Предварителен преглед на икономическия календар за 7-11 януари

Икономически календар 7-11 януари

Какво се случи в първите дни на 2019?

Последният ден на първата седмица на 2019 година се оказа много силен за световните фондови пазари. Първоначално, акциите получиха подкрепа от положителните новини за търговските преговори между САЩ и Китай. Последва изненадващо силният доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ, а последния тласък бе даден от по-миролюбивото от очакванията изказване на председателя на ФЕД Джером Пауъл.

В петък:

  • S&P500 нарасна с 84,05 пункта или с 3,43% и затвори на нива от 2531,94
  • NASDAQ добави 275,25 пункта или 4,26% и завърши сесията на нива от 6738,85
  • Dow Jones се повиши с 748,94 пункта или 3,29% и приключи седмицата на 23433,16.

Европейските борсови индекси също имаха силен финал на първата седмица за годината:

  • Немският DAX30 нарасна с 3,37%
  • Френският CAC40 с 2,72%
  • Британският FTSE100 добави 2,16%.

За цялата седмица, японският бенчмарк Nikkei225 е единствения губещ. Останалите основни борсови индекси регистрираха печалби, а като лидер се оформи испанският IBEX35 с ръст от 4,47%.

На Форекс пазара, в първите дни на новата година канадският долар се оформи като най-големия печеливш от валутите на Г-10. CAD спечели 1,78% срещу южния си съсед щатския долар. Печалбата на “лунито” връща част от загубите от миналата година, когато остана близо до дъното. Само австралийският долар остана след CAD. Канадският долар бе подпомогнат и от възходящата корекция в цените на петрола.

С най-слабо представяне за изминалата седмица се отчете еврото. Единната валута успя да загуби 0,56% от колебливия американски долар.

Какво ни очаква през следващата седмица?

Едно от най-интересните събития през следващата седмица ще е срещата на Канадската централна банка за монетарната политика. Само преди около месец пазарите предвиждаха почти сигурно повишение на лихвите от КЦБ през януари, сега обаче ситуацията е по-различна.

Освен срещата на Канадската централна банка, внимание заслужават и протоколите от последните заседания на Федералния резерв и Европейската централна банка, както и данните за потребителската инфлация в САЩ и Китай.

Понеделник, 7 януари

В първият ден на новата седмица най-интересните данни ще са непроизводствения PMI индекс на Института по доставките (ISM) в САЩ. 

Вторник, 8 януари

Във вторник ни очаква серия от по-незначителни данни за еврозоната като потребителското доверие, бизнес климат и икономически настроения.

В 15:30 ще излезе търговския баланс на САЩ през ноември. Тези данни предизвикват известен интерес, особено на фона на търговските мита на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Сряда, 9 януари

Едно от най-интересните събития през седмицата е срещата на Канадската централна банка, която ще завърши с решение за лихвените нива в 17:00. Банката вероятно ще остави лихвите на нива от 1,75%, след като на последната среща през декември от КЦБ звучаха малко по-предпазливо относно вътрешното развитие и по-ниските цени на петрола.

Въпреки миролюбивите коментари, канадските централни банкери вероятно ще повишат лихвите през тази година, но това едва ли ще се случи през януари. Все пак, не може да напълно да изключим и повишението в сряда. 

В 21:00 ще бъдат публикувани протоколите от декемврийската среща на Федералния резерв, на която ФЕД вдигна лихвите с 25 базисни пункта до диапазона 2,25%-2,50%. Пазарните участници ще проследят протоколите за различия във вижданията на членовете на ФЕД за бъдещия курс на монетарната политика.

Федерален Резерв на САЩ

Четвъртък, 10 януари

По време на азиатската сесия ще излязат данните за инфлацията в Китай през декември. Пазарният консенсус е за ръст от 0,3% м/м на потребителските цени, след спада им от 0,3% преди месец. Това може да доведе до леко понижение на годишния индекс на потребителските цени до 2,1% от 2,2%.

В 14:30 и Европейската централна банка ще публикува протоколите от последната си среща. През декември ЕЦБ сложи края на програмата си за изкупуване на активи и сега трейдърите очакват нови сигнали за началото на цикъла по повишение на лихвените нива. Драги и компания вече обявиха, че няма да вдигат лихвите преди лятото на 2019 г.

Американският календар включва първоначалните молби за помощи от безработни, разрешенията за строителство и продажбите на нови жилища в САЩ.

Петък, 11 януари

В 02:30 ще излязат продажбите на дребно в Австралия през ноември.

В 11:30 пък ни очаква сериозна серия от данни от Великобритания. Фокусът ще е върху доклада за БВП на Обединеното Кралство. Все пак, тези данни може да нямат много сериозен ефект върху паунда, тъй като GBP трейдърите продължават да се следят ситуацията около Брекзит преговорите.

Последно, но не на последно място, е потребителската инфлация в САЩ през декември. Очакванията на Danske bank са базовият индекс на потребителските цени да нарасне с 0,2% м/м, което ще доведе до годишен ръст от 2,2%.

About Борис Петров 2985 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.