Кои икономически събития ще движат пазарите за периода 19-23 август?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Една от най-сериозните новини на финансовите пазари през изминалата седмица бе обърната крива на доходността по 2 годишните и 10 годишните щатски облигации. Това се случва за първи път от 2007 година, непосредствено преди голямата финансова криза от 2008-2009 година.

Според данни на Credit Suisse от 1978 година насам, последните 5 обръщания на кривата на доходността по 2-годишните и 10-годишните щатски облигации са довели до рецесия. Следващата рецесия на икономиката се появява средно 22 месеца след обръщането на кривата по доходността на споменатите облигации, смятат от швейцарската банка.

Все пак отрицателната възвръщаемост на акциите идва чак 18 месеца след обръщането на кривата. S&P500 нараства средно с 12% в годината след инверсията. Тези данни изглежда превръщат последния спад на фондовите пазари в САЩ като добра възможност за покупка на акции.

Другата водеща новина през седмицата бе отлагането на част от митата наложени на китайски стоки за $300 милиарда, които бяха планирани от президентът на САЩ Доналд Тръмп за 1 септември. Тръмп измести за 15 декември 10%-ните мита върху смартфони, лаптопи и други потребителски стоки, а за някои стоки митата ще бъдат напълно премахнати. Всичко това даде сигнал за омекване на позицията на администрацията на Тръмп му спрямо Пекин.

Фондови пазари

Трите големи борсови индекса в САЩ приключиха силно седмицата силно, след като в петък S&P500 нарасна с 1,44%, Dow Jones с 1,20%, а технологичният NASDAQ поскъпна с 1,67%. Въпреки това, индексите останаха на червено за седмицата след сериозните спадове от предходните дни. Най-големият губещ бе Dow Jones, който регистрира седмичен спад от 1,53%, след него се нареди широкия S&P500 с -1,03%, а NASDAQ пък загуби 0,79%.

Европейските фондови пазари също имаха солидно петъчно рали, но останаха на червена територия за седмицата. Най-големият губещ бе британският FSTE100 (-1.8%), който е под натиск и от Брекзит сагата. В същото време, немският DAX30 падна с 1,2%, а испанският IBEX35 загуби 1,0%.

На графиката по-долу можете да видите силното представяне на основните щатски и европейски индекси в петък.

Борсови индекси за 12-16 август

Форекс

На валутния пазар, изненадващо или не, най-силно представящата се основна валута бе британският паунд, с което затвърди обратната си корелация с FTSE100. В другия край на класирането остана еврото, което през седмицата загуби от всичките си основни конкуренти. Този спад донякъде се дължеше на коментарите на президента на Финландската централна банка Оли Рен.

Рен заяви, че е важно да се очертае „значителен“ и „въздействащ“ пакет от стимули, който да надхвърля пазарните очаквания още на следващото си заседание за монетарната политика през септември. Така най-печелившите позиции за седмицата се оказаха късите в EUR/GBP.

Въпреки това, според доклада на CFTC, най-големите спекулативни позиции на пазарите остават късите в британски паунд, но през последната седмица са намалели с с 6 хиляди до 96 хиляди.

Междувременно, щатския долар се оформи като втората най-силно представяща се основна валута като загуби само от GBP.

Форекс пазара за 12-16 август
Източник: Forexlive.com

Суровини

Ниско рисковите пазарни настроения не успяха да помрачат седмицата за двата бенчмарка на суровия петрол. WTI, и Brent успяха да завършат седмицата с печалби. WTI поскъпна с 0,77%, а Brent със скромните 0,27%, макар и седмицата да бе белязана със сериозна волатилност.

Слабият риск апетит и обърната крива на доходността създадоха благоприятна средна за поскъпване на златото и ценният метал се изкачи до нов 76-месечен връх от $1535 за тройунция. Все пак със завръщането на рисковите настроения в края на седмицата отстъпи леко до $1513.

Криптовалути

В сряда и четвъртък цената най-голяма криптовалута – Биткойн се срина като падна до най-ниската си стойност за август – $9465. В последствие видяхме лек отскок и в събота Биткойн вече се търгува за $10 330. За спада на Биткойн в средата на седмицата бе обвинена китайска Понци измама, но в последствие тази информация бе опровергана от някои анализатори.

Какво да очакваме през следващата седмица?

През новата търговска седмица икономическият календар насочва вниманието на пазарните участници към Федералния резерв. Освен протоколите от последната среща на ФЕД за монетарната политика, които ще излязат в сряда, ни очаква и икономическият симпозиум в Джаксън Хол. Това е годишен симпозиум спонсориран от клонът Федералния резерв в Канзас.

В рамките на събирането в Джаксън Хол ще станем свидетели на изявление на председателя на ФЕД Джером Пауъл, който е поставен под натиск за понижаване на лихвените нива от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, а и от обърната крива по доходността и търговския спор между САЩ и Китай.

Извън ФЕД, седмичният икономически календар ни предлага и протоколите от последните срещи на Резервната банка на Австралия и ЕЦБ, производствените PMI индекси от страните от еврозоната, както и продажбите на дребно и потребителската инфлация в Канада.

Понеделник, 19 август

В първия ден от седмицата най-значимите макроикономически данни ще е финалния прочит на потребителската инфлация в еврозоната през юли.

Вторник, 20 август

По време на азиатската сесия ще бъдат публикувани протоколите от последната среща на Резервната банка на Австралия за монетарната политика. Пазарите ще проследят отблизо протоколите, за да разберат какви са шансовете за сваляне на лихвите на следващата среща на РБА на 3 септември. Едно евентуално понижение ще е трето поредно, след като централните банкери на Австралия вече свалиха на два пъти лихвите с по 25 базисни пункта на срещите през юни и юли.

Сряда, 21 август

В 15:30 ще излезе индексът на потребителските цени в Канада. Пазарният консенсус е, че индексът на потребителските цени ще се понижи до 1,7% г/г, при 2% през юни. На месечна база се очаква инфлацията да се върне на пътя на растежа след спад от 0,2% преди месец.

Основното събитие за деня ще са протоколите от последната среща на ФЕД. Пазарните участници ще се фокусират върху тези протоколи в търсене на сигнали за още едно понижение на лихвите на срещата на централните банкери през септември. Понастоящем пазарите включват в цените почти 79% шанс за понижение с 25 базисни пункта и около 21% за сваляне с 50 пункта, според данните от FedWatch Tool на CME Group.

Лихви на ФЕД
Източник: FedWatch Tool

Четвъртък, 22 август

В четвъртък започва симпозиумът в Джаксън Хол, Уайоминг, който всяка година се организира от клонът на ФЕД в Канзас. В рамките на този симпозиум ще има изказване на председателят на Федералния Резерв Джером Пауъл, което ще е на тема “Предизвикателствата на монетарната политика”. Изявлението на Пауъл е планирано за втория ден от тридневното събитие – 23 август от 17:00 часа.

Европейският икономически календар включва първия прочит на производствените PMI индекси от страните от еврозоната и показателя за целия блок, както и протоколите от последната среща на ЕЦБ, които трябва да дадат допълнителни сигнали дали Европейската централна банка ще свали лихвите по депозитите още през септември и дали ще анонсира нови програми за стимулиране на буксуващата икономика на еврозоната.

В 15:30 ще излязат първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ, а в 16:45 производственият PMI индекс и от САЩ.

Петък, 23 август

В 02:30 ни очакват националните данни потребителските цени в Япония, чийто ръст остава много далече от целите на Японската централна банка от 2%. Слабата потребителска инфлация и анемичния икономически растеж могат да принудят ЯЦБ да облекчи допълнително ултра-разхлабената монетарна политика.

Продажбите на дребно в Канада за месец юни ще излязат в 15:30.

Вероятно последното съществено събитие от седмичния икономически календар ще е вече споменатото изявление на председателят на ФЕД Джером Пауъл в рамките на събирането в Джаксън Хол, Уайоминг.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.