Най-интересното от икономическия календар в края на септември и началото на октомври

Седмичен икономически календар

Какво движи пазарите през последната седмица?

През изминалата седмица имаше три дни на изказвания на председателя на Федералния Резерв Джером Пауъл пред Конгреса като темата отново бе Covid-19. Финансовият министър Стивън Мнучин също се присъедини към Пауъл за две от сесиите.

„Много икономически показатели показват значително подобрение“, заяви председателят на ФЕД в първоначалното си изказване.

„Както заетостта, така и цялостната икономическа активност обаче остават доста под нивата им преди пандемията и пътят напред продължава да бъде силно несигурен. Пътят напред ще зависи от поддържането на вируса под контрол и от политическите действия, предприети на всички нива на правителството.

В същото време се появиха информации, които подсказват, че Администрацията Храна и Лекарства в САЩ обмисля по-строги критерии за разрешаване на спешна употреба на ваксина срещу Коронавирус, което веднага предизвика негативна реакция от страна на Доналд Тръмп.

Но да видим как реагираха пазарите на тези и други новини.

Фондови пазари

Щатският технологичен бенчмарк Nasdaq 100 прекъсна серията си от 3 поредни седмици на загуба и затвори с ръст от над 1%, но останалите два основните борсови индекса в САЩ не може да се похвалят с подобен успех:

 • S&P 500 -0.63%
 • Nasdaq +1.11%
 • Dow Jones -1.75%

Междувременно, европейските пазари приключиха една доста неприятна седмица и всички основни индекси на “Стария континент” регистрираха сериозни спадове:

 • DAX 30 -4.93%
 • CAC 40 -4.99%
 • FTSE 100 -2.74%
 • Euro Stoxx 50 -4.47%
 • IBEX 35 -4.35%
 • FTSE Mib -4.23%

В азиатско-тихоокеанския регион настроенията на фондовите пазари изглеждаха смесени, след като някои от местни показатели успяха да затворят седмицата “на зелено”:

 • Nikkei 225 -0.67%
 • Shanghai Composite -3.56%
 • Hang Seng 50 -4.99%
 • S&P/ASX 200 +1.71%

Форекс

На Форекс пазара, най-търгуваната валутна двойка в света EUR/USD регистрира най-слабото си седмично представяне от март тази година. Двойката загуби 210 пипса през изминалата седмица.

В последните търговски дни USD доминира на пазара и успя да затвори седмицата със солидни печалби срещу всички свои основните конкуренти.

В другия край на класацията ще откриете високорисковите австралийски и новозеландски долар. AUD бе сериозно засегнат от изказването на заместник гуверньора на Резервната банка на Австралия Ги Дебел, който обяви 4 възможности за ново разхлабване на монетарната политика.

От японската банка MUFG предвиждат, че проблемите за NZD ще продължат и смятат, че най-добрата сделка за следващата седмица е къса позиция в NZD/USD с цел 0.6300. От банката цитират сигналите, че Резервната банка на Нова Зеландия има намерените също да облекчи паричната си политика

Суровини

Златото отбеляза най-големия си седмичен спад от средата на месец март насам, след като изтри почти 5% от стойността. Основната причина за слабото представяне на жълтия метал се крие в силата на щатския долар.

И докато при златото може да говори за спад, то при среброто видяхме много сериозен срив на пазара, след като ценния метал загуби зашеметяващите 15,31% през последните 5 търговски дни. Гигантският спад може да бъде отдаден и на много бързия ръст на среброто в последните месеци, който го доведе до прекупено състояние.

Silver, Admiral Markets, MT5
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

В същото време, цените на петрола отбелязаха загуби в 3 от последните 4 седмици и са на път към първия си негативен месец от “черния” април насам. През изминалата седмица и двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent паднаха съответно с 2.58% и 3.06%.

Криптовалути

Слабото представяне на повечето рискови активи и силния долар доведоха до много червено и на пазара на криптовалути. 9 от първите 10 дигитални валути по пазарна капитализация се търгуват “на червено” за последните 7 дни.

Биткойн се търгува с около 3% под цената си от преди седмица, но се задържа в диапазона $9800-11200, в който се търгува от началото на септември.

Какво да очакваме през следващата седмица?

Седмичният икономически календар в края на септември и началото на октомври предлага някои съществени икономически данни като фокусът ще падне върху доклада за пазара на труда в САЩ.

На политическият фронт в светлината на прожекторите остават президентските избори в САЩ, Брекзит разговорите, които навлизат в своята ключова фаза и търговските отношения между САЩ и Китай.

Да видим кои са най-значимите икономически новини в следващите дни в хронологичен ред.

Понеделник, 28 септември

Единственото по-интересно икономическо събитие в първия ден от седмицата е изказването на президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Вторник, 29 септември

В 02:30 ще излязат данните за потребителската инфлация в японската столица Токио през септември.

Потребителското доверие в САЩ ще бъде публикувано в 17:00 часа.

По време на американската търговска сесия ни очакват и няколко изказвания на членове на ФЕД, които може да донесат повече информация относно бъдещите планове на централните банкери на САЩ.

Сряда, 30 септември

В 04:00 ни очаква важния индекс за активността в производствения сектор на Китай през септември. Той може да покаже с какви темпове върви възстановяването във втората най-голяма икономика в света.

45 минути по-късно ще излезе сходния показател и на Caixin.

Вторият прочит на доклада за БВП на Великобритания за второто тримесечие, който първоначално показа рекорден спад от 21,7%, ще бъде оповестен в 09:00.

В 11:30 пък ще бъдат публикувани протоколите от последната среща на Английската централна банка, които могат да дадат повече светлина за това дали от банката планират още разхлабване на политика и какво по-точно ще бъде то.

Предварителният септемврийски индекс на потребителските цени в еврозоната ще излезе в 12:00. Очакванията са, че показателят ще остане на негативните нива от -0,2% на годишна база, което може тласне още повече ЕЦБ към нови икономически стимули.

Американският икономически календар включва два съществени доклада:

 • ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, който се счита за предшественик на официалните данни в петък
 • Втория прочит за БВП на САЩ за второто тримесечие

В 17:30 пък ще излязат сведенията на EIA за петролните запаси в САЩ за последната седмица.

По-късно отново има изявление на членове на ФЕД като Нийл Кашкари, Мишел Науман и Робърт Каплан.

Четвъртък, 1 октомври

Проучването Tankan за състоянието на японската икономика ще излезе в 02:50.

Четвъртък е денят на производствените PMI индекси като началото ще дадат данните от Австралия, следват числата за страните от еврозоната, целия валутен блок и Великобритания. Следобед ще излезе същия показател и от САЩ.

Освен това американският икономически календар включва:

 • Първоначалните молби за помощи от безработни
 • Личните потребителски разходи, които са предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация.

В четвъртък ще се проведе и среща на върха на лидерите на Европейския съюз, на която може да се очаква и информация относно Брекзит разговорите и бъдещите програми за стимулиране на икономиката на еврозоната.

В 17:00 ще излезе индексът за активността в производствения сектор в САЩ през септември на Института по Доставките.

Петък, 2 октомври

По време на азиатската сесия ни очакват септемврийските данни за продажбите на дребно в Австралия.

Най-важните икономически новини за седмицата ще бъдат публикувани в 15:30 часа – доклада за състоянието на пазара на труда в САЩ през септември.

Фокусът отново ще е върху числата за новите работни места извън селското стопанство като анализаторите от Nordea смятат, че има рискове данните да не покрият пазарния консенсус от 940 хиляди.

Прогнозите за безработицата са, че ще се понижи до 8,2% от 8,4% през август.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.