Най-интересното от икономическия календар в началото на октомври

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите в края на септември?

Фондови пазари

Информациите, че щатското правителство обмисля потенциални ограничения на американските инвестиции в Китай, както и премахването на китайските компании от фондовите борси в САЩ, натежаха върху американските акции, което доведе до още една седмица на спад. Dow загуби 0,43%, S&P 500 спадна с 1,01%, докато Nasdaq завърши седмицата с 2,19% по-надолу.

За разлика от щатските си колеги, европейските акции поскъпнаха в петък като британският FTSE100 ги поведе по пътя нагоре. Все пак, повечето европейски индекси регистрираха седмични понижения. Изключения бяха отново FTSE100 (+1.1%) и испанският IBEX35, който остана почти без промяна. Немският DAX30 падна с 0,70%, а френският CAC40 изтри 0,88% от стойността си.

Основните борсови индекси за 23-27 септември
Източник: Forexlive.com

Форекс

Най-добре представилата се основна валута през изминалата седмица бе новозеландския долар. “Кивито” бе подкрепено от коментарите на гуверньора на Резервната банка на Нова Зеландия, които не прозвучаха достатъчно миролюбиво за пазарните участници и стимулираха NZD биковете.

В другият край на класацията остана британският паунд, който бе сериозно разпродаден на фона на приближаването на крайния срок за Брекзит (31 октомври) и спекулациите, че премиерът Борис Джонсън има възможност да заобиколи законът, който премахва възможността за Брекзит без сделка (Benn Act).

Суровини

Ценните метали завършиха седмицата в негативно настроение, въпреки новините, които отслабиха риск апетита на финансовите пазари. Златото поевтиня с 0,6% за седмицата, а среброто отбеляза седмичен спад от цели 1,63%.

В същото време цените на петрола се понижиха през седмицата. Двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent загубиха по съответно 3,31% и 3,73% и преди да отскочат леко в петък бяха затворили гапа след атаките в Саудитска Арабия преди 2 седмици.

Криптовалути

На 24 септември цената на Биткойн се срина с почти $1200 и падна под $9000 за първи път от средата на юни. Това бе най-лошия ден за най-голямата криптовалута от 16 юли тази година. Биткойн повлече надолу целия криптопазар. Почти всички криптовалути от топ 20 по пазарна капитализация отбелязаха двуцифрена спадове през последната седмица, а голяма част от тях дори загубиха над 20% от стойността си.

Какво ни очаква в началото на октомври?

Както често се случва в началото на месеца, седмичният икономически календар е натоварен. Все пак, този път трябва да се има предвид започващата във вторник едноседмична ваканция в Китай.

Макроикономическите данни и събития, които вероятно ще предизвикат най-голям интерес от пазарните участници са срещата на Резервната банка на Австралия за монетарната политика, доклада за пазара на труда в САЩ и предварителните данни за потребителската инфлация в еврозоната.

Различните PMI индекси от всички краища на света и докладите за БВП на Великобритания и Канада също заслужават известно внимание.

На политическият фронт трейдърите и инвеститорите ще продължат да следят отблизо развитието на Брекзит, докато новините за търговската война вероятно ще са по-малко, на фона на почивните дни в Китай.

Понеделник, 30 септември

В първия и последен работен ден в Китай през новата седмица ще излязат PMI индексите от “Поднебесната империя”. Разбира се най-голяма тежест има производствения показател, който вече 4 поредни месеца остава в зоната на свиване.

В 11:30 ще излезе докладът за БВП на Великобритания през третото тримесечие. След като отбеляза първият си тримесечен спад от началото на 2013 година, прогнозите са за отскок обратно на позитивна територия и икономически растеж от 0,5% тр/тр. Това може да е достатъчно, за да се запазят годишните темпове на експанзия от 1,2%.

Индексът на потребителските цени в Германия за септември ще бъде публикуван в 15:00.

Вторник, 1 октомври

Резервна банка на Австралия

Резервната банка на Австралия ще обяви своето решение за монетарната политика в 07:30. То ще бъде последвано от пресконференция на гуверньора на банката Филип Лоу в 12:20.

Пазарният консенсус е за трето понижение на лихвените нива в Австралия с 25 базисни пункта за последните 5 месеца. Четирите големи банки в Австралия – Westpac, CBA, NAB и ANZ също на мнение, че РБА ще свали лихвите на срещата си на 1 октомври. И анализаторите на най-голямата швейцарска банка UBS предвиждат понижение с 0,25%:

“Очакваме РБА да свали лихвите с 25 базисни пункта през октомври и отново през февруари 2020 и май 2020 до 0,25%, на фона на нарастващата безработица и по-нататъшното облекчаване на политиките на глобалните централни банки”, каза Джордж Тарену, икономист от UBS.

Европейският календар включва производствените PMI индекси за страните от еврозоната и за целия валутен блок, както и първия прочит на данните за потребителската инфлация. Прогнозите са, че и основният, и базовият индекс на потребителските цени ще нараснат с точно 1% на годишна база. Това е много далеч от целта на ЕЦБ от “малко под 2%”.

В 15:30 ще бъде публикуван докладът за БВП на Канада за месец юли. От National Bank of Canada очакват ръст от 0,1% м/м, което ще е 5 пореден месец на прогрес. Такъв е и пазарният консенсус.

Производственият PMI индекс на Института по доставките (ISM) в САЩ ще излезе в 17:00. Прогнозите са, че индексът ще се върне обратно в зоната на експанзия, след като през август падна под 50 (49,1) за първи път от 3 години.

Сряда, 2 октомври

Британският строителен PMI индекс ще бъде публикуван в 11:30.

В 15:15 ще излязат данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се считат за предшественик на официалния доклад, който ще излезе в петък.

Четвъртък, 3 октомври

В четвъртък икономическият календар е доминиран от PMI индексите за сектора на услугите. Началото дават показателите от Европа и Великобритания, а краят на серията е в 17:00 с непроизводственият индекс на ISM.

Петък, 4 октовмри

Продажбите на дребно в Австралия през август ще излязат в 04:30.

Бюрото за трудова статистика в САЩ ще оповести своят доклад за състоянието на пазара на труда през септември в 15:30. Както винаги фокусът е върху данните за новите работни места извън селското стопанство (NFP) и средните почасови доходи (AHE).

Пазарите очакват 140 хиляди нови работни места, след 130 хиляди през август и годишен ръст на средните доходи от 3,2%. Безработицата вероятно ще остане на нива от 3,7% за четвърти пореден месец.

От скандинавската банка Nordea обаче заявиха: “Като цяло залагаме, че в петък ще видим по-твърди доказателства, че заетостта се забавя. Рисковете определено са в посока надолу спрямо пазарните очаквания.”

Също в 15:30 ще излезе и търговският баланс на САЩ за месец август.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.