроения.

Съвсем нормално, на фона на слабия риск апетит, в края на класацията останаха суровинните валути като NZD, AUD, и CAD. Щатският долар пък успя да спечели именно само срещу тях.

Форекс пазара 19-23 август
Източник: Finviz.com

Тук трябва да добавим и срива на китайския юан на фона на ескалацията на търговската война. В петък офшорният юан се търгуваше близо до 11 годишно дъно.

Суровини

При суровините, златото успя да се възползва от ниско рисковите пазарни настроения и затвори близо до най-високите си стойности за седмицата около $1526 за тройунция. Така ценния метал приключи седмицата на $9 от 6 годишния връх достигнат предходната седмица около $1535.

Въпреки оживлението в началото на седмицата, цените на петрола също понесоха удар от ескалацията на търговската война в петък. Все пак, Brent успя да се задържи на “зелена територия” за седмицата с ръст от 0,51%, но WTI регистрира седмичен спад от 1,53%.

Криптовалути

Макар в някои предходни случаи Биткойн и криптопазара да се възползваха при засилване на търговските конфликти между САЩ и Китай, този това не бе така. Понастоящем Биткойн едва се задържа над психологическите нива от $10 000, след като получава солидна подкрепа от 100-дневната пълзяща средна.

Повечето криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация бележат загуби сравнение с нивата от предходната неделя.

Какво ни очаква през новата седмица?

Последната седмица за месеца ни предлага един натоварен икономически календар, особено с данни от САЩ. Освен втория прочит на БВП за второто тримесечие, други съществени данни от Съединените щати са поръчките на стоки с дълготрайна употреба, потребителското доверие, търговския баланс и личните потребителски разходи (PCE).

Извън САЩ по-интересните новини ще са: БВП на Германия за второто тримесечие, потребителската инфлация в Япония и еврозоната, както и БВП на Канада.

Доминацията на новините за търговския конфликт между САЩ и Китай вероятно ще продължи и пазарите вероятно ще са много чувствителни на всякакви информации от този тип. Брекзит сагата също остава в полезрението на трейдърите и инвеститорите.

В понеделник завършва и срещата на Г-7 като се очаква и съвместно изявление на участниците, което ще бъде проследено от пазарните участници на фона на геополитическото напрежение в света към момента.

Понеделник, 26 август

Първият ден от седмицата е официална банкова ваканция във Великобритания и пазарите ще останат затворени.

В 11:00 ще излязат резултатите от проучването на института Ifo за бизнес климата в Германия, които може да продължат да се влошават на фона на продължаващата глобална несигурност.

Поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ ще бъдат публикувани в 15:30.

Вторник, 27 август

Ревизираните данни за БВП на Германия за второто тримесечие ни очакват в 09:00. Прогнозите са, че Германия прави първата крачка към икономическата рецесия със спад от 0,1%. Второ поредно забавяне на икономиката ще означава, че немската икономика вече е в рецесия.

Сряда, 28 август

За сряда няма планирани съществени макроикономически данни и икономическия календар изглежда доста рехав.

Четвъртък, 29 август

В четвъртък отново ни очакват интригуващи икономически новини от Германия като безработицата и индексът на потребителските цени.

Американският календар е доста натоварен и включва втория прочит на БВП за второто тримесечие, стоковия търговски баланс, първоначалните молби за помощи от безработни и неуредените продажби на жилища.

Фокусът разбира се ще върху доклада за БВП. Предвижданията са, че ще видим лека низходяща ревизия в годишните данни до 2,0% от 2,1% при първоначалните данни.

Петък, 30 август

По време на азиатската сесия ще излязат серия от данни за японската икономика като инфлацията в столицата Токио, безработицата и индустриалното производство.

В 12:00 ще бъде оповестен първият прочит на потребителската инфлация в еврозоната. Пазарният консенсус е, че индексът на потребителските цени ще направи тик нагоре до 1,1% г/г. Въпреки това, тези нива са далеч от целите на Европейската централна банка за инфлация от “малко под 2,0%”.

Едни разочароващи данни ще засилят спекулациите, че ЕЦБ ще свали вече негативните лихви по депозитите на срещата си през септември и ще обяви нови програми за стимулиране на буксуващата икономика на еврозоната.

Базовите лични потребителски разходи в САЩ през юли ще излязат в 15:30. Този показател и предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация. Очакванията са за ръст от 1,6% г/г за втори пореден месец като тези цифри също са под целите на щатските централни банкери от 2% инфлация. На месечна база индексът вероятно ще нарасне с 0,2%. Ако видим числа под пазарните очаквания за понижение на лихвите от ФЕД с 0,50% ще нараснат допълнително.

Последните по-интересни икономически данни за седмицата са тези за БВП на Канада. Новините за канадската икономика остават сравнително добри, въпреки забавянето в глобален план и това кара централните банкери на Канада да се въздържат от по-миролюбива позиция. за разлика от останалите основни централни банки. Все пак, всяко разочарование може да тласне канадската централна банка към следване останалите си колеги.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.