Най-интересното от седмичния икономически календар за 21-25 октомври

Най-интересните събития от икономическия календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

През последната седмица едно от на-важните събития за пазарите бе постигната Брекзит сделка между британското правителство водено от Борис Джонсън и преговарящите от страна на Европейския Съюз с лидер Мишел Барние. Сделката е доста подобна на тази, която бе постигнала Тереза Мей, но с една ключова разлика – Северна Ирландия ще остане част от Обединеното Кралство, но ще спазва правилата на Европейския митнически съюз.

Споразумението трябваше да бъде гласувано от британския парламент в събота, 19 октомври. Въпреки това вотът бе отложен, след като бе приета поправката на Летуин с 322 на 306 гласа, която притиска Борис Джонсън да поиска удължаване на срока за Брекзит до 31 януари. Така гласуваното на сделката за излизане от ЕС вероятно ще се проведе във вторник, 22 октомври и ако не бъде приета почти сигурно ще се стигне до поредно отлагане на Брекзит.

Това се отрази негативно на британския паунд при отварянето на Форекс пазара в неделя срещу понеделник. Видяхме гапове срещу GBP във валутните двойки с участието на британската валута. При GBP/USD гапът след отварянето бе около 55 пипса.

Освен Брекзит сделката, трябва да се отбележи и същинското начало на сезона на отчетите на компаниите за третото тримесечие, който започна доста силно. На фона на ниските очаквания и трудните сравнения с миналата година, до момента, своите отчети са публикували 15% от компаниите от S&P500 или 74 на брой.

Резултатите са 3% на печалбите спад спрямо година по-рано, но 83,8% от компаниите в САЩ надхвърлиха очакванията за печалба на акция (EPS) и 59,5% победиха прогнозите за приходите.

Фондови пазари

Американските борсови индекси се представиха смесено през изминалата седмица като S&P500 и NASDAQ нараснаха със съответно 05,4% и 0,4%, а индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0,2%.

Новините за съобщения между служители на Boeing, които са опитвали да скрият проблеми със сигурността на самолетите от Федералната авиационна асоциация (FAA), натежаха на индустриалния гигант и на Dow, където е Boeing е с най-голямо тегло в индекса.

На европейските пазари настроенията също бяха смесени. Най-добре се представиха немския DAX30 със седмичен ръст от 0,97% и италианският FTSE Mib с 0,71%. На съвсем друга вълна бе френският CAC40, който се потопи с 0,52%. Поскъпващият британски паунд пък натежа на британския FTSE100 и индекса падна с 1,33%.

Форекс

Едва ли е изненада, че най-силно представящата се валута за последната седмица бе стърлингът. Той успя да натрупа 2,25% срещу своите основни конкуренти, след като се възползва новините за постигната Брекзит сделка между британската правителство и ЕС, както и от по-рисковите пазарни настроения.

След GBP се наредиха останалите му европейски колеги швейцарския франк и еврото. Трябва да се отбележи, че EUR/USD се повиши в 7 от последните 8 търговски дни като падна само в понеделник, когато ликвидността бе по-тънка, поради почивните дни в САЩ, Канада и Япония.

Най-слабо представилата се основна валута през миналата седмица бе японската йена. JPY, която се смята за убежище пострада от високия риск апетит на пазарите. Щатският долар остана на предпоследното място и доларовият индекс регистрира спад за трета поредна седмица.

Форекс пазара за 14-18 октомври 2019
Източник: Forexlive.com

Суровини

След движение настрани през последните 5 търговски дни, златото все пак приключи седмицата на “зелено”, с малък ръст от 0,31%. Ценният метал затвори на цена от малко над $1490 за тройунция и изглежда очаква следващия импулс, който да поднови възходящото движение. Същото се отнася и за среброто, което прибави 0,15% към стойността си.

При петрола нещата изглеждаха подобно, след като WTI се търгуваше в най-тесния си седмичен диапазон от юли месец насам. Все пак ключовото ниво изглежда е $50 за барел. Слизане под него ще засили натиска върху цените на черното злато и ще ги насочи към 27-месечното дъно от края на миналата година около $42.

Криптовалути

Добрите новини за криптопазара така и не идват. Въпреки временните възходящи корекции, спада при повечето криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация продължава. В събота Биткойн се търгуваше под $8000 и изглежда, че спад под региона $7655/400 може да поднови разпродажбите.

Връщане над 200-дневната пълзяща средна, която се намира около $8760 може да даде глътка въздух на биковете.

Какво да очакваме през новата седмица?

Най-интересните събития от икономическия календар за новата седмица изглежда ще са решенията на Китайската и Европейската централна банка за монетарната политика, планирани за понеделник и четвъртък. Освен тях, внимание заслужават и предварителните производствени PMI индекси от еврозоната, както и поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ.

На политическия фронт пазарите ще продължат да следят развитието на Брекзит, както и информациите идващи от САЩ и Китай за преговорите относно търговската война между двете най-големи икономики в света.

Следващата седмица ни очакват и отчетите на 132 компании от широкия индекс S&P500. Трябва да отбележим имена като Proctor&Gamble, McDonalds, Boeing, Caterpillar, Microsoft, Ebay, Amazon, Visa и Twitter. На изображението по-долу можете да видите някои от най-интригуващите компании, които ще публикуват своите тримесечни доклади.

Интересни отчети за 21-25 октомври
Източник: Earningswhispers.com

Понеделник, 21 октомври

Единственото събитие от икономическия календар, което е планирано за първия ден от седмицата е срещата на Китайската Народна банка. Пазарните участници ще проследят реакцията на китайските централни банкери, след като през третото тримесечие БВП на страната падна до 27-годишно дъно от 6,00% г/г.

Изненадващо централните банкери на Китай намалиха лихвите по едногодишните заеми непроменени само до 4,20%, докато пазарите очакваха понижение до 4,15%. Преди това тази лихва бе 4,25%.

Вторник, 22 октомври

Във вторник вероятно ще се проведе и гласуването в британския парламент на споразумението на Борис Джонсън за излизане от ЕС. Според външния министър на Обединеното Кралство Доминик Рааб консерваторите имат достатъчно гласове, за да прокарат споразумението. Други проучвания обаче показват, че Джонсън вероятно има нужда от още 6 гласа, за да успее.

В същото време от Goldman Sachs понижиха вероятността за Брекзит без сделка на 5% до 10%, а шансовете да няма Брекзит се оценяват на 25% от инвестиционната банка. Ратифицирането на сделка е оценено на 70% от анализаторите на Goldman. Те запазват и своят основен сценарии, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври 2019.

Освен това във вторник ще излязат важни новини за канадската икономика. В 15:30 ще бъдат оповестени продажбите на дребно в Канада през август, а два часа по-късно ще бъде публикувано проучването на Канадската централна банка за бизнес перспективите през третото тримесечие. Именно това проучване може да съдържа най-важните данни преди срещата на централните банкери на Канада на 30 октомври.

Сряда, 23 октомври

Малко след полунощ ще излязат цифрите за търговския баланс на Нова Зеландия през септември.

Останалите по-интересни новини през деня са свързани с петрола: Среща на ОПЕК и Петролните запаси в САЩ. Тези новини могат да раздвижат цените на петрола (WTI и Brent) в сезон, който “черното злато” традиционно не се представя добре.

Четвъртък, 24 октомври

В четвъртък, европейският икономически календар включва производствените PMI индекси от страните от еврозоната, както същия показател за целия валутен блок. Но фокусът на трейдърите и инвеститорите ще е насочен към срещата на Европейската централна банка за монетарната политика.

Тази среща ще бъде проследена отблизо от пазарните участници, след като през септември ЕЦБ понижи лихвите по депозитите с 0,10% и започна отново програма за покупки на активи, този път на стойност €20 милиарда месечно. След това решение настъпи разделение в членовете на банката по отношение на програмата за изкупуване на активи и изявлението на банкерите в четвъртък може да даде светлина за бъдещите намерения на ЕЦБ.

Тази среща на Европейската централна банка ще бъде последвана от пресконференция на президента на банката – Марио Драги в 15:30. Това ще бъде и последното изявление на италианеца на поста, преди да бъде наследен от Кристин Лагард от 1 ноември.

Кристин Лагард и Марио ДРаги
Източник: ccn.com

По време на американската сесия ще излязат PMI индексите от САЩ и продажбите на нови жилища през септември.

Петък, 25 октомври

В 11:00 ще бъдат оповестени резултатите от проучването на немския институт Ifo за бизнес климата в Германия и еврозоната и това изглежда са последните по-интересни икономически данни за последната пълна седмица на месец октомври.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.