Какво ни предлага седмичният икономически календар за 9-13 декември?

Икономически календар

Най-интересното на пазарите в началото на декември

САЩ и Китай

През изминалата седмица имаше няколко интересни новини, които задвижиха финансовите пазари. Съвсем нормално, едни от тях бяха информациите за споразумението между САЩ и Китай за прекратяването на търговската война между двете най-големи икономики в света.

В началото на седмицата новинарския поток бе по-скоро негативен относно споразумението след като в интервю за NBC президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да е по-добре да се изчакат изборите през ноември 2020 за постигане на сделка с Китай.

Освен това търканията между властите в Пекин и Вашингтон, относно Хонг Конг и Синдзян, продължиха да влошават настроенията за бъдещо споразумение между двете страни.

В последствие обаче Доналд Тръмп заяви, че преговорите между САЩ и Китай вървят много добре, а Китай сподели, че започва да освобождава от мита някои покупки на соя и свинско месо от Съединените щати. Така търговският оптимизъм отново тръгна нагоре.

ОПЕК

Срещата на ОПЕК на 5-6 декември бе в центъра на вниманиети на трейдърите инвеститорите на петролния пазар. От организацията се очакваха конкретни действия за стабилизиране на пазара, въпреки че нова ОПЕК+ сделка изглеждаше малко вероятна след отказа на Русия.

Все пак ОПЕК и партньорите водени от Русия успяха да се договорят за понижение на производството на петрол с нови 500 хиляди барела дневно (след 1,2 милиона преди това). Саудитска Арабия пък обеща допълнителни 167 хиляди барела надолу.

Въпреки това дяволът изглежда е в детайлите. Първият голям проблем с подобно споразумение е ниската му степен на спазване от някои страни. Вторият е, че в името на сделката от квотата на Русия ще бъде изключен кондензатът (много лек петрол), което също не звучни много оптимистично за намаляването на свръх предлагането на петролния пазар.

Третият проблем е, че макар и 500 хиляди барела дневно да звучи внушително на фона на 1,2 милиона преди това, когато погледнете актуалните нива ОПЕК+ реално свива продукцията си с много повече от целевите нива. Следователно тези 500 хиляди барела вероятно просто ще запазят сегашното статукво.

Именно тези фактори, както и разочарованието от първичното публично предлагане на Saudi Aramco ($8.50 акция и обща оценка от около $1,7 трилиона, което под търсените $2 трилиона), накараха Саудитска Арабия да обяви, че ще продължи доброволно да намалява производството си с 400 хиляди барела и ще съкрати допълнително 167 хиляди.

Това по-скоро изглежда като опит за повишаване на цените на петрола, преди публичния дебют на Aramco в сряда ( 11 декември) на местната борса Тадавул, Риад, отколкото като дългосрочно решение на свръх предлагането на “черно злато”.

Изключителен доклад за пазара на труда

Данните за състоянието на пазара на труда в САЩ през ноември отвяха очакванията и показаха 266 нови работни места (прогнози от 180 хиляди). Освен това, числата за предходния месец бяха ревизирани нагоре до 156 хиляди от 128 хиляди.

В същото време безработицата се понижи до 3,5%, което повтаря най-ниската и стойност от 1970 година насам. А средните почасови разходи нараснаха с 3,1% г/г и с 0,2% на месечна база като и тук имахме позитивна ревизия на предходните данни.

Всички тези числа доведоха до оптимизъм на американския фондов пазари и подкрепи леко щатския долар.

Фондови пазари

В петък, изключителните данни за пазара на труда в САЩ тласнаха американските борсови индекси нагоре. Все пак това бе достатъчно само да компенсира загубите от предходните дни и седмичното представяне на трите най-големи индекса в САЩ изглежда смесено:

 • Dow Jones -0.13%
 • S&P 500 +0.16%
 • Nasdaq – 0.10%

На европейските фондови пазари ситуацията бе подобна – силно представяне в петък, но колебливо за седмицата. Повечето големи индекси в Европа приключиха седмицата “на червено”:

 • DAX 30 -0.53%
 • CAC 40 -0.56%
 • FTSE 100 -1.45%
 • IBEX 35 +0.33%
 • FTSE Mib -0.33%

Междувременно някои от най-големите пазари в Азия отбелязаха силно представяне през изминалата седмица:

 • Nikkei 225 +0.26%
 • Shanghai Composite +1.39%
 • HSI 50 +0.58%

Форекс

Новозеландският долар се оформи като най-силно представящата се основна валута в първата седмица на декември, след като гуверньорът на Резервната банка на Нова Зеландия Адриан Ор заяви, че банката се намира във фаза на задържане на монетарната политика. Така очакванията за понижаване на лихвите от РБНЗ през следващите месеци се понижиха.

На второ място се нареди стърлингът, който продължава да е подкрепян от предизборните проучвания, които показват, че Борис Джонсън би имал комфортно мнозинство в следващия британски парламент. GBP/USD проби над ключовата психологическа фигура 1,30.

На последните две места в седмичната класация на основните валути останаха северноамериканските съседи – канадския и щатския долари. USD успя да победи само своя съименник на север от границата, a доларовият индекс падна до едномесечно дъно.

Суровини

Станахме свидетели на една от най-натоварените седмици за петрола. Среща на ОПЕК, ОПЕК+ и обявяването на цената на акциите на Saudi Aramco бяха дългоочаквани от петролните пазарни участници. Крайният резултат бе ръст на WTI от цели 7,18% и поскъпване на другия бенчмарк на “черното злато” Brent с 3,11%.

Остава да видим дали пазарите ще сметнат, че това, което направиха ОПЕК и техните партньори извън картела е достатъчно за стабилизиране на цените на петрола. Или този скок ще остане просто временно явление.

В същото време златото регистрира седмичен спад, въпреки доброто начало на седмицата. Силните данни за пазара на труда в САЩ потопиха ценния метал с цели над $15, което бе достатъчно да изтрие всичките печалби натрупани в предходните дни и да изпрати златото “на червено” за седмицата.

Криптовалути

След много тежки моменти, които преживя пазарът на криптовалути през ноември, първите дени на декември донесоха малко по-оптимистични настроения. От началото на месеца повечето криптовалути от 10 се стабилизираха и дори натрупаха известни печалби.

Все пак тези печалби изглеждат скромни на фона на резкия спад през ноември и за момента това движение по-скоро може да се смята за корекция, отколкото за обръщане на низходящата тенденция.

Какви ни очаква на пазарите през новата седмица?

Икономическият календар за новата седмица изглежда изпълнен с множество интригуващи икономически новини и събития, които със сигурност ще бъдат проследени отблизо от пазарните участници.

Срещи на три от най-големите централни банки в света (Федерален резерв, Европейска централна банка и Швейцарска национална банка) и съдбовните избори във Великобритания са събитията, които могат да дадат своето сериозно отражение върху финансовите пазари.

Освен срещи на централни банки, ни очакват и изказвания на трима от основните централни банкери – Кристин Лагард, (ЕЦБ), Филип Лоу (гуверньора на Резервната банка на Австралия) и Стивън Полоз (гуверньор на Канадската централна банка).

При макроикономическите данни най-голямо внимание заслужават търговския баланс на Китай, БВП на Великобритания и инфлацията и продажбите на дребно в САЩ.

На политическия фронт най-важните събития ще са споменатите вече ключови избори във Великобритания и новините за сделката между САЩ и Китай. С наближаването на 15 декември, когато ще влязат в сила нови мита за китайски внос в САЩ, информациите за споразумение между двете най-големи икономики в света ще имат все по-голям ефект.

Понеделник, 9 декември

Единствените съществени макроикономически данни в първия ден от седмицата са докладът за БВП на Япония и търговския баланс на Китай.

Вторник, 10 декември

Малко след полунощ ни очаква изявлението на гуверньорът на Резервната банка на Австралия Филип Лоу. AUD трейдърите ще проследят това изказване за потенциални насоки за бъдещи понижения на лихвите и времето им.

По-късно ще излезе и половингодишния доклад за икономическите и фискалните перспективи в Австралия.

В 03:30 ще бъдат оповестени данни за потребителската инфлация в Китай, които също могат да имат ефект върху цената на австралийския долар.

В 11:30 пък ни очаква серия от данни от Великобритания, която включва втория прочит на БВП на Великобритания за третото тримесечие, търговски баланс и промишленото производство. Все пак тези данни може да имат ограничено влияние на британските пазари, поради предстоящите парламентарни избори в Обединеното Кралство в четвъртък.

Резултатите от проучването на немския институт ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната ще бъдат публикувани в 12:00.

Сряда, 11 декември

ФЕД

В 15:30 ще излезе индексът на потребителските цени в САЩ за ноември. Прогнозите са, че основният показател ще нарасне с 0,2% м/м, което ще е достатъчно да ускори ръста до 2,0% на годишна база, при 1,8% преди месец.

Едно от ключовите събития за седмицата – срещата на Федералния комитет по отворените пазари ще завърши с решение, което ще бъде обявено в 21:00. Пазарните очаквания са, че ФЕД ще остави политиката си непроменена поне в следващите няколко месеца, тъй като централните банкери на САЩ ще искат да видят какъв ще е ефекта от скорошните 3 сваляния на лихвите.

Фокусът вероятно ще падне върху “точковата графика”, на която членовете на ФЕД изразяват своите очаквания за бъдещите лихвени нива. От Danske bank очакват, че повечето членове ще сигнализират, че лихвите ще останат непроменени през 2020 година, но трябва да са проследи дали един или двама от централните банкери ще са настроени към нови понижения на лихвите.

“Нашият основен сценарии е, че ФЕД може да предостави още едно понижение по някое време през пролетта. Все пак това не е не е най-убедителната прогноза. Това вероятно се различава от консенсуса сред наблюдателите на ФЕД и е повече в съответствие с пазарните цени (едно понижение през следващата година е напълно включено в цените). Не вярваме, че САЩ се насочват към рецесия, но смятаме, че икономиката е малко по-крехка, отколкото на Федералния резерв му се иска.”

Четвъртък, 12 декември

Кристин Лагард ЕЦБ

Данните за потребителската инфлация в Германия ще бъдат оповестени в 09:00.

В 10:30 ще бъде обявено решението на Швейцарската национална банка като промени в монетарната политика на банката са на практика изключени. От ШНБ вероятно отново ще повторят, че швейцарския франк е надценен.

Няколко часа по-късно и Европейската централна банка ще оповести своето решение за паричната политика. Това ще е дебютната среща на Кристин Лагард начело на ЕЦБ. Промени в политиката не се очакват, но пазарите ще следят отблизо бъдещите насоки и новите количествени улеснения в следващите месеци.

Едно от на съдбоносните събития за бъдещето на британския паунд и Великобритания като цяло – предсрочните парламентарни избори в Обединеното Кралство ще се проведат в четвъртък.

Предвижданията са, че консерваторите на Борис Джонсън ще спечелят абсолютно мнозинство в новия британски парламент и може да прокарат Брекзит сделката си през парламента още преди Коледа. Петък, 20 декември е най-споменаваната дата за потенциален вот.

За 19:30 е планирана пресконференция на гуверньора на Канадската централна банка Стивън Полоз, която ще бъде проследена от трейдърите за насоки дали може да се очаква скорошно понижение на лихвите в Канада.

Петък, 13 декември

Резултатите от проучването Tankan за състоянието на японската икономика през четвъртото тримесечие ще бъдат публикувани в 01:50.

Последните значими макроикономически данни за седмицата за продажбите на дребно в САЩ за ноември. Пазарният консенсус е за ръст от 0,5% м/м на основния показател, при 0,3% през октомври, а за показателят, който изключва продажбите на автомобили очакванията са за повишение с 0,4% м/м, при 0,2% преди месец.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.