Най-интересното от икономическия календар в началото септември

Предварителен преглед на икономическия календар

Какво се случи на пазарите през август?

В края на август водещата новина на финансовите пазари бе промените в монетарната политика на Федералния Резерв, които бяха обявени от председателя на ФЕД Джером Пауъл на форума Джаксън Хоул.

Пауъл обяви, че централната банка на САЩ ще премине към “средна цел за инфлация” и по този начин ще позволи на ръста на цените да се придвижи над целта от 2% за известно време, след като преди това е бил под тази стойност.

По този начин ФЕД демонстрира, че не е склонен скоро да затегне монетарната си политика и да повиши лихвите, дори безработицата да спадне.

Така се стигна до слабо представяне на щатския долар (доларовият индекс падна до най-ниските си нива за последните 2 години) и възходящ импулс при американските борсови индекси и цените метали деноминирани в USD.

Други водещите теми на фондовите пазари бяха сплитовете на акциите на Apple и Tesla, съответно 4:1 и 5:1, които влязоха в сила от понеделник, 31 август

Фондови пазари

Възходящият импулс на американските фондови пазари се запази и през последната седмица като S&P 500 и Nasdaq 100 достигнаха нови най-високи стойности в историята. Освен това широкият бенчмарк S&P 500 отбеляза и най-силното си представяне през август от 1986 година.

Така за месец август при основните борсови индекси в света ситуацията бе следната:

  • S&P 500 +6.8%
  • Nasdaq +9.59%
  • Dow Jones +7.57%
  • Euro Stoxx 50 +3.7%
  • FTSE 100 +1.1%
  • CAC 40 +4.1%
  • DAX +5.2%
  • Nikkei 225 +6.6%
  • Hang Seng +2.4%

Форекс

Австралийския долар бе най-силно представящата се основна валута през август като двойката AUD/USD регистрира впечатляваща серия от 4 поредни месеца на печалби. “Озито” в момента се намира на най-високите си стойности от юли 2018 година, спрямо щатския долар.

Японската йена бе най-слабата основна валута през август плътно следвана от USD. Така най-добрата сделка на Форекс пазара на изминалия месец бе дългата позиция в кроса AUD/JPY.

Ако се вгледаме в числата от началото на годината ще видим, че единствената основна валута, която не успява да притисне USD е неговият северен съсед – канадският долар. Вижте представянето на Форекс пазара от началото на годината на следващото изображение:

Форекс пазарът през август 2020
Източник: Forexlive.com

Суровини

През последният месец, въпреки високия риск апетит на пазарите, златото успя да се възползва от слабостта на долара и отбеляза скромни печалби от около половин процентен пункт. Въпреки това септември не е сред най-добрите месеци за ценния метал, след като той се понижи в 6 от последните 7 издания на този месец.

По-малкият брат на златото – среброто обаче имаше изключителен месец с печалби от почти 18%, които го вкараха още по-сериозно в полезрението на трейдърите и инвеститорите.

Цените на петрола се търгуваха в сравнително тесен диапазон през септември и двата бенчмарка WTI и Brent нямаха сериозни отклонения в сравнение със стойностите от началото на август.

Криптовалути

На пазара на криптовалути видяхме продължаване на позитивните настроения от последните месеци и водещата дигитална валута Биткойн регистрира трети пореден месец на ръст. Така, BTC/USD се задържа стабилно над психологическите $10 000 и дори над $11 000.

Повечето криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация също могат да се похвалят с позитивни резултати през август.

След като разбрахте най-интересното от последната седмица и като цяло за август, нека да се насочим към икономическия календар в началото на септември, който ще ни покаже кои ще основните двигатели на пазарите в следващите дни.

Най-интересното в началото на септември

Както винаги в началото на месеца вниманието на пазарните участници е привлечено от доклада за пазара на труда в САЩ и този път това не е изключение.

Освен него внимание заслужават индексите на Института по доставките за активността в американската икономика, данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, както и първоначалните молби за помощи от безработни.

Извън САЩ, добре е да се проследят отблизо решението на Резервната банка на Австралия за монетарната политика, числата за БВП на Австралия и индексите за активността в страните от еврозоната и за целия валутен блок.

Да видим как изглежда икономическият календар в началото на септември.

Вторник 1 септември

Резервната банка на Австралия обяви своето решение за монетарната политика в 07:30 и запази основния си лихвен процент на нива от 0,25%. Освен това запази целевата си доходност по облигациите отново на 0,25%.

В 17:00 часа ще излезе индексът на Института по доставките за активността в производствения сектор в САЩ като пазарният консенсус е за ръст до 54,5 пункта от 54,2 пред юли.

Сряда, 2 септември

Докладът за брутния вътрешен продукт на Австралия за второто тримесечие ще бъде публикуван в 04:30, а прогнозите са за спад от 6% спрямо предходните три месеца и понижение от 5,3% на годишна база.

В 15:15 ни очаква числата на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се смятат за предшественик на официалните данни, които ще излязат в петък.

Щатската Администрация за енергийна информация ще публикува своите данни за петролните запаси в САЩ през последната седмица.

Четвъртък, 3 септември

По време на търговията в Азия ще излязат търговския баланс на Австралия, както PMI индексът на Caixin за сектора на услугите в Китай. Те ще бъдат последвани от сходните показатели за еврозоната и Великобритания.

В 15:30 ще бъдат оповестени първоначалните молби за помощи от безработни и търговския баланс на САЩ, а малко по-късно ни очаква и PMI показателя на ISM за непроизводствения сектор на щатската икономика.

Петък, 4 септември

В петък са и може би най-важните макроикономически данни за седмицата – докладът за пазара на труда в САЩ, който ще бъде публикуван в обичайния си час от 15:30.

Според пазарният консенсус щатската икономика е създала 1,4 милиона нови работни места през август, при 1,763 милиона през юли, а безработицата се е понижила до 9,8% от 10,2% месец по-рано.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.