Най-интересното от икономическия календар за 22-26 юли?

Седмичен икономически календар 22-26 юли

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Новините за задържания от Иран британски танкер засилиха натиска върху фондовите пазари в петък. Трите основни американски борсови индекса отбелязаха седмични понижения като най-големия губещ бе широкия S&P500, който падна с 1,23% през миналата седмица. Технологичният NASDAQ изтри 1,18% от стойността си, а индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0,65%.

Трябва да отбележим, че измина първата седмица от същественото начало на сезона на отчетите на щатските компании. Най-интересно бе при Netflix, който разочарова сериозно с числата си за нови абонати. Междувременно технологичните гиганти Microsoft и IBM отчетоха силни данни за печалбите си. Банките и финансовите компании като Citigroup, JPM, Wells Fargo, American Express, Morgan Stanley, Bank of New York, PNC Financial, Bank of America, Charles Schwab и Goldman Sachs пък показаха смесени резултати.

През следващата седмица ни очаква нова порция интригуващи отчети. Visa, Boeing, Facebook, Tesla, Alphabet (собственика на Google), Intel и Amazon са само някои от големите имена, които ще обявят своите отчети през новата седмица. 30% от компаниите от S&P500 ще публикуват своите резултати през тази седмица. Най-интересните отчети за 22-26 юли може да видите в таблицата отдолу.

Сезон на отчетите 22-26 юли

На европейските фондови пазари настроенията също бяха негативни. Най-голям бе удара по италианския индекс FTSE Mib, който се понижи с цели 2,8% само за последните 5 работни дни. Това идва на фона на слуховете за предсрочни парламентарни избори в Италия, които може да бъдат инициирани от едната от управляващите партии – крайнодясната Лига.

Останалите основни европейски индекси също останаха на “червена територия” за седмицата. Испанският IBEX35 падна с 1,3%, немският DAX30 с 0,5%, а френският CAC40 изтри 0,4% от стойността си. В същото време британският FTSE остана без промяна.

Представяне на световните борсови индекси

При суровините златото успя да отбележи нова най-висока стойност за последните 6 години от $1452 за унция като се възползва от слабия риск апетит. Все пак не успя да се задържи на тези нива и бързо се върна до около $1425.

В същото време цените на петрола се сринаха и двата бенчмарка за суров петрол WTI и Brent загубиха около 5% от стойността си. Дори новините за задържания от Иран британски петролен танкер не успяха да подкрепят “черното Злато”. Въпреки това, анализаторите от Citi повишиха своите прогнози за средните цени на петрола до края на годината. От инвестиционната банка смятат, че средната цена на WTI през третото тримесечие ще е $64, а на Brent $72.

На Форекс пазара най-търгуваната валутна двойка EUR/USD се намира в близост до най-ниските стойности за последния месец, около 1,1200. Междувременно, в сряда GBP/USD се срина до най-ниските си нива от февруари 2017 година. Късите позиции в британски паунд пък нараснаха с още 3 хиляди до 76 хиляди, според доклада на CFTC. Това са най-високите нива от септември 2018.

Какво ни очаква през новата седмица?

В следващите дни вниманието на пазарните участници ще е насочено към срещата на Европейската централна банка за монетарната политика, на която се очакват миролюбиви коментари. Понижаването на лихвите също е на масата. Освен това, пазарите се позиционират и за решението на Федералния Резерв на 31 юли, където свалянето на лихвите изглежда извън съмнение и по-интересно ще е неговия размер – 25 или 50 базисни пункта.

Ето и какво е включено в цената на пазарите към понеделник (22 юли), след като започна периода на затъмнение, в който членовете на ФЕД нямат изявления:

ФЕД лихви

Като макроикономически данни ни очакват производствените PMI индекси от еврозоната, САЩ и Австралия, както и поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ. Сериозно внимание заслужава докладът за БВП на Съединените щати за второто тримесечие, който ще бъде публикуван в петък следобед.

На политическия фронт пазарите ще продължат да следят отблизо развитието на търговски преговори между САЩ и Китай. Последните новини са, че американска делегация ще посети Китай през следващата седмица за първата среща лице в лице след срещата на Г-20 в Токио, на която се срещнаха президентите на двете най-големи икономики в света Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

Освен това на 23 юли ще бъде обявен победители в надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия във Великобритания. Той автоматично ще стане и премиер на Обединеното Кралство. По всичко личи, че неговото име ще е Борис Джонсън.

Вторник, 23 юли

Във вторник, в 13:45 ни очаква обявяването на Борис Джонсън за новия британски премиер и неговото първо изявление на поста. Пазарите ще следят за насоки относно бъдещето на Брекзит преговорите и политиката, която ще води той. Може да се очаква волатилност при валутните двойки с участието на GBP, както и при основния британски борсов индекс FTSE100. В сряда пък премиера в оставка Тереза Мей ще проведе своята последна сесия като премиер и ще говори пред медиите.

Сряда, 24 юли

Първите по-интересни макроикономически данни за новата седмица ще са търговския баланс на Нова Зеландия и производственият PMI на Австралия.

Европейският календар включва производствените PMI индекси на страните от еврозоната, както и на целия валутен блок. По-късно ни очаква този показател и от САЩ.

Продажбите на нови жилища в САЩ през юни ще бъдат обявени в 17:00.

Четвъртък, 25 юли

Резултатите от проучването на немския институт Ifo за бизнес климата в Германия ще бъдат оповестени в 11:00.

Основното събитие в седмичния икономически календар е срещата на ЕЦБ за монетарната политика. Европейските централна банкери може да анонсират бъдещо разхлабване на монетарната политика чрез нови програми за покупки на активи или понижение на и без това негативните лихви по депозитите. ЕЦБ може дори да действа още на тази среща. Решението на банката ще бъде обявено в 14:45, а 45 минути по-късно гуверньорът на банката Марио Драги ще даде пресконференция.

От японската банка MUFG очакват “ЕЦБ да заеме по-миролюбива позиция и да я подкрепи с 20 базисни пункта понижение на лихвите.” “При тези обстоятелства ние отчитаме, че баланса на рисковете за еврото клони надолу.” Анализаторите на MUFG очакват двойката да се търгува в долната част на диапазона 1,1350-1,1050. Тези прогнози са в разрез с пазарния консенсус за запазване на лихвените проценти без промяна.

В 15:30 ще излязат поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ през юни.

Петък, 26 юни

Потребителската инфлация в Токио ще бъде оповестена в 02:30.

Последните съществени икономически новини, но не на последно място по-важност, са предварителните данни за БВП на САЩ за второто тримесечие. Този доклад може да окаже сериозен ефект върху бъдещите намерения на ФЕД за понижаване на лихвените нива.

Пазарните очаквания са за икономически растеж от 1,8% през вторите три месеца на 2019, при 3,1% през първото тримесечие. По-силен резултат от очаквания ще намали шансовете за 50 базисни пункта сваляне на лихвите от ФЕД на 31 юли, както и за следващи понижения. Обратно, по-слаб резултат ще увеличи възможността ФЕД да действа рязко и да свали лихвените нива с 50 базисни пункта още на срещата си в края на юли.

About Борис Петров 3039 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.