Какво ни предлага икономическият календар за 6-11 септември?

Икономически календар

Какво се случи на пазарите в началото на септември?

В последния ден на изминалата седмица излязоха данните за състоянието на пазара на труда през август, които показаха, че американската икономика е създала 1,371 милиона работни места, което беше около пазарния консенсус.

По-интересното бе, че безработицата падна рязко до 8,4%, при прогнози за 9,8% и 10,2% през юли.

Все пак не всичко в доклада за пазара на труда бе цветя и рози. Перманентните загубени работни места в САЩ показаха сериозен ръст от почти 150%, което поставя под въпрос възстановяването на пазара на труда в Съединените щати след коронакризата.

Перманентните загубени работни места в САЩ
Източник: Morten Lund, Twitter

Другата ключова новина на пазарите бе разпродажбата на глобалните фондови пазари, която започна в четвъртък и бе водена от акциите на технологичните компании. Спадът продължи и в последния ден от седмицата.

Фондови пазари

След тежката разпродажба в края на търговската седмица американските борсови индекси приключиха седмицата на червено като най-големият губещ бе технологичният бенчмарк Nasdaq. Ето и числата за седмицата:

 • S&P 500 -2.31%
 • Dow Jones -1.82%
 • Nasdaq -3.27%

Европейските фондови пазари не успяха да се спасят от разпродажбата зад океана. Все пак пониженията при европейските индекси бяха малко по-сдържани като числата показват:

 • Ero Stoxx 50 -1.66%
 • DAX 30 -1.46%
 • CAC 40 -0.76%
 • IBEX 35 -2.01%
 • FTSE Mib -2.27%

Азия също не се размина с разпродажбата на фондовите пазари, но японския пазар бе изключение:

 • Nikkei 225 +1.41%
 • S&P/ASX 200 -2.44%
 • Shanghai Composite -1.42%
 • Hang Seng -2.86%

Форекс

Най-силно представящата се основна валута през последната седмица изненадващо бе канадския долар, който единствената валута с къси позиции срещу USD, както показа докладът на CFTC. CAD успя да надделее над всички свои основни конкуренти въпреки понижението в цените на петрола.

Втората най-силно представяща се валута през изминалите 5 търговски дни бе южния съсед на “лунито” – USD.

В другия край на класирането откриваме австралийския и новозеландския долар, които бяха засегнати от нискорисковите пазарни настроения.

Суровини

Златото не успя да се възползва от статута си на актив убежище, на фона на спада на фондовите пазари, тъй като силата на долара доведе до седмичен спад от 1,73%

Петролът бе засегнат от избягването на риска и двата бенчмарка на цените на “черното злато ” – WTI и Brent изтриха съответно 6,02% и 8,08% от стойността си.

Криптовалути

Пазарът на криптовалути също бе обект на разпродажба като всички дигитални валути от топ 10 по пазарна капитализация регистрираха спад в стойността си през последната седмица като при повечето понижението бе с двуцифрени стойности.

Най-голямата криптовалута Биткойн загуби 12,20% (до събота 21:45), докато Етериум падна с 16,25%.

Какво да очакваме през новата седмица?

През идната седмица едно от ключовите събития на пазарите ще е срещата на Европейската централна банка за монетарната политика. Освен европейските централни банкери ще състои среща и Канадската централна банка.

Освен двете централни банки внимание заслужават и данните за БВП на Япония, еврозоната и Великобритания, инфлацията в Китай, инфлацията и първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ.

Освен данните от икономическия календар пазарните участници ще проследят обтягащите се в последните месеци отношения между САЩ и Китай, надпреварата за президентския пост в САЩ, както и Брекзит преговорите.

Сега да разгледаме седмичния икономически календар в хронологичен ред.

Понеделник, 7 септември

Първият ден от седмицата е почивен в САЩ и Канада поради Деня на Труда. Най-интересните данни, които ще бъдат публикувани в понеделник са тези за търговския баланс на Китай през август.

Вторник, 8 септември

По време на азиатската сесия ни очаква серия от сведения за японската икономика като акцентът ще падне върху доклада за БВП за второто тримесечие. Предвижданията са, че икономиката на “страната на изгряващото слънце” ще се свие с цели 8,1%, след като се забави с 0,6% в първите три месеца на годината. Така икономическата рецесия, в която се намира страната ще се задълбочи.

В 12:00 ще бъде публикуван първия прочит на БВП за второто тримесечие и на еврозоната като прогнозите тук са за още по-сериозен спад от цели 15%, който ще е втори пореден с този размер ако прогнозите се окажат точни.

По същото време ще излязат и данните за заетостта в еврозоната през август.

Сряда, 9 септември

Данните за потребителската инфлация в Китай през август ще бъдат публикувани в 04:30.

Канадската централна банка ще обяви своето решение за монетарната политика в 17:00. 13 от 19 икономисти участвали в проучване на Ройтерс смятат, че централните банкери на Канада ще преосмислят своите цели за инфлацията преди срещата на КЦБ през декември.

Други данни от допитването показаха, че очакванията са, че средната инфлация в Канада ще 0,7% през 2020 и 1,6% през 2021 година. Освен това 30 икономисти предвиждат, че Канадската централна банка ще запази лихвите си непроменени на нива от 0,25% поне до края на 2022 година.

Четвъртък, 10 септември

За четвъртък, 14:45 е планирано основното събития за седмицата – срещата на Европейската централна банка, която ще бъде последвана от пресконференция на президента на банката Кристин Лагард в 15:30 часа.

От Nordea Markets очакват, че Лагард да даде обещания за още облекчаване на политиката, ако не и конкретни мерки. Според пазарните анализатори на Nordea европейските централни банкери са под натиск да предприемат допълнителни мерки поради три причини:

 1. Рекордно ниската инфлация през август
 2. EUR/USD удари 1,20
 3. Средната инфлационна цел на ФЕД

На следващата графика можете да видите как поскъпването на еврото може да свали прогнозите за базовата инфлация:

Еврото и очакванията за инфлацията в еврозоната
Източник: Nordea Markets

“Нашият основен сценарии е че все още няма да има нови действия от страна на ЕЦБ, но това лесно може да се окаже погрешно и рисковете очевидно са за по-големи облекчения.”, споделиха от Nordea Markets.

Американският икономически календар включва първоначалните молби за помощи от безработни, както и индексът на цените на производителите. И двете новини ще излязат в 15:30 часа.

В 18:00 Администрацията за енергийна информация ще публикува седмичните числа за петролните резерви на САЩ.

Петък, 11 септември

В началото на европейската търговия ни очаква серия от данни за британската икономика като фокусът ще падне върху доклада за БВП на Великобритания за второто тримесечие. Прогнозите са, че икономиката на Обединеното Кралство ще се свие с цели 21,7%, след спад от 1,7% през първите три месеца на годината.

Последните важни икономически данни от седмичния икономически календар изглежда са тези за потребителската инфлация в САЩ през август. Пазарният консенсус е за ръст на индекса на потребителските цени с 0,3% м/м и 1,2% на годишна база.

Така показателя ще остане далеч от променената на скоро инфлационна цел на ФЕД за “средна инфлация от 2%”.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.