Предварителен преглед на икономически календар за 19-23 ноември

Какви ни предлага седмичния икономически календар за 19-23 ноември?
Новата седмица се очертава сравнително спокойна, но само от гледна точка на седмичния икономически календар.

Какво ни предлага седмичния икономически календар за 19-23 ноември?

Wall Street завърши смесено изминалата седмица, въпреки оптимизма относно търговските отношения между САЩ и Китай. В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да не налага нови тарифи върху китайския внос в Съединените щати. “Китай иска да сключи търговска сделка, но тя все още е неприемлива”, добави Тръмп”, с което подобри пазарните настроения.

Въпреки това, трите големи американски борсови индекси Dow Jones, S&P 500 и NASDAQ100 завършиха седмицата на червено. Най-големият губещ се оказа Dow Jones с -2,22%, докато широкият S&P 500 и технологичният NASDAQ100 изтриха съответно по 1,61% и 2,15%.

На Форекс пазара, индексът на щатския долар, който измерва силата на USD срещу кошница от 6 основни конкурента, отстъпи за първи път след 4 поредни седмици на печалби. В същото време, GBP завърши седмицата на червено, макар и да се представи силно в петък. Японската йена (JPY) пък успя да натрупа печалби срещу повечето основни валути, без AUD и NZD.

При суровините, петролът успя да прекъсне серията от 12 поредни губещи сесия, което бе най-дългата в историята на “черното злато” и все пак завърши седмицата със загуби. Златото, среброто и медта обаче се възползваха от тревогите на пазарите и натрупаха печалби от съответно 1,29%, 1,84% и 3,87%.

Новата седмица се очертава сравнително спокойна, но само от гледна точка на седмичния икономически календар. Най-интересните икономически новини ще са решението на Японската централна банка за монетарната политика и протоколите австралийската и европейската централни банки. На фронта на макрикономическите данни, най-интересни изглеждат поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ, както и потребителската инфлация и продажбите на дребно в Канада.

Разбира се пазарните участници ще продължат да следят развитието на ситуацията около Брекзит, а и предварителните информации преди срещата на Доналд Тръмп и Си Дзинпин в рамките на форума Г-20 в Буенос Айрес в края на месеца.

среща на Г-20

Понеделник, 19 номеври

Ако погледнем седмичния икономически календар новата седмицата ще започне сравнително спокойно. В понеделник няма планирани съществени данни и събития.

Вторник, 20 ноември

Първите по-важни икономически новини за седмицата ще дойдат от Резервната банка на Австралия, която ще публикува протоколите от последната си среща за монетарната политика. Пазарните участници ще следят настроенията в банката за развитието на австралийската икономика, за да прогнозират времето на първото повишение на лихвите от страна на РБА.

Малко по-късно, в 04:00, Японската централна банка ще публикува своето решение за паричната политика. Изненади са много малко вероятни. ЯЦБ отново може да обяви готовността си да продължи с ултра-разхлабената си монетарна политика, докато инфлацията не достигне целта на банката от 2%. Все пак, централните банкери може да обсъдят някои дребни промени в политиката.

Японска централна банка

Сряда, 21 ноември

По-интересните новини в сряда ще дойдат по време на американската търговска сесия. В 15:30 ще излязат поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ, а в 17:00 продажбите на съществуващи жилища.

Четвъртък, 22 ноември

По време на търговията в Азия ще излязат данни за потребителските цени в Япония през октомври.

Европейският календар включва изслушването на гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни, относно инфлацията и икономическите перспективи, пред парламентарния Финансов комитет. В 14:45 Европейската централна банка също ще публикува протоколите от последната си среща за паричната политика.

От САЩ ни очакват първоначалните молби за помощи от безработни за последната седмица.

Петък, 23 ноември

В 09:00 ще излезе докладът за БВП на Германия през третото тримесечие. Очакванията са, че най-голяма европейска икономика ще се свие с 0,2% на тримесечна база, но ще запази годишните си темпове на ръст от 1,1%.

След това по време на европейската сесия ни очаква серия от PMI индекси от страните от еврозоната и за целя блок.

Последните важни данни за седмицата ще дойдат от Канада. В 15:30 ще бъдат публикувани индексът на потребителските цени и продажбите на дребно през октомври. Пазарите очакват ръстът на потребителските цени да се запази на 2,2% на годишна база. Междувременно, продажбите на дребно може да отскочат, след минималния спад от 0,1% м/м през септември.

About Борис Петров 2972 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.