Предварителен преглед на икономическият календар за 20-24 януари

Какво ни предлага икономическия календар?

Най-интересното на пазарите от последната седмица.

Един от двигателите на финансовите пазари през изминалата търговска седмица бе подписаната “Фаза 1” от споразумението между САЩ и Китай за прекратяване на търговския конфликт продължил повече от година и половина.

Според споразумението, Китай ще увеличи покупките на американски стоки и услуги с $200 милиарда долара в следващите две години. В замяна Пекин ще получи отмяна на някои мита, в рамките на първоначалната сделка, подписана от двете най-големи икономики в света.

Тази сума трябва да е над нивата от 2017 година, когато Китай купуваше американски стоки на стойност от $186 милиарда. Следователно износът от САЩ за Китай трябва да нарасне до приблизително $386 милиарда през 2021 година.

Ангажиментите включват покупки на енергийни стоки за $54 милиарда, производствени стоки за $78 милиарда , селскостопански продукти за $32 милиарда и $38 милиарда за услуги, според документите, публикувани от Белия дом и Министерството на финансите на Китай.

Китайският вицепремиер Лю Хе е прочел писмо от президентът на “Поднебесната империя” Си Дзинпин, в което китайският лидер хвали сделката. Си смята, че “Фаза 1” е знак, че двете страни могат да разрешат различията си чрез диалог.

“Една от най-добрите търговски сделки сключвани някога! Тя е добра и за Китай, и за нашите дългосрочни взаимоотношения. 250 милиарда долара се връщат обратно в нашата страна и сега сме в чудесна позиция да започнем “Фаза 2″. Никога не е имало нещо такова в американската история! СЛЕДВА USMCA!”.

Доналд Тръмп

“Докато пазарите изглежда ще приемат тази сделка като сигнал за търсене на рискови активи, ние трябва да сме наясно, че заглавията за търговията, особено търговията между САЩ и Китай, ще бъдат константна характеристика на 2020 година”, заяви Хана Андерсън, стратег глобални пазари в JP Morgan Asset Management, Хонконг.

Фондови пазари

Американските борсови индекси отново затвориха седмицата с печалби, подкрепени от пописването на “Фаза 1”. Едва ли е изненада, че най-големия печеливш бе технологичния Nasdaq. Ето и числата:

 • S&P 500 +1.9%
 • Dow Jones +1.8%
 • Nasdaq +2.3%

Въпреки че всичко изглежда наред при компаниите с големи пазарни капитализации, един тревожен сигнал може да е, че бенчмаркът за представянето на компаниите с малки капитализации – Russell 2000 изглежда среща съпротива и не успява да достигне нова най-висока стойност в историята.

На европейските фондови пазари настроенията през последната седмица също бяха положителни като всички основни индекси затвориха седмицата на “зелена територия”:

 • DAX 30 +0.32%
 • CAC 40 +1.05%
 • FTSE 100 +1.4%
 • IBEX 35 +1.2%
 • FTSE Mib +0.50%

В същото време в азиатско-тихоокеанския регион повечето пазари отбелязаха ръстове, с изключение на континентален Китай. Изглежда инвеститорите насочват своето внимание към някои основни проблеми, които остават нерешени във “Фаза 1” и все още не се доверяват напълно на китайските пазари.

 • Nikkei 225% +0.80%
 • Shanghai Composite -0.54%
 • China A50 -0.53%
 • Hang Seng 50 +1.46%
 • S&P/ASX 200 +1.95%

Форекс

На Форекс пазара имахме известни аномалии. Например, швейцарският франк и японската йена бяха най-силно и най-слабо представящите се основни валути. Подобно явление е доста рядко срещано, тъй като и двете валути се смятат за убежища и през повечето време се движат в една посока.

Някои аргументи в полза на движението на франкът включват:

 1. САЩ постави Швейцария в списък за наблюдение на потенциални валутни манипулатори. Това понижи риска от валутна интервенция на Швейцарската национална банка.
 2. Политическата драма в Русия подкрепи търсенето на CHF.
 3. Технически пробив при EUR/CHF и USD/CHF.

И трите фактора изглеждат правдоподобни, въпреки това разликата в представянето на CHF и JPY е доста голяма. Друг аргумент може да е, че йената губи своя статут на валута-убежище, който може да бъде подкрепен от фактът, че след франкът, втората основна валута с най-силно представяне през изминалата седмица отново е убежище – USD.

Британският паунд бе притиснат в последните търговски дни от слабите икономически данни за инфлацията и БВП, и несигурността около бъдещите взаимоотношения с ЕС. Така GBP се оформи като втората най-слабо основна валута за изминалата седмица.

Форекс пазарът 13-17 януари 2020
Източник: Forexlive.com

Суровини

Високият риск апетит на финансовите пазари притисна активите убежища като златото. Въпреки това силния сезонен тренд през януари при ценния метал не допусна сериозен спад в цената и златото загуби само 0,31% от стойността си.

Петролът пък продължи негативната тенденция от предходната седмица и WTI поевтиня с 0,44%. В същото време другият бенчмарк на цената на “черното злато” – Brent остана почти без промяна за последната седмица и затвори на нива от $65,59 за барел.

Криптовалути

В началото на седмицата изглеждаше, че Биткойн ще продължи възходящата инерция, която набра от началото на годината, но в неделя цената на най-голямата криптовалути се срина със 7% само в рамките на 5 минути. Основата причина за този изрив изглежда е ликвидирането на дълги позиции с прекалено голям ливъридж.

Според DataMish.com са затворени дълги контракти на стойност $108 милиона само на борсата BitMEX. Ако се добавят Binance и Derit сумата ще нарасне още повече.

Какво ни очаква през новата седмица?

Икономическият календар за следващата седмица изглежда доста натоварен. Очакват ни срещи на три основни централни банки – японската, канадската и европейската. Освен това ще бъдат оповестени и някои съществени макроикономически данни, особено от Великобритания и Канада.

На политическият фронт пазарите ще се фокусират върху напрежението в Близкия Изток и Либия като новините и от двата региона може да имат сериозен ефект върху цените на петрола. Търговските взаимоотношения и Брекзит продължават също да бъдат следени отблизо от пазарните участници.

Важно е да се отбележи, че във вторник ще започне световният икономически форум в Давос, Швейцария. В Давос ще се съберат най-важните политически, бизнес, културни и други лидери на обществото за формиране на глобални, регионални и индустриални програми.

Същевременно сезонът на тримесечните отчети на компаниите навлиза в своя разгар. Ето и най-интересните доклади, които ще излязат през следващата седмица:

Отчети на компании за 20-24 януари 2020
Източник: earningswhispers.com

Понеделник, 20 януари

В понеделник някои пазари в САЩ ще останат затворени поради деня на Мартин Лутър Кинг.

Единственото по-интересно събитие в първия ден от седмицата е изявлението на президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Вторник, 21 януари

Японската централна банка ще оповести своето решение за монетарната политика в 05:00. Едва ли ще видим сериозни промени в политиката на банката на тази среща и лихвените нива ще останат на негативните -0,10%. Програмите за покупки на активи също ще останат без промяна.

В 11:30 ще излезе докладът за пазара на труда във Великобритания. Фокусът ще бъде насочен към данните за заплатите с и без бонуси, които вероятно ще нараснат със съответно 3,1% и 3,4%. Тези данни може да имат съществено значение за решението на Английската центрлана банка на 30 януари, където пазарите вече включват в цените около 70% шанс за сваляне на лихвените проценти.

Резултатите от проучването на немския институт ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната ще бъдат публикувани в 12:00

Сряда, 22 януари

В 15:30 ще излязат новини за потребителската инфлация в Канада през декември. “Ние очакваме основния показател за инфлацията да нарасне с 2,2% г/г, поради компенсирането на въздействието от по-високите цени на енергията от преди година и по-скромната подкрепа от цените на храната и транспорта”, смятат от TD Securities.

Канадската централна банка ще обяви своето решение за паричната политика в 17:00. От TD Securities очакват, че централните банкери на Канада “ще оставят лихвените нива непроменени и ще запазят техния предпазлив оптимизъм”.

Четвъртък, 23 януари

Европейска централна банка

По време на азиатската сесия ще излезе декемврийския доклад за състоянието на пазара на труда в Австралия. Числата от него може да се окажат ключови за решението на Резервната банка на Австралия за лихвите през февруари.

“Ръст от 10 хиляди или по-малко ще затвърди рязкото забавяне на растежа на заетостта през второто и третото тримесечие на 2019. След силните продажби на дребно публикувани на 10 януари, пазарите понижиха шансовете за сваляне на лихвите от РБА до около 40%, при 50% преди тези данни.”

ANZ

Решението за монетарната политика на Европейската централна банка ще бъде публикувано в 14:45. То ще бъде последвано от пресконференция на президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

“Ние очакваме ЕЦБ да потвърди склонностите за облекчаване на политиката и да признае за низходящата си оценка на рисковете, но също да отбележи намаляващите негативни рискове. Не очакваме големи пазарни движение около срещата.”

Danske Bank

Индексът на потребителските цени в Нова Зеландия за четвъртото тримесечие ще бъде обявен 15 минути преди полунощ.

Петък, 25 януари

Петък е денят на индексите на активността в производствения сектор (PMI). Серията от данни ще започне с австралийския PMI, ще продължи със страните от еврозоната и Великобритания и ще приключи с показателя за САЩ.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард има още едно планирано изявление за седмицата. Този път в 11:30, в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

В 15:30 ще излязат продажбите на дребно в Канада за ноември. Според TD Securities “продажбите на дребно са готови за слаб отскок, тъй като продължаващата слабост при продажбите на автомобилите компенсира ръстът от 0,5% в показателя, който изключва продажбите на автомобили.”

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.