Какво ни предлага икономическият календар в първата пълна седмица на 2020?

Икономически календар

Най-интересното от края на 2019 и началото на 2020

Водещата новина на пазарите през последната седмица бе военната атака на САЩ в Ирак, която доведе до убийството на главнокомандващия на силите Ал Кудс на Революционната гвардия на Иран Касел Солеймани. Според САЩ Ал Кудс е терористична организация, а целта на атаката е била “да предотврати бъдещи планове за атаки от страна на Иран”.

Иран веднага заплаши с отмъщение, което допълнително увеличи напрежението в Близкия Изток и особено в Ирак, който е втория най-голям производител на петрол в ОПЕК. Заплахата от военен конфликт в региона, който може да наруши доставките на петрол бързо подкрепи цените на “черното злато” на финансовите пазари. В същото време доведе до корекция при глобалните фондови пазари.

При макроикономическите данни, най-интересни бяха числата за активността в производствения сектор в САЩ на Института по доставките (ISM). PMI индексът на ISM падна до 47,2 пункта, което е най-ниското ниво от юни 2009 година насам.

Фондови пазари

Основните американски борсови индекси приключиха седмицата в негативни настроения след новините за атаката в Ирак. В петък, S&P 500, Dow Jones и Nasdaq имаха най-лошия ден за последния месец. S&P 500 прекъсна серия от 5 поредни седмици на ръст, а технологичният Nasdaq също приключи седмицата “на червено”. Ето и числата за седмицата на трите основни бенчмарка в САЩ:

  • S&P 500 -0,16%
  • Dow Jones +0,05%
  • Nasdaq -0,02%

На европейските фондови пазари настроенията също бяха смесени, но повечето основни индекси завършиха седмицата със загуби:

  • DAX 30 -0,88%
  • CAC 40 +0,11%
  • FTSE 100 -0,29%
  • IBEX 35 -0,56%
  • FTSE Mib -0,23%

В азиатско-техоокеанския регион, японският водещ бенчмарк Nikkei 225 остана “на червено”, но големите китайски борсови индекси бяха незасегнати от конфликта в Ирак и регистрираха печалби.

Форекс

Избягването на риск, причинено от атаките на САЩ в Ирак, подкрепи търсенето на валути убежища като японска йена и швейцарски франк. JPY обаче зае челната позиция за седмицата. След JPY и CHF се нареди американският долар.

Съвсем очаквано на последните две места в класирането останаха високо доходните австралийски и новозеландски долар като “кивито” остана на последна позиция.

Суровини

Пазарите на суровини определено бяха сред най-интересните през изминалата седмица. Убийството на иранския главнокомандващ Касем Солеймани подкрепи едновременно цените на златото и петрола.

Златото, например, затвори седмицата много близо до най-високите си нива от април 2013 , които бяха достигнати в началото на септември тази година. Седмичната печалба на златото бе почти 2,5%.

При цена на затваряне от $1551 за тройунция, ценният метал трябва да пробие септемврийския връх от $1556, за да продължи възходящото си движение. Това може да не е толкова трудно особено, след като януари е най-силния месец за златото в календара.

В същото време петролът WTI удари най-високата си стойност от 30 април тази година – $64,10 за барел, но не успя да задържи тези нива и приключи седмицата близо до $63, което означава печалба от над 2,1%.

Другият бенчмарк на цената на суровия петрол – Brent успя да надхвърли $70 за барел за първи път след атаките над петролната индустрия на Саудитска Арабия. Все пак Brent затвори на цени от $69,73, което му осигури печалби от 2,4%.

Криптовалути

Повечето криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация се представят стабилно през първите дни на 2020 година. Биткойн успя да натрупа 1% за последната седмица и в неделя се търгува на нива над $7400.

Все пак, вероятно ще трябва да видим пробив над зоната $7670-$7860, за да може да очакваме по-сериозно възстановяване на цената на най-голямата криптовалута.

Какво ни очаква през първата пълна седмица на 2020 година?

В следващите дни икономическият календар ни предлага някои интересни събития и данни, макар и те да не са много наброй. Основните от тях ще са данните за инфлацията в еврозоната и Китай, производственият PMI индекс на ISM, протоколите от последната среща на Европейска централна банка и докладът за пазара на труда в САЩ.

Понеделник, 6 януари

Единствените по-интересни данни, които ще излязат в първия ден от новата седмица са индексите за активността (PMI) в секторите на услугите на страните от еврозоната и показателя за целия валутен блок.

Вторник, 7 януари

В 12:00 ще излязат предварителните данни за инфлацията в еврозоната през декември като прогнозите са за ръст на индексът на потребителските цени с 1,3%, при 1,0% преди месец. Въпреки увеличението тези числа остават под целта на ЕЦБ от “малко под 2%”.

По същото време ще излязат и продажбите на дребно в еврозоната.

Данните за търговския баланс на САЩ през ноември ще бъдат публикувани в 15:30. Отново в 15:30 ще излязат същите сведения и за северния съсед – Канада.

В 17:00 ще бъде публикуван непроизводственият индекс на Института по доставките в САЩ. Този показател ще бъде проследен отблизо, след като производственият индекс падна до повече от 10 годишно дъно. Предвижданията са за 54,5 при 53,9 през ноември. Остава да видим дали ще се оправдаят?

Сряда, 8 януари

Най-съществените данни в сряда ще са тези на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се смятат за предшественик на официалният доклад за пазара на труда в петък.

Четвъртък, 9 януари

Търговският баланс на Австралия през ноември ще бъде оповестен в 02:30.

В 03:30 ще излязат сведенията за инфлацията в Китай, които също могат да имат ефект върху австралийския долар, поради свързаността на китайската икономика с тази на Австралия.

Европейският календар включва търговският баланс, индустриалното производство и продажбите на дребно в Германия, както и протоколите от последната среща на ЕЦБ за монетарната политика.

Най-интересно ще е именно около протоколите от последната на Европейската централна банка за монетарната политика. Трейдърите и инвеститорите ще проследят тези протоколи за евентуални бъдещи насоки за паричната политика на ЕЦБ. Все пак в следващите месеци не се очакват сериозни промени от страна на европейските централни банкери.

Гуверньорът на Канадската централна банка Стивън Полоз има планирано изявление в 21:00.

Петък, 10 янаури

Ноемврийските продажби на дребно в Австралия ще излязат в 02:30.

В 15:30 ще дойде редът и на може би най-интересните макроикономически новини за седмицата – доклада за пазара на труда в САЩ. Вниманието ще е насочено към три показателя: нови работни места извън селското стопанство (NFP), безработица и средни почасови доходи.

“Ние очакваме новите работни места да нараснат със 160 хиляди, след разбиващите 260 хиляди през ноември. Прогнозите могат да бъдат променени от проучването на ISM и данните на ADP”, споделят анализаторите на Wells Fargo.

Пазарният консенсус за безработицата е да остане 3,5% за втори пореден месец, което са най-ниските нива от 70-те години на миналия век. За средните почасови доходи консенсусът е за ръст от 0,3% м/м и 3,1% на годишна база.

Отново в 15:30 ще излязат и данните за заетостта в Канада. Анализаторите от канадската банка CIBC очакват отскок с 10 хиляди на работните места след спада от 71 200 през ноември. В същото време пазарният консенсус е за ръст от 32 хиляди нови работни места.

За безработицата в Канада от CIBC очакват да остане 5,9%, което е 15-месечен връх

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.