Най-интересното от икономическия календар в началото на септември

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите в края на август?

Фондови пазари

Американските борсови индекси приключиха седмицата на “зелена територия” като S&P500 отбеляза най-големия си седмичен ръст от началото на юни 2,79%. Dow Jones натрупа над 3%, а технологичният NASDAQ спечели 2,72%.

Въпреки това, на месечна база S&P500 регистрира най-големия си спад от месец май, след като загуби 1,81%, а Dow Jones падна с 1,62%. Най-потърпевш от разпродажбата през август бе NASDAQ с месечен спад от 2,60%.

Европейските фондови пазари приключиха седмицата със солидни печалби като изглежда поевтиняващото евро дава тласък местните акции. Най-големият печеливш от основните европейски индекси се оказа FTSE Mib с ръст от цели 3,8%. След него се наредиха немският DAX30 и френският CAC40 със съответно +2,8% и +2,7%. Британският FTSE100 прибави 0,8% към стойността си през последната седмица на август.

За месеца обаче ситуацията изглежда доста по-различно:

  • DAX30 -2,0%
  • CAC40 – 0,86%
  • FTSE100 -5,3%
  • IBEX35 -1,8%
  • FTSE Mib -0,6%

Форекс

Американският долар се завърна на трона си през изминалата седмица след като успя да спечели срещу всички свои основни конкуренти. Това може да увеличи спекулациите за интервенция на щатските власти за девалвирането на “зелените пари”, под натиска на президентът на САЩ Доналд Тръмп разбира се. На второ място се нареди северния съсед на щатския долар – канадския долар, който загуби само от USD.

Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD пък проби под психологическите 1,10 и се търгува на най-ниските си нива от май 2017 година насам. В същото време, AUD/USD е с дъна от Голямата финансова криза (март 2009).

В дъното на седмичната класация остана новозленадския долар, който е поставен под натиск на фона очакванията за сериозни разхлабване на монетарната политика в Нова Зеландия. Така именно NZD/USD се оказа с най-голямо движение през седмицата след спада от 1,7%.

Форекс пазара в края на август

Суровини

На фона на по-високия риск апетит през по-голямата част от седмицата, убежище като златото трябваше да отстъпи и завърши седмицата на “червена територия” едва за втори път в последните 14 седмици. След като на няколко пъти удари нов повече от 6-годишен връх и отбеляза най-силното си месечно представяне от началото на 2016 година, златото приключи август месец на цена от $1520 за тройунция.

Въпреки че в петък цените на петрола се сринаха рязко, след като руският енергиен министър Александър Новак заяви, че петролното производство е било по-високо, отколкото е планирано. В последствие проучване на Reuters показа, че петролната продукция на ОПЕК е нараснала с 80 000 барела, на фона на ръста в Нигерия и Ирак. Този ръст е първи за последната година и така производството на картела достигна 29,61 милиона барела дневно.

В последният ден на месеца WTI се срина с почти 2 долара на споменатите новини, Brent също загуби приблизително толкова. Все пак, WTI успя да завърши седмицата на печалба от 1,83%, докато Brent загуби 0,44%

Криптовалути

Последната седмица на август далеч не бе най-успешната за криптовалутите, след като Биткойн се срина под психологическите $10 000 и падна до едномесечно дъно. Останалите криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация не останаха по-назад и поеха надолу като най-голям бе седмичния спад при Binance Coin, Лайткойн и Етериум.

Така Биткойн изглежда ще регистрира втори пореден месец на загуба, след 5 месеца на сериозни печалби. През 2018 две поредни червени месечни свещи отключиха мечия пазар, ще видим дали това ще се случи и сега?

Някои крипто експерти смятат, че срива се дължи излизането на някои големи притежатели. Целта им е да купят нови Биткойн фючърси, които ще излязат следващия петък.

Какво да очакваме в началото на септември?

В началото на септември ни очаква един изключително натоварен седмичен икономически календар. Срещите на две от основните централни банки – Резервната банка на Австралия и Канадската централна банка и доклада за пазара на труда в САЩ са само част от събитията, които ще са в светлината на прожекторите в началото на септември.

Освен тях, внимание заслужават PMI индексите на Института по доставките (ISM) и докладите за БВП на Австралия и еврозоната. Като цяло ни очакват доста новини свързани с австралийския долар.

На политическия фронт пазарните участници ще продължават да следят отблизо изявленията на властите в Пекин и Вашингтон свързани с търговската война и преговорите за прекратяването и.

Търговският план на президента Доналд Тръмп, обявен на 23 август, почти ще удвои средните американски мита за внос от Китай за шестте месеца между 14 юни и 15 декември 2019 г. Американските тарифи бяха средно 12,3% точно преди увеличението да влезе в сила на 15 юни. Планът на Тръмп се изпълнява по график, средната американска тарифа за китайския внос ще се увеличи до 24,3%.

Китай отговори на Доналд Тръмп с подобни тарифи и повиши митата си за стоки произведени в САЩ от 16,5% до 25,9% за същия период от време.

От началото си през 2018 година търговската война между САЩ и Китай протече на 4 етапа, които ясно могат да се видят на графиката по-долу.

Търговската война между САЩ и Китай
Източник: Piie.com

Развитието на Брекзит сагата във Великобритания също се следи отблизо от пазарите, особено, след като кралица Елизабет II одобри искането на Борис Джонсън и ще иска да спре работата на парламента на Обединеното Кралство за повече от 5 седмици.

Понеделник, 2 септември

По време на първата азиатска сесия за месец септември ще излезе китайският производствен PMI индекс на Caixin. Преди него в събота бяха публикувани официалните данни и производственият показател остана в зоната на свиване за четвърти пореден месец (49,5 при очаквания от 49,6 и 49,7 преди месец).

По-късно през деня ни очакват финалните PMI индекси от страните от еврозоната, целия валутен блок, както и от Великобритания.

Вторник, 3 септември

Резервна банка на Австралия

Австралийският долар ще бъде в центъра на вниманието по време на търговията в Азия. Първоначално ще излязат данни продажбите на дребно и баланса по сметка (в 04:30), а три часа по-късно Резервната банка на Австралия ще обяви решението за монетарната политика.

Последното проучване на Reuters показа, че 35 от 36 икономисти смятат, че РБА ще остави лихвените нива непроменени на срещата през септември. Само представителя на Barclays се отдели и прогнозира понижение с 25 базисни пункта до 0,75%.

Освен това, 32 от 36 участници в допитването прогнозират поне едно понижение до 0,75% през четвъртото тримесечие, в сравнение с 27 от 40 в проучването през юли. Широките очаквания са, че в началото на следващата година лихвения процент ще е 0,5% – ниво, считано за дъно за Резервната банка на Австралия.

В 10:00 има планирано изявление на наследникът на Марио Драги начело на ЕЦБ – Кристин Лагард. Анализаторите от Danske bank смятат, че Лагард ще сигнализира приемственост в политиката. Преди време тя заяви, че “институцията има достатъчно инструменти, за да се справи със забавянето на икономиката и че лихвите все още не са достигнали долната си граница.”

В 17:00 ще излезе производственият PMI индекс на Института по доставките (ISM) за месец август.

Сряда, 04 септември

Данните за БВП на Австралия за второто тримесечие ще бъдат оповестени в 04:30. Очакванията са, че австралийската икономика ще нарасне с 0,5% през вторите три месеца на годината, след 0,4% за първото тримесечие.

От Westpac смятат, че числата за БВП за второто тримесечие едва ли ще повлияят на краткосрочните решения, но във всеки случаи предполагат облекчаване на политиката. От австралийската банка продължават да предвиждат сваляне на лихвите през октомври и понижението им до 0,50% през февруари.

В 11:30 ще излезе строителният PMI индекс от Великобритания.

Канадската централна банка ще обяви своето решение за монетарната политика в 17:00. То ще бъде последвано от пресконференция на гуверньора на банката Стивън Полоз в 18:15.

Според близо 40 икономисти участвали в допитване на Reuters КЦБ ще остави лихвите непроменени през септември, което я отдалечава от останалите централни банки, които имат склонност към облекчаване. 22 от 39 участници прогнозират, че банката няма да прави промени до края на годината, а останалата част предвиждат едно сваляне на лихвите като 2-ма дори смятат, че ще е с 50 базисни пункта.

Все пак, това показва сериозна промяна в очакванията, след като през юли само 5 от 33 икономиста очакваха понижение на лихвите в Канада през тази година.

Канадска централна банка

Четвъртък, 5 септември

И в четвъртък ни очакват новини от Австралия като този път са за търговския баланс на страната.

Американският икономически календар включва данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, първоначалните молби за помощи от безработни и непроизводственият PMI индекс на ISM.

Петък, 6 септември

В 12:00 ще излезе втория прочит на БВП на еврозоната за второто тримесечие като ревизии не се очакват. По същото време ще излязат и данни за заетостта във валутния блок.

Както обикновено, в първия петък на месеца пазарните участници насочват погледите си към доклада за пазара на труда в САЩ. Според анализаторите на TD Securities новите работни места извън селското стопанство ще се понижат до 145 хиляди, безработицата ще остане на нива от 3,7% за трети пореден месеца, а ръста на средните доходи ще отслабне до 3,0% от 3,2% през юли.

Отново в 15:30 ще бъдат оповестени и данните за заетостта от Канада. Пазарният консенсус е за 15 хиляди нови работни места през август и безработицата да се запази на 5,7%

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.