Какво да очакваме от икономическия календар за 17-21 февруари?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

В последните дни една от водещите новини, която вълнуваше пазарите бе резкия ръст в заболелите от коронавирус в Китай, както и на задържания круизен кораб в Япония.

След като властите в Пекин ревизираха стандарта за диагностициране на болен от коронавирус, за един ден (12 февруари) бяха регистрирани рекордните 14 840 нови случая на заболяването и то само в провинция Хъбей. А през този ден жертвите достигнаха 1310. Именно столицата на провинция Хъбей – Ухан е епицентъра на заразата с коронавирус.

Трябва да отбележим и промяната в британското правителство. Финансовият министър на Обединеното Кралство Саид Джавид напусна и ще бъде заменен Риши Сунак. Това увеличава шансовете правителството да прибегне до фискални стимули през следващия месец, което пък понижава вероятността за сваляне на лихвите от страна на Английската централна банка. Тези новини подкрепиха паунда.

В същото време друга основна централна банка – Резервната банка на Нова Зеландия обяви, че запазва лихвите непроменени и към момента няма намерение да понижава лихвените нива през тази година. Пазарните участници реагираха и купуваха новозеландския долар.

Фондови пазари

Въпреки страховете от разрастващия се коронавирус, през седмицата американските борсови индекси отбелязаха нови най-високи стойности в историята и завършиха седмицата с печалби.

  • S&P 500 +1,58%
  • Dow Jones +1.02%
  • Nasdaq +2.21%

Настроенията на повечето европейски фондови пазари също бяха положителни, а от основните индекси най-големия печеливш се оказа немският бенчмарк DAX 30. Британският FTSE 100 обаче отбеляза спад. Ето и числата от Европа:

  • DAX 30 +1.70%
  • FTSE 100 -0.77%
  • CAC 40 +0.66%
  • IBEX 35 +1.49%
  • FTSE Mib +1.49%

В Азия, китайските пазари също се задържаха на “зелена територия”, след като страховете от коронавирус бяха засенчени от стимулите от страна на Китайската народна банка. В същото време обаче, японският NIKKEI 225 загуби почти 0,60% от стойността си.

4 причини да очакваме корекция на фондовите пазари през 2020

Форекс

Британският паунд се оказа най-силно представяща се основна валута през изминалите 5 работни дни. Спекулациите за фискални стимули във Великобритания се оказаха достатъчни, за да подкрепят стърлинга.

В същото време тези новини се оказаха негативни за еврото, тъй като страните от еврозоната нямата тези възможност. Единната валута се представи най-слабо, спрямо своите основни конкуренти.

Високият риск апетит подкрепи и валути като AUD, NZD и CAD, но натежа върху убежища като швейцарския франк и японската йена.

Форекс пазара 10-14 февруари
Източник: Forexlive.com

Суровини

Рисковите настроения не успяха да притиснат цената на златото. Ценният метал успя да спечели повече от 1% през последната седмица и поскъпна в 8 от последните 10 седмици.

През последната седмица, петролът WTI продължи корективното си движение, след като удари едногодишно дъно от $49,26 за барел в началото на месеца.

Все пак повечето новини за “черното злато” изглеждат по-скоро негативни, след като ОПЕК вероятно ще се откаже от извънредна среща през февруари и ще се придържа към официалната през март. А в същото време от Goldman Sachs очакват, че китайското търсене на петрол може да се понижи с 4 милиона барела на ден, поради коронавирус.

Криптовалути

През последната седмица Биткойн успя да пробие психологическите $10 000 за първи път от края на месец октомври. Най-голямата криптовалута достигна $10 492, но след това започна корекция и се върна обратно под $10 000.

В същото време цената на Етериум достигна най-високите си стойности от юли насам и удари $288 долара. Все пак и при втората най-голяма криптовалута се наблюдава корекция в последните два дни.

Какво да очакваме през новата седмица?

И през новата седмица пазарите ще продължат да следят развитието на коронавирус в Китай и на международно ниво.

Въпреки това седмичният икономически календар също има какво да предложи. Очакват ни протоколите от срещите на Федералния резерв, Европейската централна банка и Резервната банка на Австралия, както и данните за заетостта в Австралия и Великобритания.

Освен тях, внимание заслужават и БВП на Япония и Канада, както и данните за инфлацията в Обединеното Кралство, Канада и еврозоната.

Понеделник, 17 февруари

Пазарите в САЩ и Канада ще останат затворени поради Деня на президента в САЩ и Деня на Семейството в Канада.

Меджувременно малко след отварянето на пазарите ще излязат предварителните данни за БВП на Япония за четвъртото тримесечие. Прогнозите са за свиване с 0,9%, което може да се окаже първа стъпка към икономическа рецесия.

Вторник, 18 февруари

Протоколите от срещата на Резервната банка на Австралия ще бъдат публикувани в 02:30. Пазарните участници ще ги проследят отблизо, за да разберат дали ще има следващо понижение на лихвите от страна на РБА и кога може да се очаква. От местната банка Westpac предвиждат, че това ще се случи през април.

В 11:30 ни очаква доклада за пазара на труда във Великобритания. Фокусът на трейдърите и инвеститорите отново ще е насочен към данните за средните доходи с и без бонуси.

Резултатите от проучването на немския институт ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната ще бъдат оповестени в 12:00.

Сряда, 19 февруари

Протоколи на ФЕД

Данните за инфлацията във Великобритания през януари ще излязат в 11:30 часа. Пазарният консенсус е, че индексът на потребителските цени ще се понижи с 0,5% м/м, но това ще е достатъчно за ръст от 1,4% на годишна база.

В 15:30 ни очакват индексът на цените на производителите, разрешенията за строителство и започнатите нови жилища в САЩ.

По същото време ще бъдат оповестени и числата за потребителската инфлация в Канада през януари. Прогнозите са, че основният индекс на потребителските цени ще остане на нива от 2,2% г/г за трети пореден месец.

Протоколите от последната среща на Федералния резерв за монетарната политика ще бъдат публикувани в 21:00.

“Протоколите едва ли ще включват нови сериозни разкрития за краткосрочните прогнози, в сравнение с казаното на предходните пресконференции”, споделиха анализатоите от TD Securities.

Четвъртък, 20 февруари

Ключовият доклад за състоянието на пазара на труда в Австралия през януари ще бъде публикуван в 02:30. Според ABS през последните два месеца ръстът на заетостта в Австралия се е ускорил, което понижи заетостта до 5,1% през декември от 5,3% през октомври. От австралийската банка очакват безработицата да се запази на нива от 5,1%, но да има лек спад в участието в работната сила.

В 11:30 ще излязат данните за продажбите на дребно във Великобритания през яуари. Прогнозите са, че основният показател ще нарасне с 0,5% м/м и 0,7% на годишна база.

В 14:30 Европейската централна банка ще публикува протоколите от последнта си среща за монетарната политика, които вероятно също няма да разкрият някакви сериозни промени в насоките за бъдещето на банката.

Американският икономически календар включва първоначалните молби за помощи от безработни и производствения индекс на ФЕД Филаделфия.

Данните за петорлните запаси в САЩ трябва да бъдат оповестени в 18:00.

Петък, 21 февруари

По време на азиатската сесия ще излязат PMI индекси от Австралия и Япония, както и числата за потребителската инфлация в страната на изгряващото слънце.

В последствие ни очакват и индекси за активността от страните от еврозоната, целия валутен блок, Великобритания и САЩ.

Финалните данни за индексите на потребителските цени в еврозоната ще бъдат публикувани в 12:00. Предвижданията са, че ревизии на първоначалните числа са малко вероятни.

Декемврийските продажби на дребно в Канада ще излязат в 15:30., а в 17:00 и продажбите на съществуващи жилища в САЩ, които изглежда като последните съществени икономически данни за седмицата.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.