Най-интересното от икономическия календар в началото на май

Какво ни предлага икономическия календар

Какво се случи на пазарите в края на април?

През последната седмица пазарите насочиха вниманието си към макроикономическите данни, които вече показват тежките последици от пандемията от Коронавирус и блокирането на икономиките по света.

Предварителните данни за еврозоната показаха, че икономиката на валутния блок се е потопила с 3,8% през първите три месеца на 2020 година. В същото време американската икономика се сви с 4,8% за същия период.

Централните банки на САЩ и еврозоната пък не направиха промени в своите монетарни политики, но обявиха своята готовност да действат с допълнителни мерки, както и да задържат настоящите стимули, колкото е необходимо.

Междувременно първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ за последната седмица бяха 3,839 милиона, с което новите безработни в Съединените щати за последните 6 седмици надхвърлиха 30 милиона.

Президентът на САЩ Донлад Тръмп пък реши да изостри своите коментари относно Китай и отново обвини властите в Пекин за глобалната пандемия от Covid-19. Тръмп дори отвори “кутията на Пандора” като спомена, че отново може да наложи търговски мита на Китай.

По този начин президентът на САЩ постави под въпрос “Фаза 2” от сделката между Пекин и Вашингтон за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Фондови пазари

Високата волатилност на фондовите пазари продължава и тук трябва да отбележим някои рекорди на американските фондови пазари:

 • S&P 500 нарасна с около 13% и регистрира най-силния си месец от 1987 година, както и най-силния април от 1938.
 • NASDAQ скочи с цели 15,45% през април, което е най-силното му месечно представяне от 2000 година насам.
 • Dow Jones поскъпна с над 11% за април, което го прави най-силния месец за индекса на сините чипове от 2002 година.

Числата от началото на годината за трите основни американски борсови индекси показват:

 • S&P 500 -9.85%
 • Nasdaq -0.93%
 • Dow Jones -14.69%

На европейските пазари седмицата бе по-къса поради Деня на труда (1 май) в повечето европейски страни. Голяма част от индексите на Стария континент приключиха седмицата на червено, но данните за месеца показаха отскок от дъната ударени през март:

 • DAX 30 +9.32%
 • FTSE 100 +4.04%
 • CAC 40 +4.0%
 • IBEX 35 +2.02%
 • FTSE Mib +3.75%

За цялата 2020 година основните европейски показатели остават дълбоко “на червено”:

 • DAX 30 -18.02%
 • FTSE 100 -21.76%
 • CAC 40 -23.52%
 • IBEX 35 -27.51%
 • FTSE Mib -24.74%

На фондовите пазари в азиатско-техоокеанския регион индексите също отбелязаха отскок от дъната достигнати през март, а като най-голям победител за април се оформи японския Nikkei 225. Ето и данните за месеца

 • Nikkei 225 +10.10%
 • Hang Seng +6.06%
 • Shanghai +3.48%
 • S&P/ASX 200 +5.83%

Въпросът, който повдигат всички тези числа е дали наистина печалбите ще успеят да се задържат и пазарите и икономиките ще бъдат свидетели на възстановяване във формата на V? Или това е просто голям временен отскок от дъната ударени преди месец, който ще бъде последван от втори спад?

Отговорите на тези въпроси ще очакваме през следващите седмици.

Форекс

Може би доста изненадващо еврото се оформи като най-силно представящата се основна валута на Форекс пазара през последната седмица. Дългите позиции в EUR/USD бяха най-добрата сделка, тъй като USD остана на последното място.

Аргументацията зад това вероятно е, че ФЕД заяви по-категорично потенциални бъдещи действия за стимулиране на икономиката, докато арсенала на ЕЦБ за разхлабване изглежда доста по-ограничен.

След еврото се наредиха други европейски валути като швейцарския франк и британския паунд. В същото време, на дъното, компания на USD прави неговият северен съсед – CAD.

Форекс пазара в края на април
Източник: Forexlive.com

Когато става въпрос за целия април, то големия победител се оказа австралийския долар, който се възползва максимално от завръщането на риск апетита на пазарите. Веднага след него се нареди неговият колега NZD.

Суровини

След като цените на майските фючърсни контракти на WTI се сринаха до негативните -$37, високата волатилност се запази и при юнският контракт. В края на краищата започна постепенно възстановяване в последната сесия за седмицата WTI дори успя да удари $20 за барел.

Все пак опасностите от свърхпредлагането и липсата на достатъчно свободни места за съхранение остават.

За месец април петролът тип WTI изтри над 30% от стойността си, а другият глобален бенчмарк за цените на петрола – Brent падна с около 20%.

Въпреки че отстъпи леко през последната седмица (-1,46%), златото също се представи силно през април. Обратно на рисковите настроения на пазарите, ценният метал спечели около 4% през последния месец като се възползва от слабостта на USD.

Криптовалути

В последните дни всички криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация бележат ръст като при по-голямата част от тях печалбите в проценти са дори двуцифрени.

Биткойн натрупа около 18% за последната седмица като за момента успя да пробие $9000, но не успя да се задържи над тези стойности. “Разполовяването” на най-голямата криптовалута, което предстои през май може да доведе до допълнително оживление.

Все пак зоната $10 000/500 ще е ключова за развитието на цената на Биткойн, но преди това трябва отново да видим пробив над $9000.

Admiral Markets, MetaTrader 5, BTC/USD, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, BTC/USD, Дневна графика

Какво ни очаква през новата седмица?

Разбира се и през май месец, пазарните участници ще продължат да следят развитието на пандемията от Коронавирус, макроикономическите данни, за да се проследи икономическият ефект от нея, както и мерките за постепенното отваряне на икономиките, които се предприемат на различни места по света.

Седмичният икономически календар в началото на май включва някои доста интересни новини и събития като доклада за пазара на труда в САЩ, Канада и Нова Зеландия, срещите на Резервната банка на Австралия и Английската централна банка за монетарната политика, както и някои съществени икономически данни от Китай.

Освен това сезонът на отчетите на компаниите продължава. След като през последната седмица видяхме отчетите на технологичните гиганти, ето и най-интересните доклади, които ще бъдат публикувани в началото на май:

Тримесечни отчети в началото на май
Източник: Earningswhispers.com

Понеделник, 4 май

В първият ден от седмицата най-интересните данни изглежда ще са финалните индекси за активността (PMI) в производствения сектор на страните от еврозоната, както и за целия валутен блок.

Вторник, 5 май

По време на азиатската сесия Резервната банка на Австралия ще оповести своето решение за монетарната политика в страната. Според последното проучване на Reuters, проведено сред 23 икономисти, РБА ще запази лихвите без промяна – на рекордно ниските нива от 0,25% до 2021 година.

Централните банкери на Австралия вече на няколко пъти заявиха, че не желаят негативни лихвени нива.

РБА вероятно “ще запази параметрите по контрол на кривата на доходността непроменени, тъй като понижи своите покупки на държавни облигации, но това може да е недостатъчно, за да вдъхнови рали при AUD”, заявиха анализаторите от Credit Agricole. “Ние оставаме предпазливи относно рисковите настроения и наскоро добавихме към късите си позиции в AUD/JPY.”

В 11:30 ще излязат PMI индексите за строителния и производствения сектор на британската икономика.

Американският икономически календар включва търговските баланси на САЩ и Канада, както и производствения индекс на активността на Института по доставките. Фокусът вероятно ще падне върху последния индикатор.

Сряда, 6 май

В началото на деня ни очаква серия от данни от Австралия и Нова Зеландия като доклада за състоянието на новозеландския пазар на труда и австралийските продажби на дребно.

По време на европейската търговия ще излязат PMI индексите за секторите на услугите на страните от еврозоната.

В 15:15 ще бъдат публикувани числата на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ през април. Тези данни се смятат за предшественик на официалните числа в петък.

Четвъртък, 7 май

Протоколите от последната среща на Японската централна банка ще бъдат пуснати в 01:50.

В 03:30 пък ще излезе търговският баланс на Австралия, последван от същия показател за Китай.

Английската централна банка ще публикува своето решение за монетарната политика в 09:00 като по същото време ще излязат протоколите от срещата на банката и актуализирани икономически прогнози. Прави впечатление промяната в часа на обявяването на решението от 14:00 преди до 09:00 през май.

Резките понижения на лихвите в началото на пандемията от Коронавирус вероятно ще накарат централните банкери на Обединеното Кралство да заемат поход “изчакай и виж” преди да предприемат нови действия. Големи промени в политиката на банката на тази среща изглеждат малко вероятни.

“Оценките предполагат, че Английската централна банка все още има достатъчно пространство за разширяване на настоящата програма за количествени улеснения. В момента има държавни облигации на стойност 390 милиарда паунда, които банката може да купи и това е преди огромната емисия, която трябва да излезе през тази година”, споделят от азиатската банка UOB.

Показателят, който стана много актуален на фона на пандемията – първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ за последната седмица ще излезе в 15:30. За последните 6 седмици този показател скочи до рекордните 30.3 милиона.

Петък, 8 май

Протоколите от срещата на Резервната банка на Австралия, която ще се проведе по-рано през седмицата, ще бъдат оповестени в 04:30.

Както винаги в началото на месеца, стигаме до доклада за пазара за пазара на труда в САЩ, който изглежда бе позагубил част от своята тежест в последните години, но с пандемията от Covid-19 важността му скочи отново.

През март новите работни места се сринаха със 701 хиляди, което бе първия спад в този показател от септември 2010 година. Тази цифра се доближи сериозно до спад от 800 хиляди по време на Глобалната финансова криза от 2008-2009 година.

Пазарният консенсус за април е за още едно понижение. Очакванията са, че новите работни места ще се свият с около 20 000, а за безработицата, че ще скочи до 16% което може да се окаже, че са най-високите нива, откакто се изчислява този показател от 1970 година.

Отново в 15:30 ще излязат и данните за заетостта в Канада през април като и там се очакват негативни новини.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.