Предварителен преглед на седмичния икономически календар в края на март

Какво се случи на пазарите през миналата седмица?

В петък слабите данни за PMI индексите в еврозоната потопиха фондовите пазари в глобален мащаб. S&P500 отбеляза най-слабото си дневно представяне от месец януари насам като се потопи с 1,90%. В същото време Dow Jones и NASDAQ изтриха по 1,77% и 2,50% от стойността си. Така за седмицата трите основни щатски борсови индекса се понижиха със съответно 0,77%, 1,34% и 0,60%.

В Европа ситуацията бе подобна. Най-големият губещ при европейските индекси бе немския DAX30 (-2,75% за седмицата). Той бе последван от френския си съсед CAC40 (-2.50%). Междувременно, британския FTSE100 падна със само 0,29% за седмицата, въпреки продължаващата несигурност около Брекзит.

Върху настроенията на фондовите пазари натежаха и информациите, че срещата между Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин може да бъде отложена чак за юни. Тази среща първоначално бе планирана за края на март и бе изместена за април. Сега обаче изглежда, че ще бъде отложена още веднъж.

В същото време, суровият петрол WTI удари най-високата си стойност за 2019 година $60,08 долара за барел. Това се случи след като ОПЕК се съгласиха да намалят петролната си продукция с 800 хиляди барела на ден до юни. Русия и останалите партньори се ангажираха да свият производството си с 400 хиляди барела дневно.

Златото пък се възползва от слабия риск апетит на пазарите и отбеляза седмичен ръст от 0,80%. Ценният метал приключи седмицата на нива от около 1313 долара за тройунция.

На Форекс пазара, японската йена бе облагодетелствана от нискорисковите пазарни настроения и успя да натрупа печалби срещу всичките си основни конкуренти. Британският паунд също натрупа преднина, на фона на отлагането на датата за Брекзит. В дъното на класирането пък остана друга европейска валута – еврото.

Форекс
Източник: Forexlive.com

Какво ни очаква през следващата седмица?

Седмичният икономически календар в края на март не изглежда много натоварен. Основните събития са свързани със срещата на Резервната банка на Нова Зеландия и изявлението на президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

При макроикономическите данни най-голям интерес предизвикват докладите за БВП на САЩ и Великобритания, както и базовите лични потребителски разходи в САЩ.

На политическият фронт пазарните участници ще продължат да следят нестихващата Брекзит сага, както и новините около търговските преговори между САЩ и Китай за постигане на споразумение за прекратяване на търговската война. През следващата седмица търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер и министърът на финансите Стивън Мнучин ще пътуват до Пекин за поредния кръг от преговори с китайски представители.

Понеделник, 25 март

Седмицата ще започне със серия от изказвания на членове на ФЕД – президента на ФЕД Чикаго Чарл Еванс и този на клона на централната банка във Филаделфия Патрик Харкър.

15 минути преди полунощ ни очакват сведения за търговския баланс на Нова Зеландия през февруари.

Вторник, 26 март

Основното събитие от икономическия календар във вторник е решението на Резервната банка на Нова Зеландия за монетарната политика. Промени в лихвените нива са изключени и вниманието на трейдърите ще бъде насочени към тона на изявлението на централните банкери.

Анализаторите от ANZ ще отбележи по-слабия от очакванията на РБНЗ икономически растеж, чрез леко по-миролюбив тон. Освен това, от ANZ смятат, че скорошното поскъпване на новозеландския долар не е устойчиво и условията за спад на NZD изглеждат благоприятни.

Резервна банка на Нова Зеландия

Сряда, 27 март

В 10:00 има планирано изявление на президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Това ще е първото изявление на италианеца след срещата на ЕЦБ през март и ще бъде проследено отблизо от пазарите. 45 минути по-късно изказване ще има и члена на борда на банката Питър Прает.

Търговският баланс на САЩ за януари ще бъде публикуван в 14:30.

Четвъртък, 28 март

Американският календар включва втория прочит на доклада за БВП за четвъртото тримесечие и първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ.

В 15:00 ще излезе предварителният индекс на потребителските цени в Германия през март.

В края на деня има планирано изявление на челна на ФЕД и президент на ФЕД Сейнт Люис Джеймс Булард.

Петък, 29 март

По време на търговията в Азия ни очакват макроикономически данни от Япония като потребителската инфлация, безработицата и индустриалното производство.

В 11:30 ще бъде публикуван последния прочит на БВП на Великобритания за четвъртото тримесечие като ревизии спрямо предходните данни не се очакват.

Последната значима икономическа новина са базовите лични потребителски разходи в САЩ, които са предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация. Прогнозите са че този показател ще отбележи ръст от 0,2% м/м, което ще запази нивата от 1,9% на годишна база. Това е много малко под целите на ФЕД от 2,0%.

About Борис Петров 3039 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.