Най-интересното икономическия календар за 8-12 юни

Икономически календар

Какво се случи на пазарите в началото на юни?

Основната тема на финансовите пазари през последната седмица бе продължаващото рали на акциите и доминацията на високорисковите настроения. Всичко това въпреки все още не приключилата пандемия от Коронавирус, размириците в САЩ и нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

Най-интересните икономически данни в началото на юни определено бяха тези за пазара на труда в САЩ. Данните показаха ръст от цели 2,5 милиона нови работни места извън селското стопанство, въпреки очакванията за спад от 7,5 милиона. Освен това безработицата скочи до 13,3%, вместо до прогнозираните 20,0%.

Доклад за пазара на труда - май 2020
Източник: US Bureau of Labor Statistics

Тези новини подкрепиха допълнително ралито на фондовите пазари, особено в САЩ и дори технологичният индекс Nasdaq затвори седмицата на нова най-висока стойност в историята. Останалите основни борсови индекси също натрупаха сериозни печалби.

В същото време през почивните дни, ОПЕК и техните съюзници извън картела се споразумяха за удължаване на съкращенията на продукцията до края на юли с 9,6 милиона барела дневно. Единствено Мексико отпада от участие в сделката.

Фондови пазари

В петък американските борсови индекси затвориха много над нивата, на които започнаха деня на фона на силните данни за заетостта в САЩ. Dow Jones бе големият победител за седмицата, но технологичният Nasdaq приключи търговията с нов рекорд.

Ето и числата за седмицата:

  • Dow Jones +6.81%
  • S&P 500 +4.91%
  • Nasdaq +3.42%

Въпреки това за годината:

  • Nasdaq +9.38%
  • S&P 500 -1.14%
  • Dow Jones -5.05

На европейските фондови пазари също цареше широк оптимизъм и някои от основните индекси приключиха седмицата с двуцифрени печалби.

  • DAX 30 +9.1%
  • FTSE 100 +6.6%
  • CAC 40 +10.45
  • IBEX 35 +10.95

В Азия също имахме двуцифрени печалби от страна на японският Nikkei 225 и австралийският S&P /ASX 200. Пазарите в Китай и Хонг Конг също затвориха седмицата на “зелена територия”, макар и ръстовете да бяха по-скромни.

Форекс

През последната седмица, риск апетитът бе обзел и валутния пазар и новозеландският и австралийския долар се възползваха от това. NZD и AUD съответно, заеха първите позиции при представянето на основните валути.

Едва ли ще е изненада, че в тази ситуация, на последните места в тази класация ще открием убежища като японска йена и американски долар.

Суровини

Златото като актив убежище бе засегнато от търсенето на рискови активи и отбеляза понижение за трета поредна седмица. Ценният метал тества дъната от месец май и предстои да видим дали натиска на мечките ще продължи или ще видим отскок.

Петролът бе на съвсем друга вълна и високорисковите настроения, силният доклад за пазара на труда в САЩ и очакванията за удължаване на ОПЕК+ сделката подкрепиха сериозно цените на “черното злато”.

В момента WTI се търгува близо до нивата от началото на месец март, близо до $40 за барел, след 6 поредни седмици на ръст и с поскъпване от близо 13% през последната седмица.

В същото време другият бенчмарк на цените на суровия петрол на финансовите пазари – Brent добави около 12% към стойността си и приключи седмицата на нива от около $41 за барел.

Криптовалути

На криптопазара нямаше сериозни движения през последната седмица. Все пак повечето дигитални валути в топ 10 по пазарна капитализация регистрираха повишения в цените в първите дни на месец юни.

Какво ни очаква през новата седмица?

През следващата седмица вниманието на пазарите ще бъде насочено към решението на Федералния комитет по отворените пазари за монетарната политика в САЩ. След силния доклад за пазара на труда, тази среща се очертава като по-сериозно събития от това, което се очакваше по-рано.

Освен решението на щатските централни банкери, внимание заслужават и изказването на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, докладите за БВП на еврозоната и Великобритания, данните за потребителската инфлация и първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ.

На политическият фронт, пазарните участници ще продължават да следят развитието на Брекзит разговорите. Ако до края на месеца не се стигне до удължаване на срока (който е до 31.12.2020), то Великобритания и ЕС ще трябва да постигнат споразумение до края на година или двете страни ще се разделят без сделка.

Понеделник, 8 юни

Първите съществени макроикономически данни за седмицата дойдоха от Япония, където БВП за първото тримесечие се сви с 2,2%, при очаквания за спад от 2,1% тр/тр.

Вторник, 9 юни

В 12:00 ще бъдат публикувани предварителните данни за БВП на еврозоната за първите три месеца на 2020 като очакванията за, че икономиката на валутния блок ще се свие с 3,8% на тримесечна и 3,2% на годишна база.

Данните за пазара на труда в САЩ – Jolts Job Openings ще излязат в 17:00 часа.

Сряда, 10 юни

ФЕД

По време на търговията в Азия ще излезе индексът на потребителските цени в Китай за май.

Същият показател, но за американската икономика ще бъде оповестен в 15:30. Прогнозите са за месечна дефлация от 0,1% и инфлация от 0,2% на годишна база. Подобни цифри остават много далече от целите на ФЕД за потребителска инфлация от около 2% г/г.

Събитието на седмицата – срещата на Федералния комитет по отворените пазари ще приключи с решение в 21:00. Пазарните участници ще следят за намеци за повече или по-малко стимули и за реакция на доста по-добрия от очакванията доклад за пазара на труда в САЩ.

Освен това, решението за монетарната политика ще бъде придружено от икономическите прогнози на щатските централни банкери и пресконференция на председателя на ФЕД Джером Пауъл 30 минути по-късно.

Четвъртък, 11 юни

Американският икономически календар в четвъртък включва първоначалните молби за помощи от безработни и производствената инфлация в САЩ. Това са и единствените по-интересни икономически данни за деня.

Петък, 12 юни

В началото на търговията в Европа ни очаква серия от данни от Великобритания, които включват доклад за БВП, индустриалното производство и търговския баланс на Обединеното Кралство. Фокусът, разбира се, ще е върху брутния вътрешен продукт.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.