Какво ни предлага икономическия календар за 9-13 септември?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите в първите дни на септември?

През първата седмица на септември най-интересните новини бяха свързани с телефонния разговор между американския търговски представител Робърт Лайтизер и финансовия министър Стивън Мнучин и китайският вицепремиер Лю Хе. По време на разговора двете страни са се съгласили да се върнат на масата за преговори в началото на октомври. Това даде нови надежди за прекратяването на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Другата интересна тема бе продължаващото продължаващото противопоставяне на британския премиер Борис Джонсън и парламента на Обединеното Кралство. Джонсън загуби няколко гласувания, с което вероятността за Брекзит без сделка и предсрочни парламентарни избори още следващия месец намаля.

Относно макроикономическите новини, най-интересен бе доклада за пазара на труда в САЩ в петък, който показа разочароващите 130 нови работни места, при очаквания за 160 хиляди. Все пак данните за средните почасови доходи показаха малко по-бърз ръст – 3,2%, при прогнози от 3,1% г/г. Безработицата се запази на нива от 3,7%. В крайна сметка един приличен доклад.

Фондови пазари

Американските борсови индекси се възползваха от положителни сигнали за подновяване на преговорите между САЩ и Китай и завършиха седмицата с печалби. Най-силно се представи широкият бенчмарк S&P500 с ръст от 1,85%, докато Dow Jones и технологичния NASDAQ100 добавиха по съответно 1,65% и 1,63%.

Европейските фондови пазари също отбелязаха позитивно начало на месец септември. Най-големият печеливш за втора поредна седмица бе италианският FTSE Mib с печалби от 3%. След него се наредиха френският CAC40 и немският DAX30 със седмични печалби от съответно 2,2% и 2,1%. Британският FTSE100 пък добави 1% към стойността си.

Форекс

Най-силно представилата се основна валута през първите дни на септември бе австралийския долар, след като валутната двойка AUD/USD нарасна във всеки от последните 4 търговски дни. AUD бе подкрепен, тъй като Австралийската централна банка остави лихвените нива непроменени, а данните за икономиката на Австралия останаха сравнително стабилни.

Веднага след “озито” се нареди неговият съсед – новозеландския долар. NZD/USD нарасна във всеки от последните 5 търговски дни. Британският паунд също имаше силна седмица, на фона на загубите на Борис Джонсън в парламента и понижаващата се вероятност за Брекзит без сделка.

Големите губещи в началото на месец септември се оказаха японската йена и американският долар, които останаха на последните две места в класацията на основните валути.

Форекс пазара в началото на септември
Източник: Forexlive.com

Суровини

На пазарите на суровини петролът се възползва високия риск апетит породен от положителните новини от САЩ и Китай. Двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent натрупаха печалби от съответно 2,90% и почти 2%. Така WTI отбеляза втора поредна седмица на ръст, а Brent – четвърта като понастоящем се търгуват за $56,62 и $62,05 за барел.

При златото обаче ситуацията бе доста по-различни. Деескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай доведе до по-слабо търсене на убежища като ценния метал. Златото загуби около 1% стойността си и поевтиня за втора поредна седмица като се приключи седмицата на цена от $1506 за тройунция.

Криптовалути

След слабото представяне през юли и август, на пазарът на криптовалути се видя лек отскок в началото на септември. Най-голямата криптовалута – Биткойн, започна месеца на нива от $9470, а събота по обяд вече се търгуваше на нива от $10 390. Повечето криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация също започнаха положително представяне в началото на септември.

Все пак трябва да отбележим, че в исторически план септември далеч не е най-силния месец за Биткойн.

Какво ни очаква през новата седмица?

През новата седмица започва т.нар. период на затъмнение от страна на ФЕД преди срещата на централните банкери на САЩ на 18 септември. През този период няма изявления от страна на членовете на Федералния резерв. Следователно няма да видим много нови насоки за решението на Федералния резерв. Понастоящем, според FedWatch Tool, вероятността за понижение на лихвите с 25 базисни пункта е 91,2%, а другите 8,8% са за запазване на сегашните нива.

Все пак в четвъртък ни очаква изключително интересна среща на Европейската централна банка за монетарната политика. Пазарите очакват действия от страна на ЕЦБ, с цел да противодейства на забавящия се растеж, ниската инфлация и влошаващите се икономически настроения в еврозоната.

Седмичният икономически календар включва и някои интригуващи макроикономически данни като БВП на Япония и Великобритания, доклад за пазара на труда във Великобритания, данните за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ, както и интересни новини от Китай. Още в неделя пазарите ще проследят числата за търговския баланс на “Поднебесната империя”.

На политическия фронт в центъра на вниманието на пазарите остават търговската война между САЩ и Китай и продължаващата Брекзит сага.

Понеделник, 9 септември

В първата търговска сесия за новата седмица ще излезе доклада за БВП на Япония за второто тримесечие. Пазарният консенсус е, че японската икономика се е увеличила със скромните 0,3% тр/тр, при 0,7% преди три месеца и с 1,3% на годишна база, при 1,8% преди това. Подобни данни могат да увеличат спекулациите за нови стимули от страна на Японската централна банка.

В 11:30 ще бъде публикуван и докладът за БВП на Великобритания, търговския баланс, както и индустриалното производство на страната.

Освен това, в понеделник ще се проведе повторно гласуване на предложението на Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори. Опозиционните партии твърдо заявиха, че отново ще гласуват против предложението на Джонсън, тъй като според тях не може да се провеждат избори, докато не бъде премахнат риска от Брекзит без сделка.

Все пак, последната възможност на Борис Джонсън да получи предсрочни избори през октомври е да предложи вот на недоверие на собственото си правителство. В противен случаи може да се наложи да подаде оставка или да отиде в Брюксел и да поиска удължаване на срока за излизане от ЕС, който изтича на 31 октомври.

Остава и възможността Борис Джонсън да не изпълни приетото от парламента искане за отлагане на Брекзит.

Вторник, 10 септември

Данните за инфлацията в Китай през август ще излязат в 04:00.

Докладът за състоянието на пазара на труда във Великобритания ще бъдат оповестени в 11:30. Понастоящем обаче, когато става въпрос за Обединеното Кралство, цялото внимание на пазарните участници е насочено към продължаващата Брекзит сага и поради това влиянието на икономическите данни може да ограничено.

Сряда, 11 септември

В сряда няма планирани икономически новини и събития, кои могат да имат съществен ефект върху финансовите пазари.

Четвъртък, 12 септември

Потребителската инфлация в Германия ще излезе в 09:00.

Най-интересното събитие за деня ще е срещата на Европейската централна банка за монетарната политика. От TD Securites са от страната на “гълъбите” относно тази среща и прогнозират понижение на лихвите по депозитите с 20 базисни пункта до още по негативните -0,60%, заедно с въвеждането на система с различни нива, както и обявяване на количествени улеснения за €40 милиарда на месец. Все пак количествените улеснения остават много несигурна тема.

Срещата ще бъде последвана от пресконференция, която ще бъде предпоследната на Марио Драги преди да изтече мандата му начелно на ЕЦБ и да бъде наследен от Кристин Лагард на 1 ноември.

Марио Драги ЕЦБ

Американският икономически календар също включва някои значими новини като потребителската инфлация и първоначалните молби за помощи от безработни.

Петък, 13 септември

В последния ден от седмицата също няма планирани съществени икономически данни и събития, които да повлияят сериозно на пазарите.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.