Какво да очакваме от икономическия календар за 22-26 октомври?

Най-интересното от икономическия календар в последната пълна седмица на октомври.
Последната пълна седмица на октомври ще предложи нова серия от интригуващи събития. В САЩ фокусът ще падне първият прочит на доклада за БВП за третото тримесечие.

Най-интересното от икономическия календар в последната пълна седмица на октомври.

През изминалата седмица повечето финансови пазари останаха под влиянието на срива на международните борси на 10 октомври. Щатските борсови индекси завършиха смесено седмицата като Dow Jones отбеляза ръст от 0,42%, S&P500 остана почти непроменен, а NASDAQ100 загуби още 0,48%. Европейски индекси също се представиха смесено. Най-големия печеливш на стария континент бе британския FTSE100 с ръст от 0,77%, а очаквано най-слабо се представи италианския FTSE Mib със загуба от 0,91%.

На Форекс пазара малко изненадващо новозеландския долар (NZD) натрупа 1,32% срещу щатския си съименник и се оформи като най-силно представящата се основна валута. В същото време, австралийският долар (AUD) се нареди втори. А друг представител на доларовия блок – CAD пък остана последен, след като колебливите данни за инфлацията и продажбите на дребно в петък.

Форекс 18-19 октомври

Златото изглежда направи своето завръщане през последните дни и приключи седмицата с почти 1% нагоре. Петролът обаче бе обхванат от мечи настроения като и двата бенчмарка на суровия петрол (WTI и Brent) се търгуваха на червено през последните дни.

Последната пълна седмица на октомври ще предложи нова серия от интригуващи събития. В САЩ фокусът ще падне първият прочит на доклада за БВП за третото тримесечие. Междувременно, в еврозоната ни очакват оживени дни със срещата на Европейската централна банка за монетарната политика и обсъждането на италианския бюджет. Освен това, продължават и Брекзит преговорите като най-вероятно ще трябва да изчакаме още два месеца за сделка.

Не трябва да забравяме и срещата на Канадската централна банка, от която пазарите очакват повишение на лихвите с 25 базисни пункта до 1,75%.

Понеделник, 22 октомври

В първия ден от седмицата няма планирани значими макроикономически данни.

Вторник, 23 октомври

Икономическият календар във вторник също не предлага съществени икономически събития.

Сряда, 24 октомври

По време на европейската сесия ни очакват серия от предварителни PMI индекси за страните от еврозоната, както и за целия валутен блок.

Първото ключово събитие за седмицата ще е срещата на Канадската централна банка за монетарната политика. Пазарният консенсус е за повишение на основния лихвен процент в Канада с 25 базисни пункта до 1,75%. Въпреки това слабите данни за инфлацията и продажбите на дребно от петък охладиха очакванията (в момента това повишение е включено на 78% в цената, при 95% в началото на месеца). Все пак, вдигането на лихвите може да доведе до рали на CAD, но то вероятно ще е краткотрайно, освен ако КЦБ не изпрати много агресивно послание. А шансът затова изглежда малък на фона на глобалната ситуация – крехките фондови пазари и несигурността в глобалната търговия.

В 18:15 има планирана пресконференция на гуверньорът на Канадската централна банка Стивън Полоз.

Среща на Канадска централна банка

Четвъртък, 25 октомври

В 14:00 светлината на прожекторите ще е насочена отново към централна банка – ЕЦБ. Прогнозите са, че на тази среща на Европейската централна банка няма да има много действия. Икономическите данни след последната среща на ЕЦБ не изискват промяна в бъдещите насоки за монетарната политика в еврозоната. Президентът Марио Драги ще даде пресконференция 90 минути след решението на Европейската централна банка.

Американският календар включва поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ през септември и неуредените продажби на жилища.

Петък, 26 октомври

По време на търговията в Азия ще излезе индексът на потребителските цени в японската столица Токио.

В 15:30 ще излезе първият прочит на БВП на САЩ за третото тримесечие. Моделът за БВП на ФЕД Атланта показа ръст от 3,9% тр/тр, докато този на ФЕД Ню Йорк 2,2% тр/тр. Най-вероятната цифра е малко под 3,0%, което ще е сравнително силен растеж, смятат от Danske Bank.

БВП на САЩ

About Борис Петров 2985 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.