Какво да очакваме от седмичния икономически календар за 5-9 август?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Фондови пазари

Станахме свидетели на една изключително възлова седмица на финансовите пазари. Първо, Федералния резерв свали лихвите в САЩ за първи път от почти 11 години. Понижението бе с 25 базисни пункта до диапазона 2,00-2,25%, което доведе до реакция от пазарите и президентът на САЩ.

Второ, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови мита за вноса на китайски стоки – 10% за стоки на стойност $300 милиарда, които влизат в сила от 1 септември. Това изглежда бе реакция на Тръмп, която цели да притисне председателя на ФЕД Джером Пауъл да продължи с пониженията на лихвите, въпреки че Пауъл показа сериозни колебания на пресконференцията след решението на централните банкери в сряда.

Към тези новини трябва да добавим и сравнително приличния доклад за пазара на труда, който бе публикуван в петък.

Всичко това доведе до най-лошата седмица за американските борсови индекси от началото на 2019 година. Широкият индекс S&P500 загуби цели 3,1%, а Dow Jones се срина с 2,6%. Съвсем нормално най-големия губещ бе технологичния NASDAQ, който изтри почти 4% от стойността си. Все пак, трябва да отбележим и отскока на американските акции в последните часове на сесията в петък.

На европейските фондови пазари ситуацията бе идентична като всички основни индекси отбелязаха сериозни седмични спадове. Най-големия губещ се оказа немският DAX30, който падна с 4,2%, следвана от френския CAC40 със спад от 4,1%. В същото време, британският FTSE100 изглежда бе по-стабилен, поради сриващия се паунд и загуби само 1,75% за седмицата.

Форекс

Последната седмица на Форекс пазара може да се похвали с висока волатилност и едни от най-големите движения от началото на годината. Японската йена се възползва от ниския риск апетит и се оформи като най-добре представящата се основна валута. След нея се нареди друго убежище като швейцарския франк.

Едва ли е изненадващо, че в другия край на класацията откриваме британския паунд, който тази седмица, освен от Брекзит, бе притиснат и от нискорисковите пазарни настроения. В долната част на класирането остават други високо рискови валути като австралийския и новозеландския долар. Все пак, трябва да се отбележи, че в петък, AUD/USD прекъсна черната си серия от 10 поредни дни на загуба, след като спечели “цели” 3 пипса.

Така най-добрата сделка на Форекс пазара за изминалата седмица е GBP/JPY. Кросът се потопи с 490 пипса или около 4% за последните 5 търговски дни.

Форекс пазара за 29 юли - 2 август

Суровини

Златото се установи на най-високите си стойности за последните повече от 6 години, след като добави 2,35% за последната седмица. Изненадващото обявяване на нови мита за китайски стоки на стойност $300 милиарда влоши риск апетита и перспективите за глобалния растеж, което доведе до ръст в търсенето на ценния метал.

В същото време петролът прие новите “тарифи” изключително тежко и WTI се срина с 8,4% само рамките на един ден в четвъртък. Това е най-големия еднодневен спад в цените на петрола от февруари 2015 година. Въпреки това, в петък, черното злато нарасна с 2,37% и компенсира част от загубите. Така за седмицата WTI загуби 1,73%, а Brent падна с 3,45%.

Криптовалути

През последните 7 дни повечето криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация поскъпнаха, а като най-печеливш бе именно лидерът Биткойн, който поскъпна с 12,5% и се търгува на цени от $10 691 (неделя 11:43 ч). Биткойн се възползва от свалянето на лихвите в САЩ и успя да получи лек тласък в цената си.

Другият най-голям печеливш бе по-малкия брат на най-голямата криптовалута – Биткойн Кеш, който поскъпна с над 8%.

Какво да очакваме от новата седмица?

Най-интересните събития от новия седмичен икономически календар ще са свързани с централните банки на Австралия и Нова Зеландия, които ще обявят своите решения за монетарната политика. Резервната банка на Австралия и Резервната банка на Нова Зеландия бяха първите две основни централни банки, които започнаха цикъла по понижение на лихвите като РБА свали 2 пъти , а РБНЗ засега само веднъж.

Също от тази част на света ни очаква доклада за състоянието на пазара на труда в Нова Зеландия, както и изявление на гуверньора на РБА Филип Лоу.

По-интересните макроикономически данни ще са търговския баланс и инфлацията в Китай, брутния вътрешен продукт на Япония и Великобритания, както и доклада за пазара на труда в Канада.

На политическият фронт най-популярната тема със сигурност ще е ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, след новите мита на Доналд Тръмп. Пазарите ще следят за потенциален отговор от страна на Китай, както и като цяло комуникацията между двете страни.

Нестихващата Брекзит сага също продължава да привлича вниманието на пазарните участници. През изминалата седмица Борис Джонсън и консерваторите понесоха неприятен удар, след като на изборите в Брекън и Раднъшир (Уелс) спечели кандидатът на либерал-демократите, с което мнозинството на Джонсън падна до само едно място. Така изглежда, че шансовете за предсрочни избори нарастват още повече.

Понеделник, 5 август

В първия ден от седмицата ни очаква серия от PMI индекси от различни части на света. Началното дава Япония с PMI индексът за сектора на услугите, след това ни очакват същи показатели за страните от еврозоната и Великобритания, а в 17:00 ще излезе непроизводствения PMI индекс на Института по доставките в САЩ (ISM).

Вторник, 6 август

В първите часове на деня ще излезе доклада за състоянието на пазара на труда в Нова Зеландия през второто тримесечие на годината. Малко по-късно ще бъде оповестен и търговския баланс на Австралия.

Резервната банка на Австралия ще обяви своето решение за лихвените нива в 07:30. Анализаторите от ANZ смятат, че РБА ще продължи със свалянето на лихвите в следващите месеци, но едва ли ще действа през август. Гуверньорът на банката Филип Лоу подсказа, че РБА ще наблюдава данните преди да определи дали има нужда от още стимули, след като вече свали ставките 2 пъти поред през май и юни.

“Очакваме прогнозите на РБА, които ще бъдат актуализирани в Декларацията за паричната политика в петък, изрично да признаят високата вероятност, че ще е необходимо по-нататъшно намаляване на ставките, за да се намали безработицата“, написаха от ANZ.

Резервна банка на Австралия

Сряда, 7 август

След РБА и Резервната банка на Нова Зеландия ще обяви своето решени за монетарната политика в 05:00. За разлика от австралийските им колеги, пазарният консенсус тук е за понижение на лихвите с 25 базисни пункта до 1,25%.

“РБНЗ заяви през юни, че е вероятно да се наложи определянето на по-ниски лихвени проценти“ и че рисковете „клонят надолу“, споделиха от ANZ като прогнозираха понижение през август, както и през ноември.

Срещата на резервната банка на Нова Зеландия ще бъде последвана от пресконференция на гуверньора на Адриан Ор.

Резервна банка на Нова Зеландия

Четвъртък, 8 август

По време на азиатската сесия ще излязат данните за търговския баланс на Китай през юли. Те се следят от трейдърите и инвеститорите, поради разгорялата се търговска война между САЩ и Китай.

В 15:30 ще излязат първоначалните помощи за безработни в САЩ.

Петък, 9 август

Предварителните данни за брутният вътрешен продукт на Япония през второто тримесечие ни очакват в 02:50. Пазарният консенсус е за минимален тримесечен икономически растеж от 0,1%, при 0,6% преди три месеца.

В последната азиатска сесия за седмицата ни очаква натоварен икономически календар. От Австралия – изявление гуверньора на РБА Филип Лоу и протоколите от срещата на централната във вторник, които могат да имат влияние върху австралийската валута. Данните за инфлацията в Китай, които ще бъдат публикувани в 04:30 също могат да окажат своя ефект върху AUD при по-сериозно разминаване с прогнозите.

В 11:30 ни очакват серия от данни за британската икономика, сред които първия прочит на БВП за второто тримесечие, индустриалното производство и търговския баланс.

Последните значими макроикономически данни за седмицата ще дойдат от Канада и касаят пазара на труда в страната. Прогнозите са, че заетостта ще се увеличи с 12 500 човека, при спад от 2 200 през май, а безработицата вероятно ще остане на нива от 5,5%, което близко до дъното от 70-те години насам, достигнато през май.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.