Какво да очакваме от седмичния икономически календар за 22-26 юни?

Преглед на седмичен икономически календар

Най-интересното на пазарите през предходната седмица

Опасенията за втора вълна Covid-19 надвиснаха над пазарите на няколко пъти през последната седмица – частично затваряне на някои квартали на Пекин и ръст на случаите в някои щати в САЩ. Въпреки това, пазарните участници продължиха при сравнително висок риск апетит и основните борсови индекси затвориха седмицата с прилични печалби.

В същото време, граничният конфликт между Китай и Индия и нарастването на напрежението по оста Пхенян – Сеул също изглеждат притеснителни.

На икономическия фронт, Английската централна банка, не много очаквано, реши да увеличи своите икономически стимули със 100 милиарда паунда до 745 милиарда. От АЦБ очакват общата сума на покупките на активи да бъде достигната около края на годината.

Фондови пазари

В последния ден от седмицата американските борсови индекси регистрираха малки загуби, но все пак останаха на печалба за седмицата. След лекото понижение в петък, Nasdaq прекъсна серията си от 5 поредни дни на ръст. Технологичният бенчмарк има само 5 негативни сесии за последния месец.

Ето и числата за седмицата за щатските индекси:

Европейските фондови пазари отбелязаха една солидна седмица като всички основните индекси на “Стария континент” приключиха “на зелено”. Големият победител се оказа италианският FTSE Mib:

  • DAX 30 +3.19%
  • FTSE 100 +3.07%
  • CAC 40 +2.90%
  • IBEX 35 +1.67%
  • FTSE Mib +3.87%

Печалбите се бяха настанили трайно и на пазарите в азиатскотихоокеанския регион. Всичко основни показатели в региона приключиха седмицата позитивно:

  • Nikkei 225 +0.78%
  • Shanghai Composite +1.64%
  • Hang Seng +1.41%
  • S&P/ ASX 200 +1.62%

На следващата графика на Goldman Sachs, която показва различни индикатори за рисковите настроения можете да видите колко от тях се намират на екстремни нива.

Рискови настроения на пазарите - Goldman Sachs
Източник: Goldman Sachs

В момента пазарите изглеждат много поляризирани. По-младите инвеститори, индивидуалните трейдъри и следващите тренда имат много силно доверие в последното рали на фондовите пазари.

В същото време други данни показват, че по-възрастните инвеститори и хедж фондовете са се заредили с огромни количества пари в брой. Следователно те не вярват на настоящия ръст и очакват нов спад, след който да се включат.

Това изглежда като битката на титаните. Въпреки това победителят може да се само един.

А при тази екстремна ситуация ако мечките капитулират, то много бързо ще видим нови най-високи стойности при индексите, но ако биковете не издържат може да се стигне до брутална разпродажба на фондовите пазари.

Форекс

Ако погледнем седмичното представяне на Форекс пазара едва ли ще може да потвърдим високорисковите настроения, които доминираха на пазарите на акции.

Най-силно представилата се основна валута бе ключово убежище като японската йена, а веднага след нея се нареди друга нискорискова валута като швейцарския франк.

В другия край на класацията намираме вискорисковите новозеландски долар, австралийски долар и британски паунд като GBP бе най-слабо представилата основна валута за седмицата. Валутната двойка GBP/JPY се срина в 4 поредни дни в края на седмицата, след като пое глътка въздух в понеделник.

Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/JPY, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/JPY, Дневна графика

Суровини

В края на седмицата златото се насочи нагоре, но като цяло цената на ценният метал се движеше нагоре и надолу в тесен диапазон в последните търговски дни. Все пак затвори със седмична печалба от над 1%.

Петролът WTI пък отбеляза шеста седмица на ръст в последните 7 и натрупа почти 10% за изминалите търговски дни. Въпреки това цената на американския суров петрол не успя да пробие над предходния връх от $40.60 за барел, което поставя известни въпросителни пред продължаването на ралито.

Другият бенчмарк на цените на суровия петрол – Brent добави 8,34% към стойността си през последната седмица, но и той не успя да преодолее максимумите, достигнати преди 2 седмици.

Криптовалути

На криптопазара изглежда се наблюдаваше известен застой. Повечето криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация отбелязаха леки загуби за последната седмица.

Най-голямата криптовалута – Биткойн продължава да се търгува в тесен диапазон около $9000. Преди да видим солиден пробив над психологическите $10 000 едва ли може да се очаква стабилен ръст в цената на BTC.

Какво да очакваме през новата седмица?

Седмичният икономически календар включва среща на Резервната банка на Нова Зеландия, данни за БВП, поръчки на стоки с дълготрайна употреба и личните потребителски разходи в САЩ (предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация).

Освен това внимание заслужават и индексите за икономическата активност (PMI) от много страни по света, които ще покажат какви са последствията и на какво ниво е възстановяването след затварянето на икономиките, поради пандемията от Covid-19.

На политическият фронт трейдърите и инвеститорите ще продължат да следят отношенията между САЩ и Китай, както и Брекзит разговорите.

Великобритания продължава да отказва възможността за удължаване на срока за излизане от ЕС след 31 декември 2020 година. Но изглежда, че има сигнали, че и Обединеното Кралство и ЕС може да смекчат леко позициите си в бъдеще.

Понеделник, 21 юни

В първият ден от седмицата ни очакват изказване на гуверньора на Резервната банка на Австралия Филип Лоу и данните за продажбите на съществуващи жилища в САЩ.

Вторник, 22 юни

Вторник е денят на индексите за активността в различните икономически сектори. Началото ще дадат показатели от Австралия и Япония, следват индикаторите от еврозоната и Великобритания, а накрая ни очакват и числата от САЩ.

Продажбите на нови жилища в САЩ ще излязат в 17:00.

Сряда, 23 юни

Резервната банка на Нова Зеландия ще обяви своето решение за монетарната политика в страна в 05:00 часа. Пазарите очакват сериозни промени като прогнозите са, че лихвените нива ще останат на 0,25%, а програмата за количествени улеснения в размер на $60 милиарда.

РБНЗ вероятно ще признае, че икономическите данни за Нова Зеландия не се оказаха толкова ужасни, колкото се очакваше. Все пак ще останат много предпазливи по отношение на икономическите перспективи.

Резултатите от проучването на немския институт IFO за бизнес климата в Германия през юни ще бъдат оповестени в 11:00.

В 17:30 ще излязат данните на Администрацията за енергийна информация (EIA) за петролните запаси в САЩ.

Четвъртък, 24 юни

Основните данни в икономическия календар за четвъртък ще дойдат от САЩ.

В 15:30 ни очаква редица от важни данни като втория прочит на БВП на САЩ за първото тримесечие, поръчките на стоки с дълготрайна употреба и първоначалните молби за помощи от безработни.

Прогнозите са, че ревизираните данни за икономическия растеж на САЩ ще потвърдят първоначалните числа за спад от 5,0% тр/тр.

Петък, 25 юни

Индексът на потребителските цени в японската столица Токио ще излязат в 002:30.

Последната съществена икономическа новина за седмицата ще са сведенията за личните потребителски разходи в САЩ, които са предпочитаната от Федералния Резерв мярка за измерване на инфлацията в Съединените щати.

Пазарният консенсус е за ръст от 0,9% на базовия на показател на годишна база (при 1,0% за април), което е доста под целите на ФЕД за 2% инфлация.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.