Кои ще са движещите сили на пазарите за 21-25 септември?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през предходната седмица?

Водещите новини през последните търговски дни бяха свързвани с решението на Федералния комитет по отворените пазари за монетарната политика в САЩ. Промени в политиката не бяха предприемани, но пък имаше други анонси, които направиха впечатление.

 • Точковата диаграма показа, че ФЕД едва ли ще прибегне до вдигане на лихвените нива преди 2023 година.
 • Целта е да се достигне инфлация умерено над 2% за известно време, така че ръста на цените да бъде средно 2% в течение на времето
 • Централните банкери на САЩ повториха, че остават ангажирани да използват пълния си набор от инструменти ако е необходимо
 • ФЕД очаква по-малък спад на БВП през 2020, отколкото през юни, но и по-бавена растеж през 2021 и 2022 година
 • Прогнозите за безработицата са, че ще продължи да се понижава през 2020, както и в следващите две години

По този начин ФЕД продължи линията поставена от изказването на председателя Джером Пауъл в Джаксън Хол, в края на август. Въпреки това някои пазарни участници очакваха по-миролюбив тон и обещания за нови стимули в следващите месеци.

Така се стигна до леко поскъпване на щатския долар и понижение на американските индекси веднага след решението на щатските централни банкери.

Фондови пазари

В последния ден от седмицата всички 11 сектора от щатския бенчмарк S&P 500 регистрираха понижения. Nasdaq също се понижи. Така се стигна до втори пореден ден и трета поредна седмица на спад при двата показателя. Ето и числата за седмицата при основните американски индекси:

 • S&P 500 -0.64%
 • Dow Jones -0.03%
 • Nasdaq -0.56%
S&P 500, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, S&P 500, Дневна графика

На европейските пазари настроенията също бяха негативни и всички основни индекси отбелязаха седмични понижения като италианския FTSE Mib се оформи като най-големия губещ:

 • Euro Stoxx 50 -0.97%
 • DAX 30 -0.66%
 • CAC 40 -1.11%
 • IBEX 35 -0.19%
 • FTSE Mib -1.49%

В същото време някои азиатско-техоокеански индекси се дистанцираха от своите щатски и европейски колеги и затвориха седмицата “на зелено:

 • Nikkei 225 -0.20%
 • Shanghai Composite +2.11%
 • Hang Seng -0.20%
 • S&P/ASX 200 +0.09%

Да видим какво се случи на останалите финансовите пазари, извън фондовите.

Форекс

Японската йена се оформи като най-силно представящата се основна валута през изминалата седмица, което говори за ниско рискови пазарни настроения и търсене на убежища.

В същото време, заедно с JPY се нареди високодоходна валута като новозеландския долар, което пък подсказа по-скоро за стабилен риск апетит, което изглежда малко странно.

В дъното на седмичната класация останаха CHF и CAD.

Седмично представяне на основните валути
Източник: Forexlive.com

Суровини

При суровините златото успя да натрупа над 0.5% към стойността през последната седмица, на фона н понижението на щатските фондови пазари. Ценният метал продължава да получава подкрепа от инвеститорите в златни ETF-и.

По-малкият брат на златото – среброто също поскъпна в предходната седмица, но с 0,40%.

Цените петрола пък отскочиха стабилно през последните търговски дни, въпреки негативните прогнози на ОПЕК. Повече за цените на петрола можете да намерите в статията.

Криптовалути

Подобно на останалите пазари, криптопазарът също се представи разнопосочно. Приблизително половината криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация се представят положително, докато останалото отбелязват седмични загуби.

До събота, 19 септември, 11;20 часа, Биткойн се търгуваше с 5,45% нагоре спрямо нивата от преди 7 дни.

Какво ни предстои на пазарите през новата седмица?

В следващите дни отново ще станем свидетели на доста новини от основните централни банки по света. Освен решението за лихвените нива на Резервната банка на Нова Зеландия, ни очакват изказвания на:

 • Председателят на ФЕД Джером Пауъл
 • Заместник гуверньорът на Резервната банка на Австралия Ги Дебел
 • Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли
 • Протоколите от последната среща на Японската централна банка

Извън централните банки седмичния икономически календар ни предлага още:

 • Предварителни индекси за активността (PMI) за производствения сектор на страните от еврозоната, както подобните показатели за Великобритания и САЩ
 • Първоначални молби за помощи от безработни в САЩ
 • Поръчки на стоки с дълготрайна употреба в САЩ

На политическия фронт, пазарните участници ще продължават да следят отблизо президентската надпревара в САЩ, разговорите за Брекзит и отношенията между САЩ и Китай.

Сега да разгледаме хронологично икономическия календар за следващата седмица.

Понеделник, 21 септември

За първия ден от седмицата в последната пълна търговска седмица за септември няма планирани значими икономически новини и събития.

Вторник, 22 септември

Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли има реч в 09:30 часа.

За 17:30 е планирано изявление на председателя на ФЕД Джером Пауъл пред комисията по финансови услуги, която е част Камара на представителите на САЩ. Изказването е на тема “Помощ за Коронавирус, Подкрепа и Икономическа сигурност.

Едва ли може да очакваме нещо ново от Пауъл само няколко дни след решението на ФЕД за монетарната политика в САЩ.

Сряда, 23 септември

По време на търговията в Азия ще излязат продажбите на дребно в Австралия през август, а Резервната банка на Нова Зеландия ще оповести своето решение за паричната политика.

Миналата седмица, по телевизия Bloomberg, финансовият министър на Нова Зеландия заяви, че Резервната банка на Нова Зеландия се ангажира с основен лихвен процент от 0,25% до март. Следователно едва ли може да се очакват сериозни промени в политиката или бъдещите насоки от страна на РБНЗ на тази среща.

Европейският икономически календар включва предварителните индекси за активността в производствения сектор на страните от еврозоната, както и сходния показател за Великобритания. Няколко часа по-късно ще бъде публикуван и производствения PMI от САЩ.

В 17:00 часа ще има още едно изказване на Джером Пауъл, този път пред Избраната подкомисия по кризата с Коронавирус, част от Камара на представителите на САЩ.

Четвъртък, 24 септември

От азиатско-тихоокеанския регион ще излязат търговския баланс на Нова Зеландия и протоколите от последната среща на Японската централна банка.

В 10:00 трябва да бъдат публикувани резултатите от последното проучване на института Ifo за бизнес климата в Германия през септември.

Американският календар включва първоначалните молби за помощи от безработни и продажбите на нови жилища през август.

Петък, 25 септември

В последния ден от седмицата единствените по-съществени икономически данни ще са тези за поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.