Най-интересното от седмичния икономически календар за 29 юни – 3 юли

Най-интересното от икономическия календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Избягването на риска се завърна на финансовите пазари през изминалите търговски дни. Повторното отваряне на световните икономики изглежда се превръща в повторно затваряне на някои места и рисковете от втора вълна от Covid-19 притискат рисковите активи, докато търсенето на активи убежища нараства.

Проблемите в някои квартали на Пекин, в някои американски щати като Флорида, Тексас, Аризона и Калифорния, както и увеличаването на случаите на Коронавирус в много европейски страни все повече насочва вниманието към потенциална втора вълна на пандемията от Covid-19.

В същото време продължаващите търкания между двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай не помагат за повишаване на рисковите настроения на пазарите.

Фондови пазари

Основните щатски борсови индекси отбелязаха понижение за втори път в последните три седмици като най-големият губещ се оказа индексът на сините чипове Dow Jones. Изненадващо, по принцип, високорисковия технологичен сектор продължава да бъде убежище за инвеститорите в акции към момента.

Ето и числата за седмицата:

Въпреки сравнително силното начало на седмицата на европейските фондови пазари, местните индекси изтриха печалбите си и преминаха “на червено”. Най-големият губещ от тази ситуация се оказа испанският IBEX35:

  • DAX 30 -1.96%
  • FTSE 100 -2.05%
  • CAC 40 -1.40%
  • IBEX 35 -3.18%
  • FTSE Mib -2.52%

В азиатско-техоокеанския регион ситуацията бе малко по-различна и някои пазари там успяха да затворят седмицата с печалби, макар и не много големи:

  • NIKKEI 225 +0.15%
  • Shanghai Composite +0.40%
  • HSI 50 -0.38%
  • S&P/ASX 200 -0,65%

Форекс

Както се случи в няколко от предходните седмици, риск апетитът на Форекс пазара не отговаряше на този на фондовите пазари. И докато акциите, на повечето места по света, регистрираха загуби, то вискорисковите валути доминираха на валутния пазар.

Най-силно представящата се основна валута за последната седмица бе именно австралийския долар, а след него се нареди съседът му от Нова Зеландия. Двете валути изглежда се облагодетелстват от ниските нива на заболели от Covid-19 в двете островни страни.

В дъното на тази класация ще намерим канадския долар, който бе пристиснат от спада в цените на петрола и понижението на кредитния рейтинг на Канада.

Форекс пазара 22-26 юни
Източник: Forexlive.com

Суровини

Златото успя да се възползва от нискорисковите настроения на пазарите на акции, както и от колебливото представяне на щатския долар и удари нов 8-годишен връх. Изглежда биковете гледат уверено към най-високите стойности в историята от $1920 за тройунция, достигнати през 2011 година.

В същото време петролът има затруднения да поднови възходящата тенденция, която изгради след негативните нива, които удари за първи път в историята през април.

Щатският суров петрол приключи седмицата на цени от $38,20 за барел, което е с почти 4% под цените, а които отвори в понеделник. А другият бенчмарк на цените на суровия петрол Brent пък изтри 3,46% от стойността и затвори на нива от $40,73 за барел.

Криптовалути

Пазарът на криптовалути се представи смесено през изминалата седмица и една част от водещите дигитални валути регистрираха леки повишения, а други – слаби понижения.

Биткойн се задържа около цени от $9100 и преди да видим стабилен пробив на психологическите $10 000 едва ли може да говорим за подновяване на възходящата тенденция след дъната от март.

Какво да очакваме на пазарите през новата седмица?

Седмичният икономически календар е изпълнен със значими данни. Както винаги в началото на месеца, фокусът на пазарите е насочен към официалният доклад за пазара на труда в САЩ. Той традиционно се публикува всеки първи петък на месеца в 15:30 часа, но този път ще е в четвъртък поради почивния ден в САЩ в петък.

Другите макроикономически новини от САЩ, които заслужават внимание са потребителското доверие, данните за ADP за заетостта, индексът na ISM за активността в производствения сектор, протоколите от последната среща на ФЕД и първоначалните молби за помощи от безработни.

Извън САЩ внимание заслужават индексите за активността в Китай, БВП на Великобритания и Канада, инфлацията в еврозоната и продажбите на дребно в Австралия.

На политическият фронт трейдърите и инвеститорите ще следят актуалните данни за заболелите от Коронавирус и реакцията на правителствата, отношенията между САЩ и Китай и развитието на Брекзит разговорите.

Трябва да отбележим, че през юли започва и сезонът на отчетите на компаниите за второто тримесечие. На изображението по-долу ще намерите някои от най-интересните отчети за следващите седмици:

Отчети на компании за юли
Източник: earningswhispers.com

Понеделник, 29 юни

През първият ден от седмицата ни очакват предварителните данни за потребителската инфлация в Германия през юни и незавършените продажби на жилища в САЩ.

Вторник, 30 юни

По време на търговията в Азия ще излязат индустриалното производство и безработицата в Япония, както и индексите за активността в китайския производствен и непроизводствен сектор.

В 09:00 ще бъде оповестен финалният доклад за БВП на Великобритания за първото тримесечие като прогнозите са, че няма да има ревизии на предходните числа.

Предварителните данни за потребителската инфлация в еврозоната ще бъдат оповестени в 12:00. Очакванията са, че основният индекс на потребителските цени ще нарасне със скромните 0,1% на годишна база, което е много далеч от целите на ЕЦБ за “малко под 2%”.

В 15:30 ще бъде публикуван БВП на Канада за месец април.

Потребителското доверие в САЩ през юни ще излезе в 17:00 и предвижданията са за отскок до нива от 91,6, при 86,6 преди месец.

Сряда, 1 юли

Европейската сесия ще мине под знака на индексите за активността в производствения сектор на страните от еврозоната, на целия валутен блок, както и от Обединеното Кралство.

В 15:50 ще бъдат публикувани данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се смятат за предшественик на официалния доклад, който ще излезе на следващия ден.

Индексът за активността в производствения сектор в САЩ на Института по доставките ще излезе в 17:00. Прогнозите са за скок до 49,00, при 43,1 през май.

Протоколите от последната среща на Федералния комитет по отворените пазари за монетарната политика ще бъдат публикувани в 21:00. Пазарните участници ще проследят протоколите за бъдещите намерения на централните банкери на САЩ за лихвените нива и програмите със стимули.

Четвъртък, 2 юли

Нови работни места извън селското стопанство

Ключовите новини в четвъртък ще са за състоянието на пазара на труда в САЩ през юни. Светлината на прожекторите ще бъде насочена към новите работни места извън селското стопанство (NFP), но безработицата и средните седмични доходи също заслужават внимание, а по същото време ще излязат и първоначалните молби за помощи от безработни.

Според CIBC, новите работни места ще са 5 милиона, след рекордните 2,5 милиона през май. Пазарният консенсус обаче е за ръст от около 3 милиона нови работни места извън селското стопанство.

“Силните данни за новите работни места извън селското стопанство може да накара инвеститорите да включат, още по-сериозно, в цените възстановяване под формата на буквата “V”, което може да доведе до поевтиняване на USD и ръст в доходността по облигациите и акциите.”

Петък, 3 юли

Продажбите на дребно и търговския баланс на Австралия ще бъдат оповестени в 04:30 часа. А 15 минути след това ни очакват комбинираният индекс за активността в китайската икономика и PMI индексът на Caixin за сектора на услугите.

В последствие ни очакват подобни PMI показатели за страните от еврозоната и Великобритания.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.