Какво ни предлага седмичният икономически календар за 7-11 октомври?

Икономически календар

Какво се случи на пазарите в началото на октомври?

Фондови пазари

Фондовите пазари в САЩ изглежда харесаха смесените данни за пазара на труда в петък и щатските борсови индекси приключиха силно седмицата. Пазарните участници повишиха шансовете за сваляне на лихвите от страна на ФЕД след разочароващите данни от ISM индексите тази седмица и колебливия доклад за състоянието на пазара на труда през септември.

Според инструмента на CME Group FedWatch Tool шансовете централните банкери на САЩ да понижават лихвите на следващата си среща на 30 октомври са 76,4%, като бяха само 49,2% на 27 септември.

Така щатските индекси изтриха част от загубите натрупани в първата половина на седмицата. В петък S&P500 добави 1,4% към стойността си, приблизително колкото и другите два основни индекса – Dow Jones и NASDAQ. За седмицата обаче два от трите бенчмарка останаха на “червена територия”, след като S&P500 падна с 0,3%, а Dow Jones с -0,9%. Все пак технологичният NASDAQ натрупа 0,5% за седмицата.

На европейските пазари ситуацията донякъде бе сходна. Въпреки силния края на седмицата, когато видим седмичното представяне на основните индекси резултатите далеч не са впечатляващи:

  • DAX30 -2,20%
  • CAC40 -2,80%
  • IBEX35 -2,6%
  • FTSE Mib -2,9%
  • FTSE100 -3,8%

Форекс

На валутния пазар като най-силна основна валута се открои японската йена, която се възползва от ниския риск апетит, основно в началото на седмицата. JPY успя да натрупа цели 6,71% срещу своите конкуренти за последните 5 търговски дни. След йената се нареди еврото, след като EUR/USD отскочи от от 29-месечното дъно 1,0879, ударено във вторник.

В края на класирането остана канадския долар. който бе притиснат от всички свои основни конкуренти и загуби 5,83% от стойността си. Малко изненадващо швейцарският франк остана предпоследен, въпреки по-силните ниско рискови пазарни настроения в началото на седмицата.

Представяне на Форекс пазара за 30 септември - 4 октомври
Източник: Forexlive.com

Суровини

Макар че имаха известни затруднения в петък ценните метали успяха да приключат седмицата на печалба. Златото се повиши с около 0,6%. Среброто пък поскъпна със скромните 0,17%. Тук предстои да видим дали повишените очаквания за сваляне на лихвите от страна на ФЕД няма да подкрепят ценните метали в следващите седмици.

В същото време тежката серия за петрола изглежда продължава. Все пак, в петък WTI прекъсна серия от 10 поредни дни на спад като се повиши с около 1%. Въпреки това, лекия суров петрол регистрира седмично понижение от 5,24%.

Другият бенчмарк на суровия петрол – Brent изтри приблизително 5,50% от стойността си през последната седмица, макар че поскъпна с 1,37% в петък.

Криптовалути

На пазара на криптовалути се наблюдава известно стабилизиране след големите спадове в последните седмици. Въпреки това, Биткойн остава под 200 дневната средна стойност и се търгува в близост до най-ниските си нива за последните около 4 месеца. Слизане под зоната $7400/600 може да поднови разпродажбите и да насочи цената към психологическите $5000.

Какво да очакваме през новата седмица?

След като в началото на октомври пазарите бяха задвижвани основно от данни от САЩ (ISM индексите и доклада за пазара на труда в САЩ), то през новата седмица няма, толкова очаквани макроикономически данни. Все пак сериозно внимание заслужават протоколите от последната среща на ФЕД и потребителската инфлация в САЩ.

Протоколите от последната среща на Европейската централна банка и доклада за пазара на труда в Канада също ще влязат в полезрението на трейдърите и инвеститорите.

Въпреки че седмичният икономически календар не изглежда много натоварен, то на политическия фронт ще е доста по-горещо. Безспорно ключовото събитие за седмицата е подновяването на преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война. В четвъртък представители на двете най-големи икономики в света ще се върнат на масата за преговори.

В същото време с наближаването на 31 октомври ситуацията около Брекзит се нажежава все повече. ЕС даде на Борис Джонсън срок до 11 октомври да представи приемливо споразумение иначе европейските лидери ще откажат дискусия на ключовата среща по-късно този месец.

Този нов ултиматум от страна на ЕС и фундаменталните възражения на блока срещу предложената от Джонсън алтернатива на ирландската твърда граница намалява сериозно възможността британският премиер да постигне сделка до крайния срок на 31 октомври.

Но все пак нека да видим какво ни предлага икономическият календар за новата търговска седмица.

Понеделник, 7 октомври

Понеделник е последният ден от едноседмичната ваканция в Китай свързана със 70-годишнината от идването на власт на китайската комунистическа партия.

Освен това в първият ден от седмицата няма планирани съществени икономически данни.

Вторник, 8 октомври

В първия работен ден след дългата ваканция в Китай ще бъде оповестен търговският баланс на “Поднебесната империя”, както и PMI индексът на Caixin за сектора на услугите.

Индексът на производствените цени в САЩ ще излезе в 15:30.

Сряда, 9 октомври

Основната новина в сряда, а и една от най-очакваните за седмицата ще са протоколите от последната среща на Федералния резерв, на която централните банкери на САЩ понижиха лихвите с 25 базисни пункта за втори пореден път. Пазарните участници ще проследят с голям интерес тези протоколи, за да преценят какви са шансовете ФЕД да свали лихвите за трети пореден път на 30 октомври.

През септември ФЕД не се ангажира с бъдещи понижения на лихвите. Освен това имаше ясно разделение във Федералния комитет по отворени пазари, поради големия брой членове, които се противопоставиха на намаляването на лихвените нива. От друга страна, както споменахме пазарите включват в цените 76,4 шансове за понижение с нови 25 базисни пункта, според FedWatch Tool.

Източник: CME Group

“Очакваме ФЕД отново да намали лихвите, когато се срещне по-късно този месец. Вероятността за понижение от страна на ФЕД в края на месеца вече е около 85%, според пазарните оценки, спрямо 40% в понеделник. Промяната на оценките беше предизвикана от слабите данни”, споделиха анализаторите на Danske Bank в своя “Седмичен фокус”.

Четвъртък, 10 октомври

В 11:30 ни очаква серия от данни за Великобритания, която включва БВП, промишлено производство и търговски баланс. Все пак икономическите данни за Обединеното остават на заден план, тъй като целия фокус пада върху Брекзит.

Европейската централна банка ще публикува протоколите от последната си среща за монетарната политика, на която свали лихвите по депозитите с 10 базисни пункта до още по-негативните -0,50% и анонсира програма за изкупуване на активи за на стойност €20 милиарда месечно.

Тези протоколи ще покажат колко са големи търканията в Управителния съвет на ЕЦБ, които доведоха до оставката на члена на съвета Сабин Лаутеншлагер. Освен това видяхме противоречиви коментари в медиите, в които главният икономист Филип Лейн каза, че не вярва, че ЕЦБ е доставила достатъчно голям пакет от стимули и че може да намали допълнително лихвите.

Американският икономически календар включва данните за потребителската инфлация и първоначалните молби за помощи от безработни. Фокусът разбира се е върху инфлацията. Пазарният консенсус е за ръст на индексът на потребителските цени с 0,2% м/м и 2,4% на годишна база.

Ключовото събитие за седмицата са преговорите на високо между САЩ и Китай, които ще се проведат на 10-11 октомври във Вашингтон. От Danske смятат, че има 60% вероятност за постигане на временна сделка, която ще включва покупки на щатски селскостопански стоки от страна на Китай в замяна на отлагане на планираните мита от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Макар и временна, една подобна сделка може да даде тласък на риск апетита на финансовите пазари, следователно до ръст на търсенето на високо рискови активи като акции и валути като австралийски и новозеландски долар. В същото време, може да се стигне до отстъпление при убежища като злато, японска йена, швейцарски франк и ръст в доходността на облигациите.

Петък, 11 октомври

В началото на европейската търговия ще бъдат публикувани сведенията за потребителската инфлация в Германия.

Последните значими макроикономически данни за седмицата ще са за пазара на труда в Канада. Прогнозите са, че безработицата ще се задържи на нива от 5,7% за трети пореден месец, а новите работни места ще са около 7500, след сериозния ръст от 81 100 през август.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.