Какво ни предлага икономическият календар в края на май?

Какво ни предлага икономическият календар в края на май?

Какво се случи на финансовите пазари през последните дни?

Въпреки информациите, че САЩ ще разхлаби рестрикциите за Huawei, които дадоха надежда на фондовите пазари, Wall Street не успя да изгради сериозни печалби преди предстоящия дълъг уикенд. Dow Jones регистрира най-слабата си серия от юни 2011 година насам, след 5 поредни седмици на спад. Индексът на сините чипове падна с 0,69% за последната седмица. Другите два големи американски индекса S&P500 и NASDAQ100 загубиха съответно 1,17% и 2,29%.

Европейски пазари се представиха силно в петък, но също приключиха седмицата на червено. Най-големият потърпевш бе италианският FTSE Mib с -3,5%, следван от френският CAC40 с -2,3%. Немският бенчмарк DAX30 изтри 1,84% от стойността си, докато британският FTSE100 страда най-малко и загуби само 1%.

На Форекс пазара, швейцарският франк се възползва от ниския риск апетит и се отличи като най-силно представящата се основна валута. Веднага след него се нареди AUD, който натрупа печалби след резултатите от изборите в Австралия. На трето място остана друго убежище – японската йена.

На дъното на класацията остана паундът. Новината за напускането на Тереза Мей първоначално даде известен тласък на GBP, но печалбите бързо се изпариха. Мей ще напусне премиерския пост на 7 юни, а до 13 юни ще са известни номинациите за неин наследник. Понастоящем за фаворит е смятан Борис Джонсън, което увеличава шансовете за Брекзит без сделка, които според Goldman Sachs са 15%, при 10% преди това.

Източник: Forexlive.com

Трябва да се отбележи и рязкото покачване на късите позиции в GBP. Според доклада на CFTC мечите позиции в GBP са се увеличи с цели 23 хиляди само за последната седмица. Междувременно, това е втората поредна седмица на свиването на късите позиции в JPY. През миналата седмица те намаляха с 30 хиляди, тази с още 7, което продължава тенденцията за избягване на риска на пазарите.

През изминалата седмица ниският риск апетит на финансовите пазари, доведе ръст в цената на златото с 0,54%. Ценният метал затвори на цена от $1284. В същото време, цените на петрола бяха поставени под натиск и WTI загуби 5,99%, а Brent падна с 4,14%.

Какво ни предстои през последната седмица на май?

През новата седмица ни очаква сравнително спокоен икономически календар като най-очакваните събития са срещата на Канадската централна банка и данните за потребителските разходи и БВП на САЩ. Все пак, внимание заслужават и изявлението на гуверньора на Резервната Банка на Нова Зеландия – Адриан Ор, и доклада за БВП на Канада за първото тримесечие.

В същото време на политическият фронт остава горещо. Пазарите ще продължават да следят развитието на търговската война между САЩ и Китай. На 1 юни се очаква да влязат в сила китайски мита за внос на американски стоки на стойност $60 милиарда, които са отговор на 25% тарифи за китайски внос за $200 милиарда. Това може да доведе до още една ескалация на конфликта. Доналд Тръмп заплаши, че ако тези тарифи влязат в сила ще наложи такси на останалите около $300 милиарда китайски стоки, които влизат в САЩ.

Ситуацията във Великобритания също се разгорещява след новините за оставката на Тереза Мей, която ще бъде внесена на 7 юни. Номинациите за поста на Мей могат да доведат до висока волатилност при GBP и британския FTSE100.

Освен това, пазарните участници очакват резултатите от изборите за Европейски парламент. Ако прогнозите за силно представяне на крайната десница се оправдаят, може да видим известна несигурност на европейските пазари и при единната валута.

Понеделник, 27 май

В първия ден от седмицата пазарите в САЩ ще останат затворени поради деня на почитането паметта на загиналите във войни. Единственото по-интересно събитие в календара за деня е пресконференцията на гуверньора на Японската централна банка Харухико Курода

Вторник, 28 май

В 17:00 ще излязат данните за потребителското доверие в САЩ през май. Тези данни трудно ще доведат до сериозни пазарни движения, но ще дадат насоки за настроенията на потребителите.

Сряда, 29 май

Малко след полунощ ни очаква доклад на Резервната банка на Нова Зеландия за финансовата стабилност в страната. Той ще бъде последван от пресконференция на гуверньора на банката Адриан Ор. Пазарите ще проследят тези новини за насоки за бъдещата монетарна политика на РБНЗ след свалянето на лихвите с 25 базисни пункта в началото на май.

Основното събитие за деня ще е срещата на Канадската централна банка. Стивън Полоз и компания едва ли ще прибегнат до промени в лихвените нива, след като 21 от запитаните от Bloomberg икономисти очакват лихвите да останат непроменени. Фокусът ще падне върху тона на изявлението на централните банкери. Понастоящем пазарите не очакват промени в лихвените проценти до края на годината.

Канадска централна банка

Четвъртък, 30 май

Американският календар е доста натоварен в четвъртък. В 15:30 ни очакват вторият прочит на доклада за БВП за първото тримесечие, и първоначалните молби за помощи от безработни. Пазарният консенсус е за лека ревизия надолу на първоначалните данни за БВП до 3,1% от 3,2%.

Малко по-късно, в 17:00, ще излязат и неуредените продажби на жилища в САЩ през април.

Петък, 31 май

По време на последната азиатска сесия за месеца ни очаква серия от икономически данни за Япония, които включват потребителска инфлация, безработица и индустриално производство.

По-интересни обаче ще са китайските PMI индекси като фокусът разбира се е върху производствения показател. Последната ескалация на търговката война между САЩ и Китай подсказва, че може да видим числа, които са под очакванията. Това съответно може да се отрази на австралийския долар.

В 15:00 ще излезе предварителният индекс на потребителските цени в Германия за април.

Данните за личните потребителски разходи, които са предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация ще бъдат оповестени в 15:30. Очакванията са базовият PCE индекс на цените да отбележи ръст от 0,2% м/м и 1,6% на годишна база.

По същото време ще излезе и докладът за БВП на Канада за първото тримесечие като прогнозите са за ръст от 0,2%, след свиването с 0,1% преди три месеца.

About Борис Петров 3039 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.