Предварителен преглед на икономическия календар за 8-12 април

Предварителен преглед на икономическия календар

Какво се случи на пазарите в първите дни на април?

През първата седмица на месеца американските борсови индекси отбелязаха солидни печалби като Dow Jones добави 1,91% към стойността си, а S&P500 и NASDAQ100 нараснаха съответно с 2,06% и 2,71%. Новината, че Boing ще намали производството си на 737 Max до 42 самолета месечно, спрямо 52 към момента, натежа върху индексa на сините чипове в САЩ и той изостана малко спрямо другите два показателя.

Европейските фондови пазари също отбелязаха прекрасна седмица, а като най-голяма печеливш се оформи немският индекс DAX30 (+4,2%). След него останаха испанският IBEX35 (+3,1%) и френският CAC40 (+2,5%). Британският FTSE100 пък отбеляза ръст от 2,40%, въпреки несигурността около Брекзит.

Най-големият печеливш за седмицата бе Shanghai Composite, който се извиси с цели 8,4%, на фона на положителните сигнали от преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война. Най-слабо се представи австралийският S&P/ASX200 с минимален ръст от 0,01%.

представяне на фондовите пазари в началото на април 2019

При суровините, златото успя да натрупа известни печалби (+0,22%), въпреки високия риск апетит. Петролът пък се възползва от високорисковите пазарни настроения и WTI спечели цели 5,20%, а Brent 2,95%. Това е най-високото седмично затваряне на WTI от 5 ноември 2018 година.

На Форекс пазара, слабото представяне на новозеландският долар продължи и той загуби от всичките си основни конкуренти. Най-тежка бе загубата от австралийския съсед като AUD/NZD нарасна с 1,21% за седмицата.

В същото време, еврото успя да натрупа седмична преднина пред всички основни валути, макар и на повечето места тя да бе минимална. Трябва да се отбележи, че търговският диапазон на EUR/USD за седмицата бе само 71 пипса. Това е най-тесния диапазон на най-търгуваната валутна двойка от април 2014 година, когато бе 70 пипса.

Освен това, доклада на CFTC за позициите на трейдърите показа, че късите позиции в евро са достигнали почти 100 хиляди, което е най-високото им ниво от декември 2016 г. Дали това не означава, че късите позиции в евро вече пренаселени, особено при положение, че двойката завърши седмицата с минимално покачване?

Какво ни очаква през новата седмица?

Най-интересното събитие от седмичният икономически календар през следващата седмица е срещата на Европейската централна банка за монетарната политика, която ще се проведе във вторник. Освен това, Федералният Резерв на САЩ ще публикува протоколите от последното си заседание.

В четвъртък ни очаква и среща Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Решенията на тази среща може да имат ефект върху цените на петрола.

При макроикономическите данни, най-голямо внимание заслужават данните за потребителската инфлация в двете най-големи икономи в света – САЩ и Китай, както и търговският баланс на поденебесната империя.

На политическият фронт, пазарните участници ще продължават да следят развитието на преговорите за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай, които изглежда навлизат в заключителната си фаза. Нестихващата сага около Брекзит също остава в е светлината на прожекторите.

Понеделник, 8 април

В първият ден от седмицата, икономическият календар не предлага значими макроикономически данни, които имат потенциал да раздвижат пазарите. Малко изключение може да са данните за търговският баланс на Германия през февруари.

Вторник, 9 април

Във вторник също няма планирани съществени икономически новини от водещите страни.

Сряда, 10 април

В началото на европейската търговска сесия ни очаква изявление на гуверньора на Японската централна банка Харухико Курода.

В 11:30 ще излязат серия от данни за британската икономика като БВП, промишлено производство и търговски баланс. Те ще дадат повече информация как работи британската икономика в условията на проточилия се Брекзит. Все пак, ефектът от тях вероятно ще е лимитиран, тъй като вниманието на трейдърите е насочено към развитието на Брекзит сагата.

Основното събитие за седмицата ще е решението на Европейската централна банка за монетарната политика, което ще бъде обявено в 14:45. Очакванията се, че до конкретни решения на тази среща на ЕЦБ няма да се стигне. Все пак, може да има повече подробности около новия кръг от стимули на банката (TLTRO 3). От ЕЦБ вероятно отново ще споменат влошаващите се икономически данни от еврозоната. Въпреки това, едва ли може да очакваме сериозна негативна изненада за еврото.

Не трябва да забравяме и пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги, която е назначена за 15:30.

Драги: Спадът в икономиката на еврозоната може да е по-голям от очакваното

Отново е 15:30 ще бъде публикуван индексът на потребителските цени в САЩ през март. Пазарният консенсус е за ръст от 0,3% м/м на основният показател, което може да доведе до увеличение от 1,8% на годишна база. За базовият индекс прогнозите са 0,2% м/м и 2,1% г/г.

В 16:00 започва срещата на Европейският съвет в Брюксел, на която ще се обсъди удължаването на Брекзит един ден преди крайният срок. Тази среща включва държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на Европейския съюз.

Протоколите от последното заседание на Федералният комитет по отворените пазари за насрочени за 21:00. Протоколите ще бъдат проследени за дискусии относно евентуално сваляне на лихвите, вместо увеличаването им и насоки за свиването на баланса по сметката на ФЕД.

Четвъртък, 11 април

По време на търговията в Азия ще бъдат публикувани данните за потребителската инфлация в Китай през март. А след отварянето на Европа ни очакват инфлационните числа и за Германия и Франция.

В четвъртък ще се проведе и срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Предвижданията са, че няма да видим някакви сериозни съобщения, но все пак трейдърите на петрол ще проследят с интерес решенията и коментарите на картела.

Американският календар включва индексът на производствените цени в САЩ за месец март.

Петък, 12 април

В 06:00 ще излязат важните данни за търговския баланс на Китай през март, които се следят отблизо от пазарите, поради търговското напрежение между Пекин и Вашингтон.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.