Какво да очакваме от икономическия календар за 6-10 април?

Какво ни предлага икономическия календар?

Най-интересното на пазарите от последната седмица

Едва ли ще някой ще бъде изненадан, че пандемията от Коронавирус продължава да тресе глобалните финансови пазари. Новините за новите случаи на заразата продължават да бъде следени от трейдърите и инвеститорите, както и политиките, които провеждат централните банки и правителствата, за да се борят с икономическите ефекти на пандемията.

Ефектът Коронавирус удари тежко пазара на труда в САЩ. Последните данни за новите молби за безработни в САЩ показаха почти 10 милиона нови безработни само за последните две седмици.

В същото време новите работни места в САЩ през март се сринаха с цели 701 хиляди при очаквания за спад от 100 хиляди. Това е най-лошата цифра от Глобалната финансова криза насам, а изглежда най-лошото тепърва предстои. Безработицата скочи с 0,9% до 4,4%, което е най-голямото и повишение от 1975 година.

На фона на всичко това най-големите износители на петрол в света преговарят за извънредна среща, с цел стабилизиране на цените на “черното злато” на световните пазари, които преди седмица се сринаха до 18-годишно дъно.

Саудитска Арабия свика извънредна среща на страните от ОПЕК, а Русия заяви своята готовност да се включи, за да се стигне до формат ОПЕК+. Първоначалната дата за онлайн конференцията бе 6 април, но бе отложена за 9 април, тъй като споровете между двете страни продължават.

Междувременно, Русия обяви, че е склонна да намали продукцията си с 10%, но само ако и САЩ се включват в съкращенията. А Доналд Тръмп заяви, че ще се срещне с изпълнителните директори на големите щатски производители на петрол. Така много въпросителни остават, поне до срещата другата седмица.

През уикенда Доналд Тръмп обяви дори, че обмисля да наложи мита върху вноса на петрол от Саудитска Арабия и Русия ако двете страни не се разберат.

Сега да видим как финансовите пазари реагираха на всички тези информации.

Фондови пазари

В края на изминалата седмица американските борсови индекси отново се насочиха надолу като загубиха в 3 от последните 4 дни. Индексът на сините чипове Dow Jones се оказа най-големия губещ. Ето и числата за седмицата:

 • Dow Jones -2.7%
 • S&P 500 -2.08%
 • Nasdaq -1.72%

На европейските фондови пазари ситуацията бе подобна на тази зад океана, а най-големият губещ бе френският CAC40. Тук трябва да отбележим, че всички тези понижения идват, въпреки понижението на EUR/USD с над 3% през следващата седмица:

 • FTSE 100 -1.8%
 • DAX 30 -1.1%
 • CAC 40 -4.6%
 • FTSE MIB -2.0%

Азиатските пазари също не бяха подминати от разпродажбите, но загубите при тях изглеждаха по-скромни. Изключение прави японският бенчмарк Nikkei 225, който се срина с повече от 8% само седмица, след като регистрира най-големия си седмичен ръст от 17,14%.

Въпреки това трябва да отбележим печалбите на пазарите в Австралия и Нова Зеландия.

 • Nikkei 225 -17.14%
 • Shanghai Composite -0.30%
 • HSI 50 -1.06%
 • S&P / ASX 200 +4.65%
 • DJ New Zealand +4.23%

Форекс

На Форекс пазара, въпреки изключително слабите данни за пазара на труда и очакванията за още по-слаби през следващия месец, USD отново се оформи като най-силно представилата се основна валута за седмицата. “Зелените пари” спечелиха почти 15% срещу своите основни конкуренти.

Слабият риск апетит и търсенето на убежища подкрепи и японската йена, която се нареди на второ място.

В дъното на класирането ще открием еврото и високодоходните австралийски и новозеландски долар, които често се оказват най-засегнати от нискорисковите пазарни настроения.

Форекс пазара в края на март и началото на април
Източник: Forexlive.com

Суровини

Нискорисковите настроения и статута на актив убежище задържаха златото на повърхността, въпреки че силният долар не позволи на ценния метал да разгърне изцяло потенциала си.

По-интересно определено бе при петрола. В последните два дни от работната седмица пазарът на “черното злато” бе обсипан от новини, които включваха:

 • Саудитска Арабия обяви среща на ОПЕК за 6 април.
 • Русия обяви, че ще участва и че глобални съкращения на производството с около 10 милиона барела са възможни.
 • Руските производители на петрол обявиха, че са готови на съкращения ако САЩ и Саудитска Арабия направят същото.
 • Русия и Саудитска Арабия се сдърпаха и се стигна до отлагане на срещата за 9 април.
 • Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне с изпълнителните директори на петролните компании в САЩ идната седмица.
 • Тръмп каза, че ако се наложи ще наложи мита на вносния петрол от Русия и Саудитска Арабия ако двете страни не се разберат.

В четвъртък петролът тип WTI регистрира най-голямото си процентно покачване в историята – 25%, а в петък добави още почти 12%. Така за седмицата WTI скочи с цели 31,8% и приключи на нива от $28,46 за барел.

В същото време, другият бенчмарк за цените на суровия петрол – Brent добави над 27% към стойността си и затвори на цена от $30,49 за барел.

Ръстът на цените на петрола
Източник: Charlie Bilelo, Twitter

Криптовалути

През последната седмица почти всички криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация отбелязаха двуцифрен ръст в цените си. Това бе трета поредна седмица на ръст на цената на Биткойн, който вече се търгува много близо до $7000.

Въпреки това най-голямата криптовалута все още не може да компенсира срива в цената от средата на месец март, когато временно се потопи дори под $4000.

Какво да очакваме през новата седмица?

През новата седмица икономическият календар предлага среща на Резервната банка на Австралия, протоколите от последните срещи на ФЕД и на Европейската централна банка, данните за потребителската инфлация от САЩ и Китай, и доклада за пазара на труда в Канада.

Все пак внимание заслужават и първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ, които за последните два седмици се изстреляха до близо 10 милиона като на два пъти поставиха нови рекордни. Така този показател влезе по-сериозно в полезрението на трейдърите и инвеститорите.

Разбира ключови ще останат съобщенията за новите случаи на Covid-19 по света, както и реакции на правителствата и централните, които се опитват да ограничат икономическия ефект от пандемията.

Понеделник, 6 април

В първия ден от седмицата единствените по-интересни данни от икономическия календар са за строителният сектор във Великобритания – Construction PMI.

Вторник, 7 април

По време на азиатската сесия ще излезе търговския баланс на Австралия за февруари, а Резервната банка на Австралия ще оповести своето решение за монетарната политика.

РБА едва ли ще прибегне до нови промени в монетарната политика, след като с две поредни понижения с по 25 базисни пункта свали лихвите до рекордно ниските 0,25%. Освен това прибегна до програма за количествени улеснения за първи път в историята си.

Централните банкери на Австралия вероятно ще заявяват отново, че нямат желание за негативни лихви като изявлението им би трябвало да е балансирано.

Немското индустриално производство през февруари ще излезе в 09:00.

Сряда, 8 април

Най-интересното от икономическия календар в сряда определено ще са протоколите от последната среща на Федералния резерв за монетарната политика. Трейдърите и инвеститорите ще следят за насоки за бъдещата политика на ФЕД, след като централните банкери свалиха лихвите до 0,00-0,25% и увеличиха програмата си за покупки на активи.

Четвъртък, 9 април

В четвъртък ни очаква серия от новини от Великобритания като БВП, промишлено производство и търговски баланс.

Европейската централна банка ще публикува протоколите от последната си среща за паричната политика в 14:30.

В 15:30 пък ни очакват първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ за последната седмица. Предишните два пъти този показател отбеляза два рекорда от 3,3 и 6,6 милиона. Така новите безработни в САЩ удариха 10 милиона само за две седмици. Пазарният консенсус е за нови 5 милиона молби за помощи през последната седмица.

По същото ще излязат и данните за заетостта в Канада през март. Според анализаторите на CIBC новите работни места ще се сринат с 250 хиляди, а безработицата ще скочи с цял процент до 6,6%. Ако тези прогнози се сбъднат това ще са най-високите нива на безработица в Канада от май 2017 година насам.

Не трябва да забравяме и срещата на ОПЕК и други петролни производители, водени от Русия, която бе отложена от 6 за 9 април. Пазарите очакват споразумение за съкращаване на производството на петрол с 10 милиона барела дневно, но предстои да видим дали ще стигне до подобна сделка.

Петък, 10 април

Пазарите в много страни по света ще останат затворени поради Разпети петък за католиците. Борсите в Германия, Франция и други страни от еврозоната, Великобритания, Швейцария, САЩ, Канада, Австралия и тн ще останат затворени, което ще понижи сериозно ликвидността.

За 04:30 са планирани данните за инфлацията (потребителската и производствената) в Китай през март.

Въпреки че пазарите в САЩ ще са затворени, индексът на потребителските цени ще излезе в 15:30. Прогнозите са за спад на годишна база до 1,6% от 2,3% преди месец.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.