Най-интересното от икономическия календар в края на 2019 и началото на 2020

Икономически календар 2019-2020

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Последната пълна седмица за 2019 година премина под знака на Коледните празници, което доведе до липса на много съществени икономически и финансови новини. Все пак една от най-интересните вести около Коледа дойде от Китай.

Китайската държавна осведомителна агенция Синхуа написа, че властите в Пекин смятат да свалят митата за внос на около 850 стоки. Целта на Китай е по този начин да се опита да увеличи вноса на някои потребителски стоки. Освен това някои IT продукти ще влизат в страната при намалени тарифи от 1 юли 2020 година. По-ниските мита са смятани за положителен сигнал за търговията.

В същото време имаше положителни сигнали и за подписването на “Фаза 1” от споразумението между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Фондови пазари

Американските борсови индекси достигнаха поредните си най-високи стойности в историята и изглежда, че т.нар. Коледно рали е в разгара си. Ето и какви бяха цифрите в края на седмицата:

 • S&P 500 +0.58%
 • Dow Jones +0.67%
 • Nasdaq +0.92%

Тук можем да отбележим, че S&P 500 вече е натрупал печалби от над 50%, след като Тръмп бе избран за президент на САЩ. Това е над два пъти повече от средната възвръщаемост за първите три години от мандат на щатски президент. В исторически план третата и четвъртата година са най-силни за президентите на САЩ.

Доходност на S&P 500 за първите три години на Тръмп
Източник: CNBC.com

На европейските фондови пазари настроенията също бяха празнични като почти всички основни индекси в Европа приключиха седмицата на “зелена територия”.

 • DAX 30 +0.14%
 • CAC 40 +0.26%
 • FTSE 100 +0.82%
 • Ibex 35 +0.26%
 • FTSE Mib -1.03%

В азиатско-тихоокеанския регион също печалбите преобладаваха:

 • Nikkei 225+0.09%
 • Hang Seng 50 +1.27%
 • Shanghai Composite 0.00%
 • S&P/ASX 200

Форекс

Въпреки празничния период на Форекс пазара също имаше някои прилични движения. Най-слабите основни валути в последната пълна седмица за 2019 година бяха щатският долар и японската йена. Тези две валути загубиха от всички останали свои основни конкуренти, а USD/JPY остана без промяна за седмицата.

В същото време трябва да се отбележи силното представяне на стоковите валути като австралийски и новозеландски долар, които оглавиха седмицата класация.

Форекс пазара за 23-27 декември
Източник: Forexlive.com

Суровини

Слабият USD даде възможност на златото да изгради сериозно рали през изминалата седмица. След поскъпване от 2,35% ценният метал затвори на нива от $1510 за тройунция, което е най-високата цена на златото от началото на ноември. При положение, че януари е един от най-силните месеци за жълтия метал перспективите пред златото изглежда по-скоро положителни.

По-малкият брат на златото – среброто също имаше доста силна седмица с поскъпване от 3,38%.

Високият риск апетит доведе и до ръст в цените на петрола. WTI поскъпна за 4-та поредна седмица и приключи търговията в петък на нива от $61,70 за барел, което означава рали от малко над 2%. Brent пък поскъпна с 1,10% и затвори на нива от $68,18.

Все пак изказването на руския енергиен министър Александър Новак в петък, че “Русия може да се нуждае от увеличаване на производството на даден етап”, както и, че “ОПЕК+ сделката е нещо положително, но не може да продължава вечно и догодина ще обсъждаме повишаване на продукцията”, едва ли звучат много обнадеждаващо за биковете при петрола.

Криптовалути

Коледа донесе позитивни настроения и на изстрадалите, в последно време, криптовалути. 9 от 10-те най-големи дигитални валути по пазарна капитализация отбелязват ръст в последните 7 дни до неделя (29.12).

Биткойн поскъпна с 1,50% за този период и се търгува на нива от $7404 (29.12 в 19:30 ч). Цената на най-голямата криптовалута изглежда получава солидна подкрепа от зоната между $6379 и $7000. Спад под тези нива ще продължи разпродажбата започнала в края на октомври.

От друга страна пробив над $7800-$8000 може да даде инерция на Биткойн биковете, които да се опитат да погледнат към $9260 (200-дневната средна) и психологическите $10 000.

Какво да очакваме в края на 2019 и началото на 2020?

Новата седмица също ще е по-къса заради ваканцията около Нова Година, но все пак трябва да отбележим някои по-съществени макроикономически данни от икономическия календар в края на 2019 и началото на 2020 година.

Най-интересно определено ще е около протоколите от последната среща на Федералния резерв за монетарната политика. Внимание заслужават и производствения PMI индекс на ISM, както и китайските PMI индекси.

Понеделник, 30 декември

В първия ден от седмицата икономическият календар изглежда рехав като най-интересните данни ще са за стоковия търговски баланс и неуредените продажби на жилища в САЩ.

Вторник, 31 декември

Пазарите в Австралия, Япония, Германия, Франция, Италия, Великобритания и други страни ще останат затворени във вторник.

В 03:30 ще излязат производственият и непроизводственият PMI индекс за китайската икономика, които могат да доведат до известно раздвижване при AUD, особено на фона на ниската празнична ликвидност.

Потребителското доверие в САЩ през декември ще бъде оповестено в 17:00.

Сряда, 1 януари

Почти всички основни пазари в света няма да работят, поради празнуването на Новата 2020 година.

Четвъртък, 2 януари

Някои пазари като Нова Зеландия, Япония и Швейцария ще бъдат затворени.

По време на европейската търговска сесия ще излязат финалните PMI индекси за производствените сектори на страните от еврозоната, за целия блок, както и за Великобритания.

В 15:30 ще излязат първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ.

Протоколите от последната среща на Федералния резерв ще бъдат публикувани в 21:00. Трейдърите и инвеститорите ще проследят тези протоколи за насоки за бъдещата посока на монетарната политика в САЩ, както и за прогнозите на ФЕД за американската икономика. Понастоящем пазарните очаквания са, че централните банкери на САЩ няма да прави промени в лихвите през 2020 година.

Петък, 3 януари

В 11:30 ще излезе индексът за активността в строителния сектор на британската икономика.

Европейският календар включва и предварителните данни за потребителската инфлация в Германия, Франция и Италия.

Производственият PMI индекс на Института по доставките (ISM) ще бъде публикуван в 17:00. Вече 4 месеца поред този показател се задържа в зоната на контракция (под 50). Прогнозите са, че и през декември ще остане в тази зона, но ще отскочи до 49, при 48,1 за ноември.

Последното по-интересно събитие в празничния икономически календар е изказването на заместник-гуверньора на Канадската централна банка – Каролин Уилкинс в 20:15.

Вижте още:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.