Кои са водещите събития в икономическия календар в началото на декември?

Икономически календар

Какво се случи на финансовите пазари в края на ноември?

Последната търговска седмица бе по-къса за пазарите в САЩ поради Деня на Благодарността в четвъртък, което понижи волатилността в края на седмицата.

Някои от основните новини, които движеха пазарите отново бяха свързани със търговското споразумение между САЩ и Китай и твърденията на президентът на Съединените щати, че сделката все по-близо. Доналд Тръмп заяви, че американските преговарящи са на път да постигнат “Първа фаза” от споразумението, което ще намали напрежението между двете най-големи икономики в света.

При макроикономическите данни най-голям интерес предизвика първоначалният доклад за БВП на за третото тримесечие. Числата показаха ръст от 2,1%, което бе над предвижданията от 1,9% и над 2,0% за предходните три месеца.

Всичко това доведе до позитивни настроения на финансовите пазари в началото на седмицата и нови най-високите стойности за американските борсови индекси.

Все пак имаше и негативни новини. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа спорния закон, с който на практика подкрепи протестите в Хонг Конг срещу властите в Пекин. А Китай заплаши, че ще отговори.

Във Великобритания също имаше интересни събития. Дългоочакваното проучване на YouGov показа, че консерваторите водени от Борис Джонсън ще спечелят цели 359 места в парламента на предсрочните избори на 12 декември. Това може да означава мнозинство за Торите от цели 68 депутата, което ще гарантира гладкото прокарване на споразумението за Брекзит и Обединеното Кралство ще напусне ЕС със сделка на 31 януари 2020 година.

Фондови пазари

Въпреки леките понижения в петък американските борсови индекси успяха да приключат седмицата и месец ноември много близо до най-високите си стойности в историята, които бяха достигнати в началото на миналата седмица. Най-големият печелиш в САЩ бе технологичния Nasdaq. Ето и какви бяха резултатите за седмицата:

 • Dow Jones +0,63%
 • S&P 500 +0.99%
 • Nasdaq +1.71%

Трите бенчмарка регистрираха силно представяне през ноември и затвърдиха добрата сезонна тенденция за този месец:

 • Dow Jones +3.72%
 • S&P 500 3.40%
 • Nasdaq +4.50%

Позитивни бяха настроенията и на европейските фондови пазари като всички основни индекси на “Стария Континент” завършиха седмицата и месеца на зелена територия. Все пак печалбите са по-скромни, в сравнение с “другата страна океана”.

 • DAX 30 +0.55%
 • CAC 40 +0.20%
 • FTSE 100 +0.27
 • IBEX 35 +1.05%
 • FTSE MIB без промяна

За месеца най-силно представилия се индекс в Европа бе френския CAC 40:

 • DAX 30 +2.87%
 • CAC 40 +3.06%
 • FTSE 100 +1.35%
 • IBEX 35 +1.02%
 • FTSE MIB +2.49%

В Азия, основният японски борсов бенчмарк Nikkei 225 се представи силно за трети пореден месец, докато големите китайските индекси останаха на червено и за седмицата, и за месец ноември.

Форекс

На валутния пазар най-силно представящата се основна валута бе британският паунд, който бе сериозно подкрепен от резултатите от проучването на YouGov, които показаха, че Борис Джонсън може да спечели сериозно мнозинство на парламентарните избори на 12 декември.

На второто място се нареди канадският долар, който въпреки късния спад в цените на петрола загуби само от стърлинга.

Високо рисковите пазари настроения пък оставиха убежища като швейцарския франк и японската йена на последните места в класацията на основните валути.

За целят месец ноември най-силно се представи новозеландският долар, следван от USD. Докато най-слабо представящата се основна валута бе австралийския долар.

Форекс пазара през ноември 2019
Източник: Forexlive.com

Суровини

В петък, руският енергиен министър Александър Новак заяви, че предпочита решението за удължаване на ОПЕК + споразумението за намаляване на производството на петрол, да остане за месец април. Така смятаното за почти сигурно продължаване на споразумението поне до юни 2020 година е под сериозен въпрос.

Цените на петрола реагираха веднага на това изявление и WTI и Brent се сринаха с между 4 и 5% в рамките на последните часове на сесията в петък. По този начин WTI затвори седмицата с малко над 4% надолу, а Brent отбеляза подобен седмичен спад.

Следващата седмица ще е ключова за цените на петрола, тъй като първо на 3 декември ОПЕК ще се събере да обсъди фундаментите на петролния пазар, на 5 е срещата на членовете на ОПЕК, а на 6 декември към срещата ще се включат и производителите извън картела, водени от Русия.

В същото време на 5 декември ще бъде обявена официалната цена на акциите на Saudi Aramco, след процеса на първично публично предлагане преди излизането на акциите на местната борса Тадавул, Риад.

При златото също има сериозно движение в петък. Ценният метал натрупа 0,65% за деня, но приключи седмицата без сериозна промяна в цената. За целия ноември златото изтри почти 3% от стойността на фона на високия риск апетит на пазарите.

Криптовалути

Криптовалутите се представиха смесено през последната седмица. След три тежки седмици, Биткойн успява да се задържи на зелена територия за последните 7 дни, но други големи криптовалути като Етериум, Рипъл и Лайткойн продължават слабото си представяне.

Настроенията на криптопазара остават по-скоро негативни и отскока на Биткойн през изминалата седмица по-скоро изглежда като корекция на генералната низходяща тенденция.

Какво ни очаква в началото на декември?

Както често се получава в началото на месеца, икономическият календар изглежда изпълнен със значими макроикономически данни и събития.

От САЩ ни очакват производствения и непроизводствения PMI индекси на ISM, данните на ADP за заетостта в частния сектор, търговския баланс и винаги важния доклад за пазара на труда, който ще излезе в петък.

Извън Съединените щати ще видим две решения на основни централни банки – Резервната банка на Австралия и Канадската централна банка. При централните банки ни очаква и изказване на новият президент на ЕЦБ Кристин Лагард.

Други макроикономически данни, които заслужават внимание са БВП на Австралия и еврозоната, както и китайските PMI индекси на Caixin.

На политическият фронт пазарите продължават да следят развитието на отношенията между САЩ и Китай, както и социологическите проучвания за предсрочните избори във Великобритания.

Понеделник, 2 декември

Първите съществени данни за седмицата ще дойдат от Китай и това ще е производствения PMI индекс на Caixin за ноември.

Търговията в Европа ще продължи с производствените PMI индекси от страните от еврозоната и целия валутен блок.

В 16:00 има планирано изявления на президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред Европейския парламент в Брюксел. Нови насоки за монетарната политика на банката не се очакват и ЕЦБ продължава да е по-скоро миролюбиво настроена.

Производственият PMI индекс на Института по доставките (ISM) ще излезе в 17:00. Прогнозите са, че показателят ще остане в зоната на свиване (под 50), но вероятно ще видим стабилизиране и отскок до 49.2 от 48.3 през октомври.

Вторник, 3 декември

Резервната банка на Австралия очаквано остави лихвите непроменени

Резервната банка на Австралия ще обяви решението си за монетарната политика в 05:30. Според анализаторите на една от най-големите местни банки ANZ, към момента в цените е включен около 10% шанс за понижение на лихвите с 25 базисни пункта и те очакват лихвените нива да останат непроменени на 0,75% на тази среща.

“Това отразява скорошната комуникация на РБА, която с удоволствие ще изчака и ще оцени ефекта от 3 понижения на лихвите от юни насам. За AUD дяволът ще е в детайлите на изявлението”, смятат от ANZ.

В 11:30 ще бъде оповестен PMI индексът за строителния сектор във Великобритания.

Сряда, 4 декември

В 02:30 ще излезе докладът за БВП на Австралия за третото тримесечие като прогнозите са, че икономическият растеж ще остане на нива от 0,5% тр/тр за трето поредно тримесечие. Това обаче ще е достатъчно, за да ускори годишния БВП до 1,7% от 1,4% преди три месеца.

PMI индексът на Caixin за сектора на услугите в Китай ще бъде публикуван в 03:45.

Европейският календар включва PMI индексите за сектора на услугите на страните членки на еврозоната, за целия валутен блок и идентичния показател от Великобритания.

Данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се смятат за предшественик на официалния доклад в петък, ще бъдат оповестени в 15:15.

В 17:00 ще излезе непроизводственият PMI индекс на ISM като за разлика производствения показател, той се задържа солидно в зоната на експанзия (над 50). Прогнозите за нива от 54.5 при 54.7 през октомври.

Също в 17:00, Канадската централна банка ще оповести своето решение за монетарната политика. КЦБ е единствената основна централна банка, която не зае миролюбива позиция в последните месеци и пазарният консенсус е, че на тази среща няма да има промени в политиката на банката.

Въпреки това от канадската TD Securties очакват едно единствено понижение на лихвените нива от Канадската централна банка през януари.

„Докато канадската икономика досега бе устойчива на глобалните проблеми, ние не вярваме, че последните действия, предприети от САЩ и Китай, са достатъчни за решаването на завишеното ниво на търговска несигурност, което би могло да подтикне КЦБ да предостави повече стимули за компенсиране на въздействието на глобалните проблеми. “

Срещата на Канадската централна банка ще бъде последвана от пресконференция на гуверньора на банка Стувън Полоз.

Среща на Канадска централна банка

Четвъртък, 5 декември

Данните за търговския баланс на Австралия през октомври ще излязат в 02:30.

В 12:00 ни очаква серия от данни за икономиката на еврозоната, която включва БВП за третото тримесечие, безработица и продажби на дребно.

В американският икономически календар пък можем да намерим търговския баланс и първоначалните молби за помощи от безработни. От Канада ще излязат търговския баланс и индексът Ivey PMI.

Петък, 6 декември

Най-очакваните икономически новини за седмицата определено са тези за пазара на труда в САЩ, които както обикновено ще излязат в 15:30. Фокусът на пазарите е насочен към новите работни места извън селското стопанство и числата за заплатите.

Анализаторите от Wells Fargo прогнозират 190 хиляди нови работни места през ноември, при само 128 хиляди преди месец. “По-бързият темп на растеж на работните места би предложил известна увереност на ФЕД и пазарите, че икономиката наистина е в добра форма в края крайщата”.

По същото време ще излязат и данните за заетостта в Канада. Безработицата вероятно ще остане на нива от 5,5% за трети пореден месец, което са най-ниските нива от средата на 70-те години насам. А пазарите предвиждат 10 000 нови работни места през ноември, след пада от 1 800 преди месец.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.