Какво ни предлага икономическият календар в началото на февруари?

Икономически календар

Най-интересното на пазарите в края на януари.

Коронавирус

Едва ли ще е изненада ако кажем, че развихрилият се коронавирус бе водещата новина на финансовите пазари през изминалата седмица. Вирусът, избухнал в Китай, но с вече регистрирани случаи 24 страни бе обявен за глобална заплаха от Световната Здравна Организация.

Към 31 януари 2020 Китай е потвърдил за 11791 случая на коронавирус, които официално са довели до смъртта 259 човека. В неделя се появи и първата жертва на заразата извън Китай и тя бе във Филипините.

Въпреки споменатите данни от популярното медицинско списание Lancet заявиха, че според тях само в град Ухан, който е центъра на заразата е имало 75 800 случая само до 25 януари. Това е много по-висока бройка в сравнение с официално обявените.

“Ние използвахме данни от 31 декември 2019 до 28 януари 2020 за изнесените от Ухан международни случаи, за да изчислим броя на инфектирани в Ухан от 1 декември 2019 до 25 януари 2020 година”

Изследване на случаите на коронавирус
Източник: Lancet

“В нашият основен сценарии, ние оценяваме, че основното репродуктивно число на коронавирус е 2,68 и че 75815 човека в Ухан са заразени до 25 януари 2020 година. Времето на удвояване на епидемията е 6,4 дни. При базовия сценарии Чунцин, Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шенжен са внесли съответно 461, 113, 98, 111 и 80 инфекции от Ухан.

Ако преносимостта бе подобна навсякъде в страната и във времето, епидемиите в множество големи градове в Китайн ще нарастват експоненциално с изоставане от Ухан от около 1-2 седмици.”

Според Lancet големи градове извън Китай, които поддържат тесни транспортни връзки с Китай може също да се превърнат в епицентър на заразата с коронавирус.

Понастоящем 16 града в Китай с общо население от над 50 милиона са блокирани. Авиолиниите на много места по света блокират полетите до Китай.

Икономическият ефект от вируса все още е трудно да се определи. Но една държавна медия и някои икономисти заявиха, че темпът на растеж на Китай може да спадне с два процентни пункта през това тримесечие заради епидемията. Спад от този мащаб може да означава 62 милиарда долара загубен растеж.

Вижте: Как да печелим по време на кризата с коронавирус?

Брекзит и Английска централна банка

Брекзит най-накрая стана факт! От 11:00 GMT (01:00 българско време) на 1 февруари Великобритания вече не е член на ЕС. В същият час започна 11 месечен преходен в период, в който двете страни трябва да уредят своите бъдещи взаимоотношения. Именно тук може да се появят доста разминавания.

Междувременно, в четвъртък Английската централна банка остави лихвите в Обединеното Кралство непроменени на нива от 0,75%. По този начин не оправда очакванията на част от анализаторите, които прогнозираха понижение с 25 базисни пункта. Това решение даде подкрепа на британския паунд.

Фондови пазари

На американските фондови пазари настроенията през последната седмица бяха минорни. Всички пазарни участници следяха отблизо развитието на коронавирус, което доведе до спад на щатските борсови индекси. Dow Jones загуби 600 пункта само в петък, което бе най-лошия му ден от 23 август 2019 година.

Ето и числата за седмицата:

 • S&P 500 -2.12%
 • Dow Jones -2.53%
 • Nasdaq -1.76%

Когато погледнем данните за месеца, ситуацията изглежда една идея по-позитивно, тъй като загубите на S&P 500 и Dow Jones са по-скромни, а Nasdaq дори остана на позитивна територия.

 • S&P 500 -0.29%
 • Dow Jones -1.32%
 • Nasdaq +1.44%

Петък, седмицата и месеца далеч не бяха най-добрите за европейските пазари. В последния ден от месеца всички водещи европейски индекси изтриха над 1% от стойността си. За седмицата представянето бе следното:

 • DAX 30 4.38%
 • FTSE 100 -3.95%
 • CAC 40 -3.62%
 • IBEX 35 -2.03%
 • FTSE Mib -3.05%

Както и при американските им колеги, когато погледнем числата за януари, нещата изглеждат малко по-обнадеждаващо, поне при някои индекси. Изключение прави британският FTSE 100. Английската централна банка не свали лихвите, каквито бяха очакванията на някои пазарни участници и това доведе до спад на индекса:

 • DAX 30 -1.79%
 • FTSE 100 -4.41%
 • CAC 40 -3.93%
 • IBEX 35 -2.89%
 • FTSE Mib -1.96%

Въпреки тежкия петък на повечето фондови пазари по света японският Nikkei 225 успя да натрупа печалби от почти 1% в последния ден от месеца. Въпреки това остана дълбоко на негативна територия за седмицата и месеца. При австралийския и новозеландския бенчмарк ситуацията бе сходна.

Нека да видим седмичните числа в азиатско-техоокеанския регион:

 • Nikkei 225 -2.61%
 • HSI 50 -5.86%
 • S&P/ASX 200 -1.03%
 • Dow Jones New Zealand -1.01%

За месеца:

 • Nikkei 225 -1.91%
 • HSI 50 -7.52%
 • S&P/ASX 200 4.21%
 • Dow Jones New Zealand 2.40%

Китайските пазари останаха затворени през цялата минала седмица, след като ваканцията за Лунната Нова Година бе удължена с три дни – до понеделник, на фона на епидемията от коронавирус. Няма да изненада ако видим сериозни гапове надолу при отварянето на индексите на борсите в Шанхай и Шънджън.

Форекс

На Форекс пазара най-губещите валути бяха AUD и NZD, поради развихрилата се криза с коронавирус в Китай и по света като цяло. Австралия дори затвори границите си за пристигащи от Китай, след като регистрира 10 случаи на заболяването.

Американският долар пък успя да победи само австралийския и новозеландския долар и останата трета най-слаба основна валута за изминалата седмица.

Най-силно представящата се основна валута в последната седмица на януари бе GBP. Паундът получи солидна подкрепа от решението на Английската централна банка да остави лихвените нива непроменени и успя да победи всички свои основни конкуренти.

Суровини

Развихрилият се коронавирус увеличи търсенето на активи-убежища като златото. Ценният метал прибави 0,38% към стойността си, с което отбеляза 7 седмични поскъпвания в последните 8 седмици. Златото затвори седмицата на нива от от $1588 за тройунция, при 7-годишен връх от $1611.

Петролът остана под натиск за трета поредна седмица, въпреки информациите, че Русия подкрепя изместването на срещата на ОПЕК+ от март за февруари и слуховете за намаляване на продукцията с нови 500 хиляди барела на ден.

Ако такова бъде обявено на събирането, което вероятно ще се проведе на 5-6 февруари, то с най-голям принос към него почти сигурно отново ще е Саудитска Арабия.

Най-големият риск за цените на петрола е завръщането на продукцията от Либия на пазарите. Опозиционният генерал Халифа Хафтар блокира износа на петрол от Либия, което извади 1 милион барела от пазара. Ако те се върнат обратно през идната седмица, то “черното злато” може да продължи да се потапя.

Криптовалути

Основните криптовалути затвърдиха силното си представяне от началото на годината и по-голямата част от дигиталните активи от топ 10 по пазарна капитализация поскъпнаха с двуцифрени проценти за последните 7 дни. Най-големият печеливш бе Лайткойн, който изгради рали от около 30%.

От неделя до неделя Биткойн добави приблизително 11% към стойността си се търгува на нива от $9422. Както често съм писал потенциален пробив над $10000 ще затвърди доминацията на биковете и ще ги накара да погледнат към най-високите стойности в историята от края на 2017 година. Дотогава настроенията на криптопазара остават по-скоро смесени.

Какво да очакваме в началото на февруари?

В икономическия календар за първите търговски дни за февруари ще видим доминация на данни и събития от Австралия. Основното разбира се е срещата на Резервната банка на Австралия, за която някои анализатори предвиждат понижение на лихвите. Сериозно внимание заслужават и доклада за заетостта, данните за продажбите на дребно и търговския баланс.

Когато говорим за ключови новини през новата седмица, то задължително трябва да отбележим доклада за пазара на труда в САЩ, който винаги се следи много отблизо от пазарните участници. От Съединените щати ни очакват и двата индекса на активността на ISM и данните на ADP за заетостта в частния сектор.

Добре е да споменем и PMI индексите и числата за търговския баланс на Китай, данните за заетостта в Нова Зеландия и Канада, както и PMI индексите от Европа и Великобритания.

Не трябва да забравяме сезона на отчетите, Той все още е в своя разгар и на изображението по-долу можете да видите някои от най-интересните тримесечни доклади на компаниите в САЩ, които ще бъдат публикувани в следващите търговски дни.

Тримесечни отчети на компании за 3-7 февруари
Източник: earningswhispers

Разпространението на коронавирус със сигурност ще е една от водещите сили на финансовите пазари. Разрастването на епидемията в Китай и на международно ниво може да насочи трейдърите и инвеститорите към активите убежища за сметка на по-рисковите финансови инструменти.

Но да видим като цяло какво ни предлага седмичният икономически календар в началото на февруари!

Понеделник, 3 февруари

Първите по-интересни данни за седмицата ще са за тези на Caixin за производствения сектор в Китай през януари. Тук за първи път ще можем да видим икономическия ефект на коронавирус върху Китай.

По време на европейската сесия ще излязат и производствените PMI индекси от еврозоната и Великобритания. А в последствие ни очакват същите числа и от САЩ, както и производствения показател на Института по доставките (ISM).

Вторник, 4 февруари

Резервна банка на Австралия

Резервната банка на Австралия ще обяви своето решение за монетарната политика в 05:30. Доста анализатори очакваха от тази среща на РБА понижение с 25 базисни пункта на лихвените нива, но след последните позитивни икономически данни очакванията се промениха.

“Ние очакваме РБА да остави лихвените нива непроменени. Докато вътрешните и глобалните данни се подобриха, то разликата между безработицата и целта на централните банки остава широка. Пресконференцията на Фили Лоу и изявлението за монетарната политика ще помогнат на пазарните участници да измерят ефекта от пожарите и коронавирус”, споделиха от австралийската банка ANZ.

Индексът на активността в строителния сектор във Великобритания ще излезе в 11:30.

Малко преди полунощ ще бъдат публикувани данните за заетостта в Нова Зеландия. Безработицата вероятно ще остане на нива от 4,2%. Всяка положителна изненада може да потвърди търпеливата позиция на РБНЗ, докато негативна изненада ще увеличи уязвимостта на NZD.

Сряда, 5 февруари

PMI индексът на Caixin за сектора услугите на китайската икономика е планиран за 03:45.

По време на търговията в Европа ни очакват същите показатели за страните от еврозоната, целия валутен блок и Великобритания.

Данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ през януари ще излязат в 15:15. А 15 минути по-късно ще бъдат оповестени числата за търговския баланс на САЩ и Канада.

Индексът на Института по доставките за активността в непроизводствения сектор в САЩ ще бъде публикуван в 17:00.

Четвъртък, 4 февруари

Азиатската сесия ще бъде белязана от серия от новини за австралийската икономика. Основните от тях са за продажбите на дребно и търговския баланс. Според ANZ продажбите ще се понижат с 0,2% м/м през декември, тъй като данните показват, че потребителите sа направили своите празнични покупки по-рано, допринасяйки за скока на този индикатор през ноември.

В 15:30 ще бъдат публикувани първоначалните молби за помощи от безработни в Съединените щати.

Петък, 5 февруари

Доклад за пазара на труда в САЩ

В 00:30 има планирана пресконференция на гуверньора на резервната банка на Австралия Филип Лоу, а два часа по-късно ще бъде оповестено и изявлението на централните банкери на Австралия.

Търговският баланс и индустриалното производство в Германия през декември ще излязат в 09:00. По същото време ни очакват и данните за търговския баланс на Китай през януари.

Винаги интригуващият доклад за пазара на труда в САЩ ще излезе в 15:30. Анализаторите от Wells Frago смятат, че новите работни места (NFP) ще се увеличат със 170 хиляди, при пазарен консенсус от 156 хиляди. “Безработицата вероятно ще остане 3,5%. При средните почасови доходи е малко трудно да се дадат прогнози, но ние очакваме ръст от 0,3% м/м и 3,05 на годишна база.”

Заедно с доклада от САЩ ще бъдат публикувани и данните за заетостта в Канада. Прогнозите са, че безработицата ще нарасне с един тик до 5,7%, а новите работни места ще са 20 500, след 35 200 през декември.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.